Witamina E pomaga zatrzymać młodość, poprawia płodność. Gdzie jej szukać?

Marta Jachym
Marta Jachym
Źródło: fot. Jerzy Dudek/East News
Witamina E to niezwykle ważna substancja, bez której organizm człowieka nie może obejść. Jakie ma właściwości? Gdzie jej szukać? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Martą Jachym, dietetykiem klinicznym.

Witamina E - jakie ma właściwości?

Witamina E to tak naprawdę związek dwóch substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Należą do nich tokoferole i tokotrienole, a każda z nich posiada 4 formy alfa, beta, gama i delta. Dlaczego witamina E jest nam potrzebna? - To jest witamina, która jest tak pięknie nazywana witaminą młodości i płodności. Zawdzięczamy to jej najważniejszej funkcji, czyli funkcji antyoksydacyjnej. Ona jest doskonałym przeciwutleniaczem, obok witamin A i C. Pomaga nam zwalczać wolne rodniki, walczyć ze stresem oksydacyjnym. Jeśli chcemy zapobiec starzeniu się komórek wewnętrznych czy komórek skóry, to ona jest doskonała - mówiła w Dzień Dobry TVN Marta Jachym, dietetyk kliniczny.

Witamina E ma też olbrzymi wpływ na płodność - zarówno kobiet, jak i mężczyzn. - Bardzo mocno wspomaga płodność, jeszcze przed zapłodnieniem. U kobiet ma taką funkcję, przez działanie antyoksydacyjne, reguluje owulację. Dodatkowo bierze udział w rozwoju komórek jajowych, zagnieżdżeniu się zarodka, a u mężczyzn bardzo poprawia jakość nasienia - mówiła specjalistka. Potwierdzają to badania przeprowadzone wśród par przygotowujących się do procedury in vitro. - Pary, które suplementowały lub zwiększyły sobie ilość witaminy E w diecie na trzy miesiące przed planowanym in vitro, miały o wiele większy wskaźnik zapłodnień - dodała dietetyczka.

Witamina E. Gdzie jest jej najwięcej?

Źródłem witaminy E przede wszystkim produkty roślinne. - Takim absolutnie top źródłem jest olej z kiełków pszenicy. Już jedna łyżka pokryje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Ale nie ukrywajmy, to nie jest taki olej, który powszechnie występuje w kuchni Polaków. Już nasze bardziej rodzime oleje rzepakowy, czy słonecznikowy - rzepakowy będzie lepszym wyborem, mimo że ma trochę mniej zawartości witaminy E, to po prostu jest zdrowszy. [...] Bardzo dobrym źródłem są pestki słonecznika. 20 gramów, czyli większa łyżka już może nam pokryć 80 proc. dziennego zapotrzebowania - mówiła specjalistka.

Witamina E występuje także w awokado, kiwi oraz pomidorach. A co z suplementami? Czy warto po nie sięgać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: fot. Jerzy Dudek/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości