Ogórki kiszone - przepisy na tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić? Dlaczego czasami są puste w środku?

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.

Ogórki kiszone – dlaczego warto je jeść?

Ogórki kiszone to jedna z najpopularniejszych w Polsce przekąsek. Jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa. Zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy tj. magnez, potas, żelazo i wapń. Co więcej, ogórki kiszone są także naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność organizmu oraz go oczyszczają. Pozytywnie wpływają również na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zatem róbmy przetwory i cieszmy się ich wspaniałym smakiem także zimą.

Przepisy na ogórki kiszone: tradycyjne, z chilli, kruche

Przepisów na ogórki kiszone znajdziecie w sieci mnóstwo. Od tych tradycyjnych, znanych z babcinych opowieści, po nowoczesne rozwiązania, które wymagają nieco więcej wprawy. Wybraliśmy trzy ciekawe, pyszne opcje.

Tradycyjne ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 3 małe czosnki
  • duży pęczek kopru włoskiego
  • 3 litry wrzątku
  • 6 płaskich łyżek soli

Przygotuj sześć litrowych słoików. Do każdego włóż pionowo ogórki, koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do 3 litrów wrzątku dodaj 6 płaskich łyżek soli i dobrze wymieszaj. Mieszankę wlej do słoików, tak, by przykryć wszystkie ogórki oraz dobrze zakręć wieczko. Szkło przewróć do góry dnem i trzymaj przez kilka godzin. Następnie odstaw ogórki na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Ogórki kiszone z chilli

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki octu
  • 9 łyżeczki soli
  • 6 łyżek chilli w proszku
  • 16 łyżek oleju
  • 4 szklanki cukru

Umyj ogórki i pokrój w plasterki. Następnie posyp solą i odstaw na 3 godziny, by puściły sok. Po tym czasie wylej powstały płyn, a ogórki zalej roztworem. Jak go przyrządzić? Wymieszaj i zagotuj ocet z cukrem oraz olejem. Po zdjęciu z płyty dodaj chilli. Gorącą zalewę przelej do słoików odstaw na 12 godzin.

Kruche ogórki kiszone bez wody

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
  • sól

Mocz ogórki w zimnej wodzie przez godzinę, trzykrotnie ją zmieniając. Następnie wysusz i odetnij końcówki. Do dużego worka do mrożenia wrzuć ogórki, koper, czosnek i chrzan. Posyp solą i usuń powietrze z worka. Paczkę włóż do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zostaw warzywa na blaszce na kolejne 48 godzin w temperaturze pokojowej.

Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku

Zdarza się, że kiszony ogórek zamiast pysznie chrupać, tryska sokiem na wszystkie strony. Dzieje się tak, gdy jest pusty w środku. Aby tego uniknąć, wystarczy przestrzegać kilku poniższych zasad.

Do kiszenia powinny trafiać tylko ogórki z pewnych źródeł, najlepiej bezpośrednio od rolnika. Powinny być młode, bez ciemnej, twardej skórki – to często świadczy o tym, że przyjęły dużo nawozu. Starsze, przerośnięte sztuki mogły dłużej leżeć na ziemi, przez co ich miąższ stracił sporą część wody, a to z kolei powoduje, że w ogórku powstają zbędne dziury. Najlepiej sprawdzą się ogórki odmiany Śremski, Borus i Octous. Warto także zwrócić uwagę na skórkę ogórka - im bardziej pokryta kolcami, tym większa szansa, że będą jędrne i chrupiące.

Jeśli nie chcemy, aby nasze ogórki były puste w środku, bardzo ważne jest również wcześniejsze ich płukanie i moczenie. Ogórki powinny trafić do miski z zimną wodą z dodatkiem soli. Należy pamiętać, by nie odrywać wcześniej ogórkowych ogonków i nie odcinać jego końcówek. Samo moczenie powinno potrwać od dwóch do nawet sześciu godzin, zanim ogórki trafią do słoików. Ważne jest również odpowiednie ich umieszczanie w słoiku - powinny być włożone na ciasno. Dzięki temu będą jędrne i chrupiące, ponieważ sól powstrzymuje naturalne soki ogórka przed wytrącaniem.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch/Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości