Przepisy kulinarne

Luksusowa kuchnia na każdą kieszeń

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel, zaserwował nam odrobinę luksusu, czyli wykwintne potrawy w nieco „kryzysowej” wersji. Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka, słynny wellington, ale z polędwiczki wieprzowej z podgrzybkami oraz bliny z jagodami i czerwoną porzeczką, które smakują prawie jak kawior - mówi mistrz Polan.

Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka

Składniki:
1 kurczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
bulion z kurczaka
100 ml białego wina
szafran w nitkach
pieprz cayenne, sól, pieprz czarny
tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, gwiazdki anyżu

Przygotowanie:
Na oliwie przysmażamy cebulę pokrojoną w cienkie wiórka oraz czosnek. Dodajemy odcedzone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory, kurczaka pokrojonego w małe kawałki i przyprawy. Smażymy chwilę. Dodajemy bulion, wino, szafran, anyż i pieprz kajeński. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Podajemy z tostami posmarowanymi majonezem roztartym z czosnkiem.

Wellington z polędwiczki wieprzowej i podgrzybkami

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
300 g podgrzybków mrożonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g masła
2 łyżki bułki tartej
tymianek, natka pietruszki
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulkę, czosnek i dodajemy podgrzybki. Smażymy do odparowania. Ciasto francuskie rozwałkowujemy odstawiamy niech czeka na swoją kolej. Polędwiczkę obwiązujemy sznurkiem aby nadać jej okrągły kształt i obsmażamy na maśle. Po obsmażeniu posyp ją odważnie czarnym pieprzem. Do grzybów przesmażonych dodajemy bułkę tartą, tymianek i natkę pietruszki. Bułka wchłonie nadmiar tłuszczu i pozostawi soczystość farszu. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz grzybowy, obsmażoną polędwiczkę. Brzegi ciasto smarujemy jajkiem i całość zawijamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Bliny z jagodami i czerwoną porzeczką - prawie jak kawior

Składniki:
500 g mąki
3 żółtka
20 g drożdży
80 g cukru
1, 5 szklanki mleka

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na maśle smażymy małe bliny i odstawiamy w ciepłe miejsce.

200 ml śmietany
1 cukier waniliowy
3 żółtka
jagody mrożone, porzeczka czerwona
serek wiejski

Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy z cukrem, odstawiamy i dodajemy ją do ubitych żółtek. Jeszcze chwilę wstawiamy na pie, ale nie zagotowujemy. Bliny podajemy z sosem, posypane owocami jagód i czerwonych porzeczek. I jeszcze trochę białego sera na wierzch.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0