"MasterChef Junior 6" odcinek 9. Co się wydarzyło?
Pierwszym zadaniem w drodze do finału było przygotowanie trzech dań z trzema różnymi sosami: berneńskim, angielskim i beszamelowym. Wykonanie perfekcyjnych sosów zaprezentował uczestnikom sam Michel Moran.
Oliwia zaserwowała kruszonkę z jabłkami, piasek z ciasta kruchego oraz pieczonego łososia w sosie berneńskim. Dania Jagody to zapiekanka z bakłażanem w sosie beszamelowym, szarlotka i stek z polędwicy wołowej. Kuba przygotował szparagi w szynce, stek w sosie berneńskim i ciasto gruszkowe w sosie angielskim. Kazik zaskoczył jurorów szparagami w sosie beszamelowej, stekiem z rostbefu oraz jabłkami faszerowanymi bakaliami z pianką malinową z syfonu. Pieczona gruszka z malinami, szparagi w szynce parmeńskiej i polędwiczka wieprzowa to potrawy przygotowane przez Stasia. I to właśnie on wygrał tę konkurencję.
Następnie kuchnię odwiedził zdobywca trzeciej gwiazdki Michelin w Polsce - chef Przemysław Klima. Jego autorska ryba w białym sosie i jej przygotowanie przesądziły o tym, kto przeszedł do ścisłego finału rywalizacji o tytuł szóstego MasterChefa Juniora. Decyzją jurorów, tuż przed finałem z programem pożegnali się Oliwia i Kuba.
"MasterChef Junior 6". Finaliści są już znani
W finale 6. edycji programu "MasterChef Junior" znaleźli się 9-letni Kazik Józefowicz, 11-letnia Jagoda Łaganowska i 12-letni Staś Zawłocki.
TVN
Zanim trójka finalistów zaprezentuje jurorom menu degustacyjne, kuchnię przejmą pozostali uczestnicy edycji. Wraz z jurorami wezmą udział w sztafecie. Wygra drużyna, która przygotuje najpyszniejsze i najszybciej zrobione placki ziemniaczane.
O tym, kto zostanie zwycięzcą przekonamy się w kolejnym odcinku, którego premiera już w niedzielę, 9.05.2021 o godz. 20:00 w TVN. Program dostępny jest także na platformie Player.pl.
Zobacz wideo: MasterChef Junior | Sezon 6 | Odcinek 9
Zobacz także:
- Ralph Kaminski zdradza, jak wiele zawdzięcza mamie i babci. "Miałem ogromne szczęście"
- Dorota Szelągowska podpowiada, jak urządzić mieszkanie. "Przestała być modna przesadna nowoczesność"
- Zero waste, czyli jak gotować, by nie marnować jedzenia?
Autor: Kamila Glińska