Aronia to zdrowy i smaczny owoc, z którego zrobisz sok, nalewkę i wino. Sprawdź nasze przepisy

Zaczyna się sezon na aronię, jest ona bardzo zdrowa i smaczna. Zawiera mnóstwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto aronia m.in. uspokaja, obniża ciśnienie krwi, wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne. Nic więc dziwnego, że przetwory z aronii cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Jak przygotować z niej sok, nalewkę i wino?

Aronia dojrzewa pod koniec sierpnia lub początek września. Na południu Polski sezon zaczyna się już w połowie sierpnia. Dlaczego warto zbierać aronię? Jest przede wszystkim zdrowa i można z niej przygotować pyszne przetwory.

Aronia – właściwości

Właściwości aronii są liczne. Bardzo często owoc ten uprawiany jest w ogrodach lub na działkach. Jest łatwy w hodowli – nie ma większych wymagań. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, a odkryto ją około wieku XVII-XVIII. Aronia sama w sobie jest bardzo smacznym owocem, mimo swej cierpkości, którą można zniwelować za pomocą cukru czy miodu.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Owoc ten zawiera mnóstwo witaminy C, pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Ponadto aronia uspokaja, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie otyłości, niweluje poziom złego cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwnowotworowe oraz wpływa na wygląd, w tym stan włosów, paznokci czy skóry. Należy również wymienić przeciwwskazania do spożywania aronii. Soku z aronii nie powinny pić osoby, które mają problemy z żołądkiem oraz dwunastnicą. Głównie mowa tu o chorobie wrzodowej, stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy oraz o nadkwasocie.

Jak zrobić nalewkę z aronii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5-2 kg aronii,
    • 1 litr spirytusu,
      • 1 i ½ litra wody,
        • 1 kg cukru,
          • ok. 300-350 sztuk liści wiśni,
            • 50 g kwasku cytrynowego.

              Przygotowanie:

              1. Na początek aronię musimy bardzo dobrze opłukać. Po umyciu wkładamy owoce do zamrażalnika na kilka dni. Po upływie dwóch, trzech dni wyjmujemy aronię. Zabieg ten usunie gorzki posmak z owoców.
                1. Następnie aronię oraz liście wiśni zalewamy gorącą wodą. Gotujemy.
                  1. Gotowanie musi trwać około 40 minut. W międzyczasie dokładnie mieszamy składniki. Zdejmujemy z ognia, po czym przepuszczamy owoce i liście przez sitko. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru oraz kwasku cytrynowego. Wszystko dobrze mieszamy, aby cukier w pełni mógł się rozpuścić.
                    1. Czekamy, aż wszystko wystygnie.
                      1. Do spirytusu (albo wódki) dodajemy ostudzony sok.
                        1. Naszą nalewkę z aronii przelewamy do wyparzonych butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka powinna być gotowa, pełna intensywnego smaku, bez wyczuwalnego alkoholu.

                          Z podanych składników otrzymamy około 4 i ½ litra nalewki.

                          Jak widać, jest to bardzo szybka nalewka z aronii i jej przygotowanie nie powinno sprawić większych problemów. Równie dobrym rozwiązaniem jest dodanie liści malin zamiast liści wiśni. Nalewka z aronii z liśćmi malin jest równie smaczna. Osoby, dla których ważne jest zdrowotne działanie trunku, mogą zamiast cukru dodać miód. Nalewka z aronii z miodem to świetny lek wspomagający leczenie przeziębienia, oczyszczający z toksyn i obniżający ciśnienie krwi.

                          Sok z aronii – przepis krok po kroku

                          Podobnie jak inne przetwory z aronii, również sok z aronii ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.

                          Składniki:

                          • owoce aronii - 2 kg
                            • cukier - 500 g

                              Przygotowanie:

                              1. Bierzemy sporej wielkości garnek, wsypujemy wcześniej umytą i pozbawioną szypułek aronię.
                                1. Wlewamy do garnka około półtorej szklanki zimnej wody, następnie przez cały czas mieszamy, aż woda się zagotuje. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień.
                                  1. Naszą aronię gotujemy jeszcze przez około trzydzieści minut, cały czas mieszając. Dzięki tym zabiegom owoce aronii wypuszczą duże ilości soku.
                                    1. Przelewamy sok przez sitko do kolejnego garnka, dodajemy cukier, następnie mieszamy.
                                      1. Jeszcze gorący sok przelewamy do czystych, wyparzonych butelek.
                                        1. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.

                                          Z podanych składników otrzymamy około 2 i ½ litra soku z aronii. Można go dodatkowo zawekować.

                                          Wino z aronii - przepis krok po kroku

                                          Podobnie jak inne produkty wytwarzane z aronii, wino z aronii ma wiele zdrowotnych właściwości. Wspiera nasz układ krwionośny i pomaga w walce z nowotworami. Wino z aronii ma specyficzny, lekko cierpki, a nawet gorzki smak, dlatego nie przypadnie do gustu wszystkim. Z przepisu otrzymacie około 11 l wina.

                                          Składniki:

                                          • 8 kg owoców aronii,
                                            • 3 kg cukru,
                                              • 6 l wody,
                                                • drożdże dedykowane czerwonemu winu,
                                                  • 5 g pożywki dla drożdży.

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Jeśli chcemy, aby nasze wino miało łagodniejszy, niezbyt gorzki smak, warto jest na kilka dni schować aronię do zamrażalnika.
                                                      1. Po rozmrożeniu owoców, rozgniatamy je dokładnie za pomocą widelca.
                                                        1. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie syropu cukrowego. W tym celu zalewamy cukier przegotowaną, ciepłą jeszcze wodą.
                                                          1. Mieszankę owoców aronii i syrop cukrowy wlewamy do wcześniej przygotowanego pojemnika, w którym wino będzie fermentować. Dorzucamy do tego drożdże oraz pożywkę do nich.
                                                            1. Czekamy dwa tygodnie. Po tym czasie obserwujemy proces fermentacji, który następuje w winie z aronii. Oddzielamy moszcz od aronii i przelewamy go do balona.
                                                              1. Czekamy kolejne sześć tygodni, a następnie zlewamy wino znad osadu. Musimy wykonywać tę pracę co około dwa, trzy tygodnie.
                                                                1. Po upływie około pół roku wino z aronii jest gotowe.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Anna Zheludkova/Getty Images

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości