O herbacie słów kilka
Jesteśmy w europejskiej czołówce, jeżeli chodzi o spożycie herbat. Czarna, zielona, biała, czerwona. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów. Czym się różnią?
One wszystkie różnią się procesem oksydacji, czyli jak są produkowane. Listek jest ten sam. Coś, co nazywamy herbatą, będzie pochodzić z krzaka camellia sinensis. Wszystkie będą produkowane tak samo. Coś jak wino – wszystko z winogrona, różne rodzaje
- tłumaczy Dominik Jurasz, herbaciany sommelier.
Co ciekawe, herbata może zastąpić nam kawę. Ona także ma bowiem właściwości pobudzające.
Herbata zawiera kofeinę i l-teaninę. One w tej kombinacji razem powodują, że jesteśmy pobudzeni, ale ten okres następuje później przez tę l-teaninę
- wyjaśnia ekspert.
Oczywiście najlepsza jest herbata liściasta. Kupując ją mamy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków.
Nie widzimy, co jest w torebce. Wiadomo, że jak czegoś nie widać, to tam mogą być różne rzeczy, np. sztuczne aromaty, łodyga czy kwiat zamiast liścia
- mówi gość Dzień Dobry TVN.
Herbata na jesień – jaką wybrać?
Zieloną, orzeźwiającą herbatę zostawmy na lato. Jesienią wybierzmy czerwoną, czarną albo białą. Jak są produkowane i czym się charakteryzują?
- Herbata czerwona - herbata fermentowana, czyli produkowana tak, jak zielona. Ma 15 lat. Dokładnie jak ser, podlega fermentacji mikrobiologicznej. Jest zamykana, żeby nie było za dużo tlenu. Jest bardzo dobra na trawienie.
- Herbata biała - bardzo prosty proces produkcji. Zrywany liść jest suszony.
- Herbata czarna - jest w pełni poddana procesowi oksydacji, stąd jej ciemno-brązowy, niemalże czarny kolor liści.
Zobacz też:
Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości
Jakie właściwości ma dzika róża? Uprawa, przetwory i zastosowanie
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Autor: Anna Korytowska