Rodzaje pieczywa i jego kaloryczność. Jaki chleb jeść na diecie?

Chleb i bułki na desce do krojenia
Ile kalorii ma chleb?
Źródło: Burcu Atalay Tankut/Getty Images
Przechodząc na dietę w pierwszej kolejności eliminujemy z niej chleb. Dla wielu osób to ogromne wyrzeczenie, ponieważ nie potrafią sobie wyobrazić śniadania czy kolacji bez chleba lub chrupiącej kajzerki. Warto wiedzieć ile kalorii ma chleb, a ile bułka i czym można je zastąpić, aby nie zaprzepaścić efektów odchudzania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile kalorii ma chleb,
    • ile kalorii ma bułka,
      • ciemne pieczywo - kaloryczność i wartości odżywcze,
        • jakie są rodzaje pieczywa i jaka jest ich kaloryczność,
          • jakie pieczywo jest najmniej kaloryczne,
            • jakiego pieczywa unikać.

              Przepisy Andrzeja Polana

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kulinarna podróż z Polanem
              Kulinarna podróż z Polanem
              Szparagowy zawrót głowy
              Szparagowy zawrót głowy
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Pizza a la Polan
              Pizza a la Polan
              Kuchnia winogronowa
              Kuchnia winogronowa

              Ile kalorii ma chleb?

              O to, ile kalorii ma chleb, najczęściej pytają osoby będące na diecie redukcyjnej. Jest ono o tyle zasadne, że półki sklepowe uginają się od oferty wyrobów piekarniczych, których skład, a tym samym kaloryczność potrafią bardzo mocno zaskoczyć. Dietetycy polecają osobom na diecie lub tym zmagającym się z chorobami takimi jak insulinooporność czy cukrzyca, wybór pieczywa ciemnego. Co oznacza to określenie? Czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej kaloryczne i zdrowsze? Sprawdziliśmy to. Poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie ile kalorii ma chleb.

              Ile kalorii ma chleb biały pszenny

              • jedna kromka o wadze 30 g zawiera 79 kcal,
                • dwie kromki o wadze 60 g zawierają 157 kcal,
                  • trzy kromki o wadze 90 g zawierają 236 kcal.

                    Ile kalorii ma kromka chleba z masłem? To właśnie takie dodatki jak masło znacznie zwiększają kaloryczność posiłków na bazie chleba, ponieważ kromka chleba posmarowana masłem to już 131 kalorii, czyli o 52 kalorie więcej niż bez.

                    Pieczywo pszenne charakteryzuje się także wysokim indeksem glikemicznym, co oznacza, że po jego spożyciu poziom glukozy w organizmie bardzo szybko wzrasta, a następnie równie szybko spada. Dlatego zwykły biały chleb jest nieodpowiednim wyborem dla osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą.

                    Ile kalorii ma chleb tostowy

                    • 1 kromka chleba tostowego o wadze 35 g to 93 kcal,
                      • 2 kromki chleba tostowego o wadze 70 g to 186 kcal,
                        • 3 kromki chleba tostowego o wadze 105 g 278 kcal.

                          Chleb tostowy jest produktem wysoko przetworzonym, bardzo często w jego produkcji wykorzystywane są na przykład środki spulchniające i cukier. Dlatego warto w tym przypadku zwracać szczególna uwagę na skład i wybierać ten pozbawiony sztucznych dodatków i wspomagaczy smaku.

                          Ile kalorii ma chleb wieloziarnisty

                          • 1 kromka chleba wieloziarnistego o wadze 35 g zawiera 89 kcal,
                            • 2 kromki chleba wieloziarnistego o wadze 70 g zawierają 178 kcal,
                              • 3 kromki chleba wieloziarnistego o wadze 105 g zawierają 267 kcal.

                                Kaloryczność pieczywa wieloziarnistego może się różnić w zależności od wykorzystanych do jego wyrobu nasion i dodatków.

                                Podsumowując, kaloryczność różnego rodzaju chlebów jest zbliżona. To skład i sposób produkcji ma znaczenie dla zdrowia. Pamiętajmy także, że nie musimy chleba eliminować z diety, jeśli nie doskwierają nam żadne choroby czy też nietolerancje pokarmowe. Wystarczy odpowiednio zbilansować posiłek, pamiętając, że liczne dodatki w postaci serów, sosów, majonezu mogą sprawić, że niewinne śniadanie zamieni się w kaloryczna bombę.

                                Ile kalorii ma bułka?

                                Świeża, chrupiąca kajzerka posmarowana masłem brzmi dla wielu jak uczta dla podniebienia. Jednak taka uczta może zupełnie zniweczyć starania o płaski brzuch i smukłą talię.

                                • bagietka pszenna - 217 kcal,
                                  • bułka pszenna - 150 kcal,
                                    • kajzerka - 120 kcal,
                                      • pół bagietka z masłem czosnkowym - 604 kcal,
                                        • bułka wrocławska 1 kromka o wadze 30 g - 30 kcal,
                                          • bułka pełnoziarnista fitness - 470 kcal,
                                            • grahamka - 150 kcal.

                                              Z wymienionych wyżej produktów bułka grahamka cieszy się najlepszą opinią wśród dietetyków, ze względu na to, że grahamka powstaje z grubo mielonej mąki pszennej. Pieczywo tego typu zawiera dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Ma również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i wpływa na stabilne stężenie cukru we krwi. Uważać natomiast trzeba na fit bułki, które jak widać w zestawieniu, wypadają bardzo źle, często są to zwykłe białe bułki pełne barwników i chemicznych składników.

                                              Ciemne pieczywo - ile ma kcal i dlaczego pomimo to jest fit?

                                              Ciemne pieczywo swoją sławę zdobyło dzięki szczególnym walorom odżywczym wynikającym z mąki z jakiej jest wypiekane. Do jego wypieku używa się bowiem mąki żytniej, której zawdzięcza swoją ciemną barwę, lekko kwaśny smak i wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Chleb żytni jest dużo bardziej kaloryczny, bo jedna jego kromka zawiera blisko 80 kcal. Dlaczego zatem jest on polecany osobom na diecie? Ponieważ chleb żytni wbrew pozorom przyczynia się do utraty wagi i ułatwia utrzymanie jej na stałym poziomie. Jest to związane z dużą zawartością błonnika, który daje szybkie uczucie sytości. Ponadto chleb żytni charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 48).

                                              Jakie są rodzaje pieczywa i jaka jest ich kaloryczność

                                              Pieczywo można podzielić na dwie kategorie:

                                              • jasne - jest wypieczone z mąki, która jest oczyszczona, czyli pozbawiona przed mieleniem zewnętrznych powłok ziarna, a tym samym wielu wartości odżywczych, ma wysoki indeks glikemiczny
                                                • ciemne - wyprodukowane jest z mąki, która zawierają większy procentowy udział łupin, co wpływa na ciemniejszy kolor wypieku, dużą zawartość błonnika, witamin i mikroelementów.

                                                  Warto także wspomnieć o wypiekach słodkich, typu drożdżówki, czy rogaliki. Te niestety mogą okazać się zgubne dla diety, ze względu na bardzo wysoką kaloryczność, szczególnie jeśli nie potrafimy ich sobie odmówić każdego dnia, jako słodkiego dodatku do kawy.

                                                  • Jagodzianka - 379 kcal (120 g),
                                                    • Cynamonka - 466 kcal (143 g),
                                                      • Chałka - 150 kcal (40 g),
                                                        • Drożdżówka z serem - 307 kcal (105 g),
                                                          • Drożdżówka z makiem - 325 g (100 g),
                                                            • Crossaint - 119 kcal (55 g),

                                                              Jakie pieczywo jest najmniej kaloryczne - kaloryczność pieczywa chrupiego

                                                              Najmniej kaloryczne jest pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Jednocześnie są to produkty najmniej sycące i wysoko przetworzone, co pozbawia je wszelkich wartości odżywczych dla organizmu. Kromka chrupkiego pieczywa to około 25 kalorii, wafel ryżowy naturalny ma ich około 35. Takie pieczywo lepiej traktować, jako opcję, niż codzienny składnik diety.

                                                              Jakiego pieczywa lepiej unikać na diecie

                                                              Pewne jest, że całkowita eliminacja pieczywa z diety, nie jest dobrym rozwiązaniem. Chleb jest bowiem źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników. Eliminować należy tylko te produkty, które są szkodliwe i zdecydowanie niesprzyjające zbilansowanej diecie.

                                                              Jakiego pieczywa unikać:

                                                              • wypieki cukiernicze
                                                                • wypieki wysoko przetworzone
                                                                  • pieczywo fit z dodatkiem barwników, sztucznych polepszaczy smaku, cukrów i dużej ilości soli

                                                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Patrycja Sibilska

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Burcu Atalay Tankut/Getty Images

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości