Syrop z czosnku dla dzieci i nie tylko – jak go przygotować domowym sposobem?

Szklanka butelka wypełniona żółtym syropem, obok główka czosnku. Syrop z czosnku. Przepis na syrop
Syrop z czosnku
Źródło: Piotr Wytrazek/Getty Images
Czosnek, niegdyś wykorzystywany do walki z wampirami, naszym babciom kojarzy się raczej z przygotowaniem syropu na przeziębienia. Co ciekawe, mimo upływu lat taki specyfik nadal jest jedną z recept na sezonowe przeziębienia. Syrop z czosnku, cytryny i miodu sprawdza się w roli "wspomagacza" odporności naprawdę wyśmienicie. Ważne jednak, aby właściwie dobrać proporcje, dzięki czemu taki naturalny lek będzie działał skutecznie.

Niektórzy piją go profilaktycznie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o złapanie przeziębienia. Syrop z czosnku i miodu nie tylko pokonuje infekcje, ale także chroni organizm przed wirusami. Mogą go spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Jakie inne składniki warto z nim łączyć?

Syrop z czosnku – właściwości

Na czym polega fenomen syropu z czosnku? Stosowano go dawniej, jednak wiele osób korzysta z niego także i dziś. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, więc świetnie wspomaga leczenie i skraca czas trwania przeziębienia. Ponadto działa wykrztuśnie, pozwalając szybko pozbyć się wydzieliny, oraz wzmaga potliwość i skutecznie obniża gorączkę. Jakby tego było mało, czosnek zawiera mnóstwo witamin, np. C, A, PP, B1, B2, oraz minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, potas, a także enzymy, aminokwasy i związki flawonoidowe. Dodając do syropu z czosnku miód, można zyskać jednocześnie świetną receptę na problemy z bolącym gardłem. Ma on bowiem działanie regenerujące wszelkie podrażnienia, więc wspomoże walkę z infekcjami dróg oddechowych. Do tego działa wzmacniająco i przeciwzapalnie. Cytryna natomiast to cenne źródło witaminy C i rutyny. Oba składniki znakomicie podnoszą odporność. Syrop z czosnku i cytryny na kaszel wraz z dodatkiem miodu stanowi więc idealne remedium na przeziębienie.

Zdrowie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

Wiele osób, przyrządzając syrop z czosnku, zestawia go z imbirem lub cebulą. W takiej formie ta prozdrowotna mieszanka także świetnie zdaje egzamin. Imbir znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających. Poza tym sprawdza się, kiedy w czasie przeziębienia czy grypy dokucza ból stawów i mięśni, oraz ma działanie odkażające i rozrzedzające wydzielinę, co jest z kolei pomocne w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Cebula natomiast zawiera krzem, siarkę i cynk, dzięki którym podnosi odporność, a do tego ma działanie wykrztuśne.

Jak zrobić syrop z czosnku?

O dobroczynnym wpływie czosnku na organizm podczas przeziębienia wiedziano już wiele lat temu. Dziś, choć na rynku jest mnóstwo tabletek i syropów z jego dodatkiem, wiele osób woli jednak przyrządzić własną mieszankę. Przygotowanie tego uniwersalnego lekarstwa jest naprawdę łatwe, a sam syrop jest dobroczynny dla maluchów. Ważne, aby przechowywać go w odpowiednim miejscu, by nie stracił swoich cennych właściwości.

Syrop z czosnku dla dzieci to doskonały pomysł, by nieco wzmocnić ich odporność. Maluchy zapewne nie będą chciały pić specyfiku zbyt intensywnego w smaku. Dlatego idealną propozycją będzie dla nich syrop z czosnku, miodu i cytryny. Taka mieszanka naturalnych składników zapewni im zdrowie i pozwoli uchronić się od infekcji. Przepis na syrop z czosnku i cytryny może wyglądać następująco: Składniki (na ok. 400 ml syropu):

  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody;
    • główka czosnku;
      • 50 ml soku z cytryny;
        • 5 łyżek miodu.

          Przygotowanie:

          1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
            1. Dodaj do niego pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
              1. Mieszankę przelej do wyparzonego wcześniej słoika i odstaw do lodówki na 24 godziny.
                1. Po upływie tego czasu syrop przecedź i umieść w szklanej, szczelnie zamkniętej butelce.
                  1. W takiej formie przechowuj go w suchym i ciemnym miejscu.
                    1. Przed podaniem dzieciom można go nieco rozrzedzić wodą, a następnie dodać syrop malinowy. Taki naturalny "płynny lek" można spożywać profilaktycznie po 1 łyżeczce dziennie. Natomiast podczas przeziębienia – nawet do 3 łyżek dziennie.

                      Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie zupełnie innej mikstury, równie skutecznej, choć dużo intensywniejszej w smaku. Syrop z czosnku i imbiru można przygotować następująco: Składniki (na ok. 200 ml syropu):

                      • 2 główki czosnku;
                        • kilka łyżek wody;
                          • 2 cytryny;
                            • korzeń świeżego imbiru, ok. 2 cm.

                              Przygotowanie:

                              1. Sok z cytryn oraz poszatkowane ząbki czosnku i starty na drobnych oczkach korzeń imbiru zalej niewielką ilością przegotowanej wody.
                                1. Zagotuj miksturę w garnku, a po przestudzeniu przecedź.
                                  1. Syrop przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.

                                    Kolejna wersja to syrop z czosnku i cebuli. W takiej formie będzie działać znakomicie. Gorzej jednak z jego smakiem, który dla wielu osób może okazać nie do zaakceptowania. Jednak czego się nie robi, by być zdrowym? Składniki (na ok. 200 ml syropu):

                                    • 1 cebula;
                                      • 50 g miodu;
                                        • 3 ząbki czosnku.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Cebulę obierz i poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
                                            1. Składniki ułóż warstwami w uprzednio wyparzonym słoiku. Najpierw na dnie umieść cebulę, potem miód i na koniec czosnek.
                                              1. Proces powtórz kilkukrotnie i zamknij naczynie.
                                                1. Mieszanka powinna puścić sok po upływie kilku godzin i wtedy też będzie gotowa do spożycia. Przecedź ją przez gazę i wlej do buteleczki.
                                                  1. Produktu nie można stosować u dzieci poniżej 2 roku życia. Syrop z czosnku i cebuli należy spożyć w ciągu 5–7 dni.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wytrazek/Getty Images

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości