Zdrowie

Syrop z czosnku dla dzieci i nie tylko – jak go przygotować domowym sposobem?

Zdrowie

Autor:
Adrian
Adamczyk
Szklanka butelka wypełniona żółtym syropem, obok główka czosnku. Syrop z czosnku. Przepis na syrop
Piotr Wytrazek/Getty ImagesSyrop z czosnku

Czosnek, niegdyś wykorzystywany do walki z wampirami, naszym babciom kojarzy się raczej z przygotowaniem syropu na przeziębienia. Co ciekawe, mimo upływu lat taki specyfik nadal jest jedną z recept na sezonowe przeziębienia. Syrop z czosnku, cytryny i miodu sprawdza się w roli "wspomagacza" odporności naprawdę wyśmienicie. Ważne jednak, aby właściwie dobrać proporcje, dzięki czemu taki naturalny lek będzie działał skutecznie.

Niektórzy piją go profilaktycznie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o złapanie przeziębienia. Syrop z czosnku i miodu nie tylko pokonuje infekcje, ale także chroni organizm przed wirusami. Mogą go spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Jakie inne składniki warto z nim łączyć?

Syrop z czosnku – właściwości

Na czym polega fenomen syropu z czosnku? Stosowano go dawniej, jednak wiele osób korzysta z niego także i dziś. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, więc świetnie wspomaga leczenie i skraca czas trwania przeziębienia. Ponadto działa wykrztuśnie, pozwalając szybko pozbyć się wydzieliny, oraz wzmaga potliwość i skutecznie obniża gorączkę. Jakby tego było mało, czosnek zawiera mnóstwo witamin, np. C, A, PP, B1, B2, oraz minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, potas, a także enzymy, aminokwasy i związki flawonoidowe. Dodając do syropu z czosnku miód, można zyskać jednocześnie świetną receptę na problemy z bolącym gardłem. Ma on bowiem działanie regenerujące wszelkie podrażnienia, więc wspomoże walkę z infekcjami dróg oddechowych. Do tego działa wzmacniająco i przeciwzapalnie. Cytryna natomiast to cenne źródło witaminy C i rutyny. Oba składniki znakomicie podnoszą odporność. Syrop z czosnku i cytryny na kaszel wraz z dodatkiem miodu stanowi więc idealne remedium na przeziębienie.

Zdrowie

Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Wiele osób, przyrządzając syrop z czosnku, zestawia go z imbirem lub cebulą. W takiej formie ta prozdrowotna mieszanka także świetnie zdaje egzamin. Imbir znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających. Poza tym sprawdza się, kiedy w czasie przeziębienia czy grypy dokucza ból stawów i mięśni, oraz ma działanie odkażające i rozrzedzające wydzielinę, co jest z kolei pomocne w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Cebula natomiast zawiera krzem, siarkę i cynk, dzięki którym podnosi odporność, a do tego ma działanie wykrztuśne.

Jak zrobić syrop z czosnku?

O dobroczynnym wpływie czosnku na organizm podczas przeziębienia wiedziano już wiele lat temu. Dziś, choć na rynku jest mnóstwo tabletek i syropów z jego dodatkiem, wiele osób woli jednak przyrządzić własną mieszankę. Przygotowanie tego uniwersalnego lekarstwa jest naprawdę łatwe, a sam syrop jest dobroczynny dla maluchów. Ważne, aby przechowywać go w odpowiednim miejscu, by nie stracił swoich cennych właściwości.

Syrop z czosnku dla dzieci to doskonały pomysł, by nieco wzmocnić ich odporność. Maluchy zapewne nie będą chciały pić specyfiku zbyt intensywnego w smaku. Dlatego idealną propozycją będzie dla nich syrop z czosnku, miodu i cytryny. Taka mieszanka naturalnych składników zapewni im zdrowie i pozwoli uchronić się od infekcji. Przepis na syrop z czosnku i cytryny może wyglądać następująco: Składniki (na ok. 400 ml syropu):

  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody;
  • główka czosnku;
  • 50 ml soku z cytryny;
  • 5 łyżek miodu.

Przygotowanie:

  1. 1Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. 2Dodaj do niego pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
  3. 3Mieszankę przelej do wyparzonego wcześniej słoika i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. 4Po upływie tego czasu syrop przecedź i umieść w szklanej, szczelnie zamkniętej butelce.
  5. 5W takiej formie przechowuj go w suchym i ciemnym miejscu.
  6. 6Przed podaniem dzieciom można go nieco rozrzedzić wodą, a następnie dodać syrop malinowy. Taki naturalny "płynny lek" można spożywać profilaktycznie po 1 łyżeczce dziennie. Natomiast podczas przeziębienia – nawet do 3 łyżek dziennie.

Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie zupełnie innej mikstury, równie skutecznej, choć dużo intensywniejszej w smaku. Syrop z czosnku i imbiru można przygotować następująco: Składniki (na ok. 200 ml syropu):

  • 2 główki czosnku;
  • kilka łyżek wody;
  • 2 cytryny;
  • korzeń świeżego imbiru, ok. 2 cm.

Przygotowanie:

  1. 1Sok z cytryn oraz poszatkowane ząbki czosnku i starty na drobnych oczkach korzeń imbiru zalej niewielką ilością przegotowanej wody.
  2. 2Zagotuj miksturę w garnku, a po przestudzeniu przecedź.
  3. 3Syrop przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Kolejna wersja to syrop z czosnku i cebuli. W takiej formie będzie działać znakomicie. Gorzej jednak z jego smakiem, który dla wielu osób może okazać nie do zaakceptowania. Jednak czego się nie robi, by być zdrowym? Składniki (na ok. 200 ml syropu):

  • 1 cebula;
  • 50 g miodu;
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. 1Cebulę obierz i poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. 2Składniki ułóż warstwami w uprzednio wyparzonym słoiku. Najpierw na dnie umieść cebulę, potem miód i na koniec czosnek.
  3. 3Proces powtórz kilkukrotnie i zamknij naczynie.
  4. 4Mieszanka powinna puścić sok po upływie kilku godzin i wtedy też będzie gotowa do spożycia. Przecedź ją przez gazę i wlej do buteleczki.
  5. 5Produktu nie można stosować u dzieci poniżej 2 roku życia. Syrop z czosnku i cebuli należy spożyć w ciągu 5–7 dni.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wytrazek/Getty Images

Pozostałe wiadomości