Kuchnia grecka oferuje potrawy, których głównymi składnikami są warzywa, ryby, oliwa z oliwek i aromatyczne zioła. Menu kuchni greckiej obfituje również w niepowtarzalne desery. Słodycze w Grecji tworzone są na bazie ciasta filo, owoców, miodu, cynamonu, orzechów i migdałów.
Kuchnia grecka – potrawy. Czym się wyróżnia?
Kuchnia grecka jest zdrowa i co ważne nie należy do skomplikowanych. Między innymi dzięki temu zyskała swą popularność. Kuchnia grecka potrawy proponuje zwykle lekkie. Opierają się one na miejscowych surowcach.
Pierwsze wzmianki o greckiej sztuce kulinarnej pojawiły się ok. 4000 lat temu. Ciekawostkę stanowi fakt, że pierwsza publikacja odnośnie gotowania dotyczyła właśnie kuchni greckiej. Była to książka kucharska autorstwa Archestratosa. Powstała ona w 330 roku p.n.e.
Kuchnia grecka nie jest jednorodna, ponieważ w różnych regionach Grecji jada się trochę inaczej. W związku z klimatem, jaki panuje w Grecji, proponowane tam dania przygotowywane są w dużej mierze na bazie świeżych warzyw i owoców. Każde danie wypełnione jest ich smakiem. Kuchnia grecka proponuje przepisy na potrawy, których składnikami są cukinie, papryka, oliwki, sałata, bakłażany, szpinak, rośliny strączkowe. Tymczasem spośród owoców w Grecji popularnością cieszą się melony, cytrusy, jabłka, gruszki oraz charakteryzujące się oryginalnym smakiem figi i pigwy. Będąc w Grecji można również spróbować dań, w których ważnym składnikiem są orzechy i migdały. Bliskość morza sprawia, że Grecy są prawdziwymi mistrzami w przygotowywaniu dań z ryb.
Jeśli chodzi o mięso, to w starożytności było ono zarezerwowane dla bogaczy. Dziś trochę się to zmieniło, choć i tak nie jest ono najważniejszym składnikiem diety Greków. Najbardziej popularnym w Grecji rodzajem mięsa jest jagnięcina.
Kolejnym znakiem rozpoznawczym tradycyjnej kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, którą podaje się niemal do każdego dania. Greckie potrawy są niepowtarzalne też dzięki ziołom, takim jak mięta, oregano, cynamon, czosnek, bazylia, tymianek i koper włoski. Warto wspomnieć też o greckich serach, które wytwarzane są z koziego lub owczego mleka, któremu zawdzięczają unikalny smak. Najbardziej znanym greckim serem jest feta.
Charakterystyczne potrawy kuchni greckiej
Kuchnia grecka - przekąski
Posiłek w Grecji nie może obyć się bez przekąsek – mezedes. Do najbardziej popularnych należą smażone papryki (piperies tyganites), smażone kabaczki (kolokithakia tyganita), pasta czosnkowa z ogórkami i miętą (tzatziki) oraz pasta czosnkowa do pieczywa (skordalia).
Kuchnia grecka - potrawy najbardziej znane
Do najbardziej znanych potraw kuchni greckiej należy dolmades , które wyglądają jak polskie gołąbki, z tą różnicą, że zamiast liści kapusty przygotowuje się je z młodymi liśćmi winnego krzewu. W liście winorośli zawijane są porcje pikantnego ryżu lub kawałki ryby. Kuchnia grecka nie byłaby tą samą, gdyby nie musaka . Przepis na to danie uwzględnia: bakłażan, mięso mielone i warzywa, które zalewa się sosem beszamelowym i zapiekana w piekarniku. Na uwagę zasługuje także stifado , czyli gulasz przygotowywany na bazie wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub mięsa z królika. Danie to zawiera też cebulki, czerwone wino, goździki, cynamon i kminek.
Wszystkim wegetarianom powinna zasmakować sałatka grecka (horiatiki), która jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Składa się na nią feta, pomidory, czerwona cebula, ogórek, zielona papryka, ciemne oliwki i przyprawy, takie jak oregano. Ważnym składnikiem sałatki, łączącym całe danie, jest oliwa.
Pisząc czy mówiąc o najpopularniejszych daniach kuchni greckiej nie można zapomnieć o gyros , który podaje się na dwa sposoby, tzn. jako cienkie płatki mięsa z rożna lub kawałki mięsa z szaszłyka. To tanie i sycące danie stanowi popularny street food, który serwowany jest nie tylko w Grecji. Tymczasem najbardziej znaną grecką zupą jest krestosupa , do przygotowania której wykorzystuje się wołowinę oraz ryż.
Kuchnia grecka - desery
Według Greków słodycze są źródłem szczęścia, dlatego kuchnia grecka obfituje w desery różnego rodzaju. Rolę tę pełnią zarówno świeże, jak i suszone owoce. Składnikiem greckich słodyczy jest również miód, orzechy, migdały oraz ziarno sezamowe.
Jednym z bardziej znanych greckich deserów jest baklava z ciasta filo przełożonego orzechami z miodem lub cukrem. Jednym z bardziej charakterystycznych wypieków serwowanych w Grecji jest vasilopita , czyli deser podawany z okazji Nowego Roku, w którego wnętrzu umieszczana jest, przynosząca szczęście, moneta. Na uwagę zasługuje również finikia , czyli ciasteczka, w składzie których dominują orzechy i sok pomarańczowy. Są one idealne dla wegan, ponieważ nie zawierają jajek i mleka. Miłośnikom polskich pączków przypadnie do gustu inny grecki specjał, którego nazwa to loukoumades . Są to niewielkie pączki przygotowywane na bazie drożdży. Tak samo, jak ich polski odpowiednik, smażone są na głębokim oleju. Gotowe loukoumades oblewa się słodkim syropem i posypuje sezamem lub pokruszonymi orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN