Przepisy kulinarne

Mydło miodowe na prezent

Chcemy przekonać wszystkich niedowiarków, że w kuchni można wyczarować niezwykłe prezenty dla naszych najbliższych. Na ich przygotowanie stracimy pewnie mniej czasu, niż podczas nerwowej gonitwy po centrach handlowych. Z pewnością sprawimy nimi naszej rodzinie i przyjaciołom dużą przyjemność.

Chleb świąteczny

Ciasto:


3 szklanki mąki białej


1 szklanka mąki pszennej razowej graham


1/4 opakowania drożdży


1 łyżka cukru


1/2 szklanki pistacji bez skorupek


2 łyżki sezamu


2 łyżki siemienia lnianego


2 łyżki pestek dyni


1 łyżka słonecznika


3 łyżki oliwy


woda


olej do wysmarowania formy


kasza manna


1 łyżka soli


2 łyżki czarnuszki


Mieszanka do posmarowania:


1/3 szklanki mleka w proszku


3 łyżki wody


3 łyżki oliwy z oliwek


szczypta soli


szczypta asafetidy



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pestki dyni i pistacje, gdy dynia zacznie strzelać dosypujemy pestki słonecznika, po chwili siemię lniane i sezam. Gdy sezam lekko się przyrumieni całość zdejmujemy z gazu. Drożdże rozcieramy z cukrem w dużym kubku i dolewamy 3/4 szklanki letniego mleka lub wody. Mąkę białą i razową mieszamy z solą i wyprażoną na oliwie mieszanką pestek i orzechów. Wlewamy drożdże i ok. 2 szklanki letniej wody cały czas mieszając. Wyrabiamy aż do uzyskania jednorodnego, kleistego ciasta. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy do foremek posmarowanych olejem i obsypanych kaszą manną. Ponieważ ciasto urośnie w piekarniku, wylewamy je tylko do połowy wysokości formy. Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 40-60 minut. Pod koniec pieczenia skórkę chleba smarujemy mieszanką mleka w proszku, wody, oliwy, soli i asafetidy, by ładnie się przyrumieniła.



Mydło miodowe

Składniki:


1 kostka mydła biały jeleń


1/2 szklanki wody


1/3 szklanki miodu


skórka otarta z jednej pomarańczy


4 łyżki tłuszczu kokosowego(dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)



Przygotowanie:

Mydło kroimy na drobne kawałki i gotujemy z wodą, aż się rozpuści. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje dolewamy jeszcze trochę. Do powstałej gęstej masy o konsystencji budyniu dodajemy tłuszcz kokosowy, skórkę z pomarańczy i na końcu miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek posmarowanych olejem.



Pierniczki marchewkowe

Składniki:


2 szklanki marchewki startej na małych oczkach


1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego


1 i 1/2 szklanki wody


1/3 kostki masła


2 szklanki mąki żytniej pytlowej


3 szklanki mąki pszennej


2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


1 łyżka goździków


2 łyżki cynamonu


1 łyżka kardamonu


1 łyżka ziela angielskiego


1/2 łyżki kolendry


1/2 łyżki imbiru


1/2 łyżki gałki muszkatowej


1 cukier waniliowy


4 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej


2 łyżki kakao



Przygotowanie:

Marchewkę, cukier, masło i wodę gotujemy przez 10 minut i studzimy. Osobno w misce przesiewamy mąki, sodę, zmielone w młynku do kawy przyprawy,kawę i kakao. Mieszamy masę marchwiową z przesianą mąką i wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie do wałkowania to dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy, aż będzie miało konsystencję ciasta pierogowego. Wałkujemy na grubość 1 cm i wykrajamy foremkami np. serduszka. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ozdabiamy lukrem, czekoladą lub kolorowymi kuleczkami. Pakujemy w celofanowe torebeczki i zawiązujemy ozdobną wstążeczką.



Peeling cynamonowy

Składniki:


pół szklanki cukru


łyżeczka zmielonego cynamonu


3 łyżki oliwy z oliwek


sok z połowy pomarańczy


skórka z połowy pomarańczy



Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do ozdobnego słoiczka.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0