Ocet jabłkowy poprawia samopoczucie. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ocet jabłkowy jest dobry na wszystko
Ocet jabłkowy jest dobry na wszystko
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Ocet jabłkowy cieszy się coraz większą popularnością. Miłośnicy tego roztworu prześcigają się w wymyślaniu kolejnych sposobów jego wykorzystania. Niektórzy dodają go do herbaty, a jeszcze inni płuczą nim włosy. Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka idei zero waste pokazuje w Dzień Dobry TVN, jak samodzielnie uzyskać w domu to niewątpliwe źródło zdrowia.

Dlaczego warto pić ocet?

Ocet jest doskonałym źródłem witamin C, A, K, kwasu foliowego, sodu czy potasu. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Uspokaja, usprawnia koncentrację oraz działa przeciwzapalnie, wzmacniając układ odpornościowy.

- Poprawia nasze samopoczucie. On rzeczywiście dodaje nam energii, ale nie wypijany tak pół butelki, tylko rozpuszczony. Taka łyżeczka o poranku, do ciast. Wykorzystujmy ocet w swojej kuchni. Na trawienie jest fantastyczny, na pobudzenie naszych jelit. Bardzo dobry o tej porze roku też, bo działa antybakteryjnie - tłumaczy dziennikarka i ambasadorka stylu życia zero waste Sylwia Majcher.

Ekspertka przyznaje, że codziennie rano pije lemoniadę z łyżką octu. Drogocenny roztwór dodaje do niemal wszystkich dań, zastępując nim oziębiający organizm sok z cytryny.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Sylwia Majcher zapewnia, że samodzielnie wykonany ocet ma o wiele lepszą jakość i smak, niż te oferowane w sklepach.

- Najlepiej zrobić ocet samodzielnie ze skórek i ogryzków jabłek. (...) Żeby stały się octem potrzebują czasu i musi nastąpić fermentacja - wyjaśnia dziennikarka.

Propagatorka idei zero waste wypełnia słoik obierkami z jabłek. Do osobnego naczynia z wodą kranową dodaje pięć łyżek cukru. Mieszając, czeka, aż cukier się rozpuści, a następnie zalewa powstałym roztworem słoik z ogryzkami i skórkami owoców.

- Tak przygotowany ocet przykrywam ściereczką, zostawiam na mniej więcej dwa tygodnie i codziennie muszę go mieszać drewnianą łyżką. Mieszamy, żeby pobudzić fermentację, żeby nic się nie wydarzyło. Po tych dwóch tygodniach owoce opadają nam na dno. Wtedy przecedzamy ocet i przelewamy płyn do butelki, zakręcamy i czekamy kolejne cztery tygodnie, żeby ta fermentacja całkowita nastąpiła - mówi w Dzień Dobry TVN.

Sylwia Macher zaznacza, że po przecedzeniu skórek i ogryzków na górze słoika pojawi się tzw. matka octowa, która może być przydatna podczas przygotowywania następnych roztworów. - To jest taki glut gęsty, który właśnie sugeruje, że proces się odpowiednio odbył. Wtedy ten glut możemy sobie zachować w lodówce, w słoiku i dorzucić do kolejnego octu, i wtedy nam szybciej ta fermentacja nastąpi - uświadamia ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości