Holistyczne budowanie odporności. Na czym polega? "Wychodzimy z diety i suplementów"

Jak dbać o odporność?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Odporność buduje się latami i na różne sposoby. Pomaga w tym nie tylko spożywanie suplementów czy zdrowa dieta, ale również odpowiednie zarządzanie emocjami i obniżanie poziom stresu. O holistycznym podejściu do odporności w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Karolina i Maciej Szaciłło, specjaliści zdrowego odżywiania.

Holistyczne wzmacnianie odporności

Karolina i Maciej Szaciłło są specjalistami od życia w zgodzie z naturalnymi procesami organizmu. Czerpią wiedzę i mądrość z ajurwedy, czyli starożytnej nauki o zdrowiu. Niedawno wydali książkę "Projekt odporność", w której piszą o holistycznym podejściu do budowania i wspomagania systemu obronnego każdego człowieka. Co to znaczy?

- Wychodzimy z diety i suplementów i idziemy trochę szerzej, czyli mówimy też o emocjach, zarządzaniu stresem, o oddechu, uregulowaniu rytmu dobowego, o tym, kiedy kładziemy się spać, kiedy jemy posiłki - tłumaczyła Karolina Szaciłło.

Prawidłowe funkcjonowanie jelit ma ogromny wpływ na zdrowie. - Mikrobiota jelitowa warunkuje naszą odporność. A jak mówi ajurweda, a także potwierdza to psychodietetyka, trawimy na dwóch poziomach: fizycznym i emocjonalnym. To, jak zarządzamy emocjami i stresem, wpływa również na trawienie. Z jednej strony ważna jest zawartość talerza, a z drugiej strony praca na poziomie emocji, obniżanie stresu, praca z oddechem - wyjaśniała nasza rozmówczyni.

- Jeśli przyjmujemy suplementy i mamy talerz zapełniony zdrowymi, ekologicznymi produktami, to okazuje się, że my możemy nie strawić tych produktów, a wtedy tworzą się toksyny - dodał Maciej Szaciłło.

Jak pracować nad odpornością?

Lepsze trawienie to lepsze zdrowie. Na prawidłową pracę jelit zbawienny wpływ mają przyprawy, m.in.: kmin rzymski, kardamon, cynamon, imbir, kurkuma, pieprz, tymianek, majeranek.

- Szczególnie teraz, kiedy robi się chłodno, jedzenie powinno być ciepłe, odpowiednio przyprawione, z umiarkowaną ilością dobrych jakościowo tłuszczy. Jesteśmy fanami olejowania od wewnątrz i na zewnątrz. Zamiast balsamów nakładamy na ciało zimnotłoczony olej sezamowy, nawet maleńkie dzidziusie można nim masować. On ochrania, odżywia - zachwalała Karolina.

- Olej jest też świetny do płukania ust. Wtedy oczyszczamy krew z toksyn. Ssąc olej, robimy w jamie ustnej coś w rodzaju podciśnienia, a pod językiem przepływa bardzo dużo krwi. Dzięki temu oczyszczamy cały okład krwionośny z zanieczyszczeń - podkreślił Maciej Szaciłło.

Odporność wspiera również życie w zgodzie z rytmem okołodobowym. - To mało znane podejście do odporności, ale to, o której kładziemy się spać, o której wstajemy, jemy posiłki, bardzo wpływa na mikroflorę jelitową. Lepiej kłaść się spać bliżej 22 niż 23, wstawać bliżej 6-7, bo tak robiliśmy przez stulecia - radziła Karolina Szaciłło.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Justyna Rojek-Linda/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości