Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
dwie garście małych pomidorków
oliwa z oliwek
Pesto:
40 g prażonych obranych migdałów
50 g tartego twardego sera np. parmezan
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
80 g listków bazylii
100 ml oliwy z oliwek
duża szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie zmiksować w malakserze migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać bazylię i oliwę, przyprawić. Zmiksować na gładką pastę. Na dużej patelni podsmażyć pomidorki na oliwie z oliwek. Dodać ugotowany makaron i podsmażyć razem przez chwilę. Zdjąć z patelni polać pesto, wymieszać. Na górę potrzeć jeszcze więcej parmezanu i posypać listkami bazylii.
Składniki:
chałka
4 łyżki masła
2 kolby kukurydzy
2 czerwone papryki
papryczka chilli
zielona cukinia
10-12 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeży tymianek
cytryna
4 wędzone brzuszki łososia
kawałek wędzonego halibuta
Przygotowanie:
Chałkę porwać na kawałki i podsmażyć na maśle aż będzie chrypiąca. Z kukurydzy odciąć nasiona i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Pod koniec dodać pomidorki. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z chałką i ułożyć na talerzach. Na wierzchu ułożyć oddzielone mięso z wędzonych ryb.
Gofry z lodami, owocami i słonym karmelem
4 gofry - gotowe lub przygotowane samodzielnie
4 gałki lodów waniliowych
400 g mieszanych owoców jagodowych
Słony karmel:
40 g wody
120 g cukru
60 g kremówki
łyżka masła
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Wtedy zdejmij patelnię z gazu i dodaj delikatnie śmietanę, masło i sól cały czas mieszając. Gdy wszystko dokładnie się połączy, na gofry nałożyć lody i owoce, całość polać ciepłym karmelem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje