Lekarze z Instytutu Matki i Dziecka biją na alarm - nastolatki mają zaburzenia odżywiania, słabą kondycję psychiczną i za mało ćwiczą. Z tego też powodu powstał projekt "Zdrowa Ja", który ma pomóc 1200 dziewczętom zmienić złe przyzwyczajenia. Nastolatki biorące udział w programie otrzymały opaski monitorujące m.in. aktywność fizyczną i sen. O zaletach projektu mówiła w Dzień Dobry TVN psycholog dziecięca Joanna Żawakowska. Naszego gościa zapytaliśmy również, co w przypadku dzieci i nastolatek może wpływać na poczucie własnej wartości i jak rodzice mogą wzmacniać u swoich pociech wiarę w siebie.
Jednym z najnowszych hitów wśród propagatorek zdrowego stylu życia jest picie wody z chlorofilem. Czy ten zielony składnik w jakiś sposób wpływa na strukturę atomową wody? Jaką wodę należy pić, a jakiej unikać? I jak rury wpływają na strukturę wody? O tym w Dzień Dobry TVN dr Danuta Myłek.
Zieloni i niemieccy socjaldemokraci chcą, by Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego wprowadziła zakaz stosowania fosforanów w mięsie. To może oznaczać koniec kebabów. Czym są fosforany i dlaczego są obecne w mięsie? Czy zagrażają zdrowiu? Czy UE rzeczywiście zakaże kebabów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z prof. Krzysztofem Krygierem z SGGW.
Zawał serca to podstępny zabójca Polek i Polaków. Jak rozpoznać zawał? Jak pomóc osobie, która dostała zawału? Pytała o to prezenterka pogody Dorota Gardias.
Bungee Fitness to połączenie zabawy i treningu. Na czym polega ta aktywność fizyczna? Jaki sprzęt jest potrzebny do jej uprawiania? Sprawdził to dla nas reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
W diecie wielu Polaków mięso jest produktem dominującym. Tymczasem naukowcy twierdzą, że warto je ograniczyć. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Justynę Mizerę, by zapytać, jak często jeść mięso. Które jest najzdrowsze?
Nie moda, a wiedza powinna kierować nami w wyborze diety, która powinna, przede wszystkim, wspierać nasze zdrowie. W naszej kuchni Daria Ładocha, wraz z córką, Laurą powiedziała m.in. o kształtowaniu nawyków żywieniowych, i dostosowywaniu diety do potrzeb organizmu. Wspólnie przygotowały też trzy dietetyczne posiłki: paprykową zupę z fasolą, dal z papryką i imbirem oraz deser ryżowy z orzechami, ale bez glutenu.
Polska jest europejskim rekordzistą w zanieczyszczaniu pyłami, a średnioroczne stężenia rakotwórczego benzopirenu przekraczają dopuszczalne normy nawet o 500, 600 proc. Z tego powodu ponad 30 proc. zgonów w naszym kraju jest spowodowanych niską jakością powietrza. Jak wygląda w Polsce monitorowanie jakości powietrza? Jak walczyć ze smogiem? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy współzałożyciela start-upu "Airly" Wiktora Warchałowskiego, który stworzył czujnik powietrza i prezes fundacji Aviva Monikę Kulińską.
Bywa tak, że mimo diety i ćwiczeń nasza waga nie chce drgnąć. Jak to możliwe? Jakie badania powinniśmy zrobić zanim zaczniemy się odchudzać? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN: eksperta mikroodżywiania Martę Mieloszyk-Pawelec.
Ajurweda to w dużym skrócie leczenie i zapobieganie chorobom za pomocą odpowiedniego jedzenia. Metoda powstała w Indiach, ale nie oznacza to, że jej zasad nie możemy stosować w Polsce. Wręcz przeciwnie! O ajurwedzie w kuchni Dzień Dobry TVN mówili Karolina i Maciej Szaciłłowie. Małżeństwo przygotowało: wodę ziołową, tonik poprawiający trawienie, orkiszowe chapati, kitchari i mini pizzę.
- Kiedy żyjemy w bliskości z naturą i, kiedy się nią otaczamy - ona staje się dla nas naturalną inspiracją. Wtedy wszystko w życiu jest możliwe i każdy dzień staje się przygodą - mówi Agnieszka Cegielska, prowadząca cykl "Naturalnie!" Zobaczcie kolejny odcinek i poznajcie historię Anny i Pawła, którzy żyją w harmonii z naturą.
Każdy z nas miał kiedyś okazję hodować rzeżuchę. Jeśli nie na Wielkanoc, to na lekcji biologii. Czy to oznacza, że mamy już tytuł "kiełkmastera"? Oczywiście nie. Dlatego w Dzień Dobry TVN Tomasz Kok, specjalista w dziedzinie ogrodnictwa, zdradził nam wszystkie arkana sztuki domowej hodowli kiełków. Co możemy wykiełkować? Czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt? Dlaczego warto jeść kiełki? I ile trwa ich hodowla?
Trzy lata temu pani Agnieszka Pniak nosiła rozmiar 56. Dziś mieści się w jedną nogawkę swoich starych spodni. Co sprawiło, że postanowiła odmienić siebie i zrzucić ponad 70 kilogramów? Jak zmienił się jej styl odżywiania? Czy trudno było tego dokonać? Kto pomagał jej w racjonalnym chudnięciu? I co na to wszystko jej syn Mateusz oraz mąż Arkadiusz? Gościem Dzień Dobry TVN był odmieniona Agnieszka Pniak!
Jeśli chcemy być piękni i zdrowi, to powinniśmy sięgać po dynię. O jej prozdrowotnych właściwościach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Z dziesięcioletnich badań hiszpańskich kardiologów wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie wychodzą nam na zdrowie. Jak ją parzyć, by była dobra? Odpowiedzi szukał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
Według statystyk spożywamy za dużo soli - trzy razy więcej niż powinniśmy. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, by zapytać, czy wszystkie gatunki soli są niezdrowe. Co zawiera zwykła sól kuchenna, która znajduje się w prawie każdym domu? Czy sól himalajska jest rzeczywiście taka zdrowa, jak się przyjęło mówić? Czy sól można całkowicie wyeliminować z jadłospisu?
Od 1 października nastąpią zmiany w nocnej i świątecznej opiece medycznej. Jakie? Czy zmiany będą korzystne dla pacjenta? O tym mówiła w Dzień Dobry TVN Rzecznik Prasowy NFZ Sylwia Wądrzyk.
Borówki amerykańskie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Jakich? Czy przetwory z borówek są tak samo zdrowe jak nieprzetworzone owoce? Mówiła o tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Wiesiołek to naturalny eliksir zdrowia. Wspomaga układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Jakie witaminy zawiera? Dlaczego po kosmetyki z wiesiołka powinny sięgać osoby z atopowym zapaleniem skóry i kobiety w ciąży? O zaletach tej rośliny mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Po przerwie wakacyjnej wraca program 36,6 st. C. Co zobaczymy w nowym sezonie? Czym będzie się różnił od poprzedniego? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca ten program Ewa Drzyzga i dr hab. n. med. Krzysztof Łabuzek.
Ekstrakty roślinne są dobrze znane kosmetyce i wykorzystywane w preparatach do pielęgnacji skóry. Można je też spożywać. Jak stosować esencje roślinne? Z czego się je robi? Zapraszamy na pierwsze w tym sezonie Dzień Dobry TVN spotkanie z Agnieszką Cegielską, prowadzącą cykl "Naturalnie!".
Wszyscy wiemy, że cukier niszczy nasze zdrowie i sylwetkę, ale czy faktycznie przyspiesza starzenie skóry? W Dzień Dobry Wakacje spytaliśmy o to dr. Marcina Ambroziaka - lekarza medycyny estetycznej. Ale jak żyć bez słodkości? Czy "zdrowe" zamienniki cukru są faktycznie takie zdrowe? Czy cukier należy wyeliminować z diety całkowicie? I jak go najłatwiej ostawić? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Elektronika coraz bardziej dominuje w naszym życiu. Czy potrafimy bez niej żyć? Poznajcie rodzinę Latosów, która postanowiła zrobić sobie wakacje od patrzenia we wszelkiego rodzaju ekrany. Zaczęło się delikatnie: od jednego dnia w tygodniu. Jak sytuacja wygląda teraz? Czy nieużywanie telefonów zacieśniło ich relacje? Komu było najtrudniej zrezygnować z telefonu?
Kucharz Giancarlo Russo jest w trakcie terapii odchudzającej. W ciągu 4 tygodni schudł aż 11 kg! To jednak bardzo duże tempo utraty kilogramów. Jak racjonalnie chudnąć? Wystarczy odstawienie cukru, czy konieczny jest większy wysiłek? A może kluczem do sukcesu jest indywidualna dieta? W Dzień Dobry Wakacje mówiła o tym dietetyczka Olga Kryczka, która ma pod swoimi skrzydłami Giancarlo. Ciekawe czego kucharzowi na diecie brakuje najbardziej...
W wakacje często zapominamy o skutkach nierozsądnego opalania. Ponad trzy i pół tysiąca Polaków choruje na czerniaka. Jedną z tych osób jest Pani Monika Smykiewicz. Oto jej historia. Jakie znamiona powinny zwrócić naszą uwagę? Kto szczególnie powinien zachować umiar w opalaniu?
Zobaczcie poruszający reportaż o matkach, które po tym jak dopalacze zabrały im dzieci, pomagają innym rodzicom w podobnych sytuacjach.
Marzysz o tym, by schudnąć, ale słabość do słodyczy zawsze bierze górę? Być może zdrowe jedzenie jest wbrew twojej naturze? Hiszpańscy naukowcy odkryli zależność między genami a naszymi ulubionymi potrawami. Dziennikarz Robert Stockinger rozmawiał na ten temat przez skype z Silvią Berciano, współautorką badań.
Wczoraj pojawiła się informacja, że Zbigniew Wodecki dostał udaru. Niestety wiadomość okazała się prawdziwa. Czy znane są szczegóły dotyczące stanu artysty? Zapytaliśmy o to dziennikarkę Dzień Dobry TVN Agnieszkę Jastrzębską. Panu Zbigniewowi życzymy szybkiego powrotu do zdrowia.
Pokrzywa to wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Jakich? O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. W jakich miesiącach najlepiej zbierać pokrzywę? W jakiej postaci można ją serwować?
Po chrzan sięgamy głównie w czasie świąt Wielkanocnych. Tymczasem powinniśmy jeść go częściej. Jakie są zalety prozdrowotne chrzanu? Jakie witaminy zawiera? W jakiej postaci go spożywać? Czy po chrzan mogą sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią? Na co zwracać uwagę przy zakupie chrzanu? O tym mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.