Zaburzenia odżywiania to problem, który dotyka niemal połowę młodych kobiet. Co jest jego przyczyną?

kobieta, która sprawdza obwód tali
U kogo najczęściej występują zaburzenia odżywiania?
Źródło: skaman306/Getty Images
Badania przeprowadzone przez badaczy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach pokazały, że ponad połowa młodych kobiet może w zmagać się z zaburzeniami odżywiania. Które panie są najbardziej narażone i jak można temu zapobiec?

Co sprzyja zaburzeniom odżywiania?

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców i doktorantów z Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego uczestniczyło 420 kobiet między 19. a 30. rokiem życia. Panie, które wzięły udział w teście stosowały dietę tradycyjną, roślinną lub leczniczą (zalecaną przy zespół jelita drażliwego czy SIBO, czyli rozroście bakteryjnym jelita cienkiego).

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Uczestniczki badania zostały poproszone o wypełnienie specjalnego kwestionariusza. Pozwalał on stwierdzić, czy dana osoba posiada cechy typowe dla zaburzeń odżywiania, w tym ortoreksji (patologiczna obsesja na punkcie zdrowego odżywiania). Kwestionariusz badał także psychologiczne aspekty odżywiania, takie jak jedzenie pod wpływem emocji, ograniczanie jedzenia czy brak kontroli nad jedzeniem. Zebrane w ten sposób dane pokazały, że panie na diecie tradycyjnej część sięgały po jedzenie w sposób niekontrolowany lub pod wpływem emocji.

Badacze są zdania, że osoby te sięgają po żywność przetworzoną, z wysoką zawartością cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, aby rozładować stres i podnieść stężenie hormonów tzw. hormonów szczęścia, jak dopamina czy serotonina. Takie postępowanie pociąga za sobą określone konsekwencje. Chodzi jednak nie tylko o przybieranie na wadze i wynikające z tego problemy, ale także wyrzuty sumienia, które mogą pojawić się po zjedzeniu czegoś niezdrowego. Zdarza się, że prowadzą one do obniżenia nastroju, pogorszenia samooceny i poczucia własnej skuteczności. - Warto mieć świadomość tego mechanizmu i szukać lepszych sposobów na regulację emocji – jak dobrej jakości sen i czas na odpoczynek, odżywcze i regularne posiłki czy też umiarkowana aktywność fizyczna powiedziała w rozmowie z PAP-em psychodietetyk dr Karolina Krupa-Kotara z Zakładu Epidemiologii Wydziału Nauk o Zdrowiu SUM w Bytomiu.

U kogo zaburzenia odżywiania występują najrzadziej?

Ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania było znacznie mniejsze u pań na diecie roślinnej. Naukowcy łączą to z tym, że ten rodzaj menu charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz witamin i składników mineralnych, regulujących pracę układu trawiennego, odczuwanie sytości oraz wpływające prozdrowotnie na organizm. - Wegetarianie najczęściej decydują się na taki sposób żywienia ze względów moralnych i etycznych - można więc założyć, że jest to świadoma i wrażliwa grupa konsumentów – oceniła w rozmowie z PAP-em dietetyk kliniczny i psychodietetyk mgr Weronika Gwioździk - doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Co ciekawe, kobiety, które stosowały dietę leczniczą znacznie częściej zdradzały objawy ortoreksji, niż kobiety na diecie tradycyjnej i roślinnej. Dodatkowo miały wyższy wynik w zakresie ograniczania jedzenia. W ocenie badaczy może to wynikać z faktu, że w przypadku tych osób, niektóre produkty prowadzą do zaostrzenia objawów choroby. Autorzy badania podkreślili, że diety lecznicze najczęściej stosowane są z zalecenia dietetyka lub lekarza, dlatego - zauważają naukowcy - ważne wydaje się przeprowadzenie badań przesiewowych w kierunku zaburzeń odżywiania przed zaleceniem dietoterapii, aby indywidualnie dopasować schemat żywienia i skierować pacjentów do właściwych specjalistów.

Badacze podkreślają, że zaburzenia odżywiania to wieloczynnikowy problem, ściśle związany z postrzeganiem własnego ciała i nadmiernym zaabsorbowaniem jedzeniem. Występują one osób w każdym wieku i każdej płci, jednak w ostatnich latach największy wzrost obserwuje się właśnie wśród młodych kobiet. Dlatego też to właśnie im naukowcy poświęcili swoje badania.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości