Czarna herbata – właściwości, wady, parzenie. Czy czarna herbata jest zdrowa?

Szklany dzbanek z herbatą. Czarna herbata.
Czarna herbata
Źródło: MirageC/Getty Images
Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.

Zioła - naturalne metody leczenia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem

Czarna herbata jest źródłem wielu związków o korzystnym wpływie na organizm. Zawiera teinę, która działa pobudzająco, redukuje uczucie zmęczenia i poprawia koncentrację. Dostarcza również polifenoli roślinnych należących do naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają m.in. chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Zioła - naturalne metody leczenia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem

Czarna herbata – parzenie

Czarna herbata jest naparem znanym już od tysięcy lat. Otrzymuje się ją z chińskiej rośliny o nazwie kamelia. Zebrane liście czarnej herbaty poddawane są procesowi więdnięcia, rozdrabniania i fermentacji. Parzenie czarnej herbaty polega na zalaniu jej wrzątkiem i pozostawieniu na około 3–5 minut. W ten sposób zyskuje się najlepszą czarną herbatę, która zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne i cechuje się unikalnym, lekko cierpkim smakiem. Liściastą czarną herbatę parzy się zazwyczaj w ilości jednej łyżeczki, czyli 2–3 g suszu na szklankę wody o pojemności 250 ml. Zalecana ilość liściastej czarnej herbaty jest zależna m.in. od gatunku. Z tego powodu przy zakupie warto zapoznać się z instrukcją dotyczącą parzenia czarnej herbaty, zamieszczoną na opakowaniu. Dobra czarna herbata to również ta w torebkach, której parzenie jest banalnie proste – wystarczy wrzucić jedną torebkę do filiżanki lub kubka i zalać wodą o temperaturze 98–100℃.

Czarna herbata –zawiera kofeinę? 

Odpowiednikiem kofeiny w czarnej herbacie jest teina. Substancja ta wpływa pobudzająco na układ nerwowy. Picie czarnej herbaty sprzyja redukcji uczucia zmęczenia, zmniejsza senność oraz wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Teina występująca w naparze poprawia zdolności poznawcze, czyli pamięć, myślenie i koncentrację. Z tego powodu doskonale sprawdza się u osób podejmujących się wzmożonego wysiłku umysłowego. 

Czarna herbata – właściwości

Właściwości czarnej herbaty są związane z zawartymi w niej polifenolami roślinnymi. Związki te należą do naturalnych przeciwutleniaczy o dobroczynnym wpływie na organizm. Polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają za rozwój wielu schorzeń, określanych mianem cywilizacyjnych. Przeciwutleniacze zawarte w czarnej herbacie opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałają występowaniu licznych chorób, m.in. ze strony układu sercowo-naczyniowego, to jest miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a tym samym zawałom i udarom mózgu. Związki w czarnej herbacie sprzyjają obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz regulowaniu stężenia glukozy. Przyczyniają się również do normowania ciśnienia tętniczego krwi oraz wzmacniania naczyń krwionośnych, zapobiegając zakrzepom. Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych, gdyż napar ten usprawnia procesy trawienne. Z tego też powodu czarna herbata jest napojem wspierającym odchudzanie. W naparze znajduje się również tanina, zaliczana do garbników. Substancja ta ma zdolność wiązania toksyn, dzięki czemu czarna herbata wspiera walkę z zatruciami.

Czarna herbata na zęby 

Czarna herbata w swoim składzie zawiera fluor, czyli pierwiastek zwiększający odporność kości i przeciwdziałający próchnicy zębów. Picie czarnej herbaty zapobiega nieprzyjemnej skłonności, jaką jest krwawienie dziąseł. Pomaga zmniejszyć również ryzyko wystąpienia paradontozy – stanu zapalnego przyzębia, które objawia się zaczerwienieniem, obrzmieniem i bolesnością dziąseł, krwawieniem, nadwrażliwością na ciepłe i zimne pokarmy, nieprzyjemnym zapachem z jamy ustnej oraz chwiejnością zębów. 

Czarna herbata – właściwości kosmetyczne

Właściwości czarnej herbaty wykorzystywane są w kosmetyce. Zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia się skóry, poprawiając jej ogólną kondycję. Okłady z czarnej herbaty znajdują zastosowanie w pomocniczym leczeniu grzybiczych chorób skórnych i owrzodzeń, a także stanów zapalnych spojówek. Czarna herbata wykazuje również dobroczynny wpływ na włosy. Działa pobudzająco na cebulki, co skutkuje przyspieszeniem porostu włosów.

Czarna herbata – wady 

Czarna herbata, mimo licznych dobroczynnych właściwości dla zdrowia, ma również wady. Ze względu na wysoką zawartość garbników duże ilości naparu w diecie mogą utrudniać wchłanianie niektórych pierwiastków, m.in. żelaza, a także białka będącego ważnym elementem budulcowym ludzkiego organizmu. Ponadto, nadmiar czarnej herbaty może utrudniać zasypianie z powodu wysokiej zawartości teiny odpowiadającej kofeinie w kawie. Wadą czarnej herbaty jest również zmiana koloru zębów. Z tego powodu po wypiciu naparu wskazane jest wyszczotkowanie zębów, co zmniejszy ryzyko pojawienia się nieestetycznych przebarwień. Mocne napary z czarnej herbaty nie są zalecane dzieciom oraz osobom starszym. Eliminuje się je również przy niektórych chorobach wymagających specjalistycznego postępowania dietetycznego, np. przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: MirageC/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości