Dlaczego pieczywo tak często się psuje? Sprawdź, jak dobrze je przechowywać

horkins/Getty Images
horkins/Getty Images
Pieczywo należy do czołówki marnowanych produktów spożywczych - alarmuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego tak się dzieje? Podstawą jest złe przechowywanie. Powszechnie stosowana folia przyśpiesza bowiem rozwój pleśni. Dowiedz się, jak przedłużyć świeżość chleba.

Polacy marnują pieczywo

Aż 60% placówek handlowych codziennie wyrzuca chleb i bułki, a blisko 63% konsumentów wyrzuca pieczywo z różną częstotliwością. Takie dane przekazuje Beata Ciepła, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Jak podkreśla, przyczynia się do tego nieodpowiednie przechowywanie produktów.

- Foliowanie pieczywa nie jest rozwiązaniem - torebki foliowe w dłuższej perspektywie przyśpieszają rozwój pleśni, po otwarciu chleb bardzo szybko może się "zaparzyć" i zepsuć. Dodatkowo zwykle wcześniej bochenek jest krojony, co automatycznie naraża go na szybsze zmiany jakości – zauważa Beata Ciepła w rozmowie z portalspozywczy.pl.

Jak przechowywać pieczywo?

Zdaniem prezes Federacji Polskich Banków Żywności pieczywo najlepiej przechowywać w ściereczce z naturalnego materiału lub w chlebaku. Niektórzy korzystają z torebek papierowych, ale w nich chleb szybciej wysycha.

Jeśli kupiliśmy za dużo chleba, np. na święta, to warto go zamrozić. Z kolei zeschłe pieczywo, które nie ma oznak zepsucia, warto przerobić na bułkę tartą czy tosty francuskie. Wszystkie te działania utrzymane są w duchu zero waste, by nie marnować jedzenia.

Przed pójściem na zakupy warto sprawdzić zawartość szafek i lodówki, by nie kupować zbędnych produktów, które w przyszłości zapewne pójdą na stratę.

- Nasze indywidualne nawyki mają ogromne znaczenie, bo gospodarstwa domowe generują najwięcej strat żywności - wg danych projektu PROM jesteśmy odpowiedzialni za 60 proc. marnowanej żywności - zaznacza Beata Ciepła.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Polska pachnąca chlebem

Dzień Dobry TVN

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: portalspozywczy.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości