Barraquito, czyli kawa po kanaryjsku
Barraquito z roku na rok zyskuje coraz liczniejsze grono fanów. Co ważne, nie trzeba lecieć na Wyspy Kanaryjskie, bo łatwo można zrobić ją w domu.
Zgodnie z najpopularniejszą historią barraquito, ten pyszny napój po raz pierwszy stworzono w XX wieku w barze Imperial obok Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie, na życzenie mężczyzny o pseudonimie "Barraco" lub "Barraquito". Mężczyzna odwiedzał wspomniany bar każdego dnia i codziennie, oprócz śniadania, zamawiał kawę w wysokiej szklance z mleczkiem skondensowanym, z dodatkiem likieru, cynamonu i skórki z cytryny.
Nazwa kawy barraquito pochodzi właśnie od pseudonimu wspomnianego gościa. Przepis wzbogacony o warstwę mlecznej pianki posmakował nie tylko Barraco i na stałe zagościł w menu wielu barów, zdobywając serca miłośników kawy i stając się punktem obowiązkowym na liście "to do" każdego turysty odwiedzającego Teneryfę.
Barraquito – jak zrobić kawę po kanaryjsku
Zacznijmy od początku, czyli od mleka skondensowanego. Najlepszym wyborem będzie słodzone mleczko o wysokiej zawartości tłuszczu (np. 8%). Kolejnym składnikiem (zdaniem niektórych najważniejszym) jest likier. Jaki likier wybrać do kawy barraquito? Zgodnie z oryginalną recepturą najlepiej sprawdzi się hiszpański likier o cytrusowo-waniliowym smaku i złotym lub pomarańczowym kolorze . Możecie użyć również likieru kawowego, jednak ze względu na swoją barwę nie będzie on wyglądał tak spektakularnie jak wariant cytrusowy.
Następna warstwa to mocne espresso, które najlepiej przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Jeśli chodzi o same ziarna, w tym przypadku stawiamy na kawę świeżo paloną, mieloną tuż przed przygotowaniem.
Espresso przykrywamy spienionym mlekiem. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleko 2% lub 3,5%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej będzie je spienić, a pianka będzie trwalsza.
Całość dekorujemy startą skórką z cytryny lub limonki. Warto pamiętać, by wybierać cytrusy niewoskowane, a przed użyciem dokładnie wyszorować skórkę.
Kawa barraquito – przepis krok po kroku
Kawa barraquito ma nie tylko świetnie smakować, ale także cieszyć oko. Dlatego warto ją przygotować w wysokiej, przezroczystej szklance.
Składniki na kawę barraquito (1 porcja):
- 3 łyżeczki mleczka skondensowanego (50 g)
- 40 ml likieru cytrusowego
- 70 – 80 ml espresso
- 50 ml mleka
- cynamon
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
Jak przyrządzić kawę barraquito:
Do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlewamy likier. W taki sam sposób, na łyżce, delikatnie wlewamy espresso.
Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70 stopni Celsjusza. Spieniamy i delikatnie przekładamy na espresso. Tutaj również warto wspomóc się łyżką.
Mleczną piankę posypujemy cynamonem i startą skórką z cytryny lub limonki. Kawę przed podaniem dodatkowo można udekorować plasterkiem limonki.
Zobacz wideo: Kawowe desery Sebastiana Olmy
Zobacz także:
Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik
Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim
Jak sobie radzić z bezsennością w upały? Ekspert podaje sposoby, które warto wypróbować
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: CoffeeDesk.pl