Przepisy kulinarne

Odchudzamy klasyczne przepisy

By odchudzić klasyczny przepis, nie trzeba dużego zachodu - wyjaśnia Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Wystarczy kilka prostych zabiegów. Oliwa zamiast masła lub smalcu, jogurt lub lekka śmietana zamiast tłustej "trzydziestki szóstki". Mniej sera i więcej warzyw, a do tego codzienna dawka ruchu!

Na śniadanko: Jajecznica z tofu i borowików

Składniki:
kostka tofu
kilka łyżek oliwy
garść borowików
1 pomidor
ząbek czosnku
mała garść świeżej bazylii, tymianku i oregano
kromka razowca

Przygotowanie:
Serek kruszymy na grysik i smażymy do osiągnięcia lekkiej chrupkości. Borowiki przesmażamy na osobnej patelni. Pomidor miksujemy z ziołami i czosnkiem, a następnie łączymy z grzybami i tofu. Dusimy chwilę do zgęstnienia i serwujemy posypane szczypiorkiem i natką.

Na przystawkę: Dietetyczny Cezar

Składniki:
1/2 główki sałaty rzymskiej
odrobina oliwy
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba razowego
2 jajka przepiórcze
sos worcester
1 cytryna plus sok z 3 cytryn
sól i pieprz
parmezanu
1 pierś z kurczaka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej 0%

Przygotowanie:
W soku z cytryny ugotuj na małym ogniu pierś z kurczaka (pierś włóż do gotującego się soku), ostudź i pokrój w kostkę (można po ugotowaniu zrumienić w piecu lub na grillu bez tłuszczu). Czosnek wyciśnij do jogurtu wymieszanego z cytryną i sosem worcester i odstaw na krótki czas, by się przegryzło. W gotującej wodzie ugotuj jajka, obierz i odstaw. Kostki chleba rozłóż na blachę, lekko skrop oliwą i zapiecz na chrupiąco. Na talerzu lub w misce ułóż umytą i porwaną sałatę rozsyp na niej kurczaka, jajka i grzanki, anastępnie zalej sosem jogurtowym i posyp świeżo tartym parmezanem.

UWAGA NASZYCH EKSPERTÓW: GOTOWANIE KURCZAKA W SOKU Z CYTRYNY MA DWIE WAŻNE ZALETY: WITAMINA C POWODUJE WIĘKSZY APETYT I LEPSZE TRAWIENIE ORAZ DUŻO MNIEJSZĄ KALORYCZNOŚĆ NIŻ SMAŻENIE. JEŚLI CHCESZ, ABY TWOJA SAŁATKA BYŁA JESZCZE ZDROWSZA, ZAMIAST SOLI DODAJ DO SOSU KAPARÓW.

Na obiad: Makaron orkiszowy z pomidorami

Składniki:
makaron orkiszowy 1/2 paczki
pomidor świeży 4 sztuki duży dojrzały
czosnek 3 ząbki
cebula 1 średnia
oliwki czarne garść
anchois kilka filecików
parmezan
1 gałązka bazylii
garść rukoli
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości wody i odcedzić (nie przelewać zimną wodą), pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić i odstawić z wyciśniętym czosnkiem do miski na kilka chwil. na małej ilości oliwy przesmażyć drobno posiekaną cebulę i dodać pomidory. dusić chwilę, a następnie dodać pokrojone wzdłuż oliwki. Na koniec dodać fileciki oraz bazylię i rukolę. Wymieszać na patelni. Podawać z parmezanem.

UWAGA NASZYCH EKSPERTÓW: MAKARON ORKISZOWY JEST O WIELE MNIEJ KALORYCZNY OD PSZENICZNEGO A DODANIE OLIWEK I ANCHOIS POWODUJE NATURALNĄ SÓL, KTÓREJ SPOŻYCIE NIE BLOKUJE WODY W ORGANIZMIE I JEST DUŻO ZDROWSZE. NATOMIAST DODANIE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ POWODUJE ŁATWIEJSZE TRAWIENIE.

Na deser: Własnej roboty jogurt z owocami i orzechami

Zapomnijcie o jogurtach o smaku owoców. Poza cukrem, barwnikami i aromatami próżno w nich szukać świeżych truskawek czy wiśni. Dlatego najlepiej jogurt naturalny wymieszać z sezonowymi owocami i serwować z uprażonymi orzechami.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0