Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Sprawdź przepis na jaja po turecku Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN/
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne naleśniki. Sprawdź jego przepis na to danie z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim.
"Ceny mogą być wyższe nawet o kilkadziesiąt procent".
"Natura dała nam cudowny produkt".
Z okazji Wielkanocy w domach pojawiają się ozdoby - kolorowe figurki, zawieszki i dekoracyjne kompozycje z jajkami, królikami czy kurczakami. Dużą popularnością cieszą się również stroiki. Taki w wazonie przygotujesz na dosłownie na ostatnią chwilę przed świętami.
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Zbliżająca się Wielkanoc sprzyja kupowaniu słodyczy dla dzieci. Czekoladowe jajka od kilku dni już kuszą ze sklepowych półek. Zanim jednak po nie sięgniemy, należy zastanowić się, czy na pewno są bezpieczne dla naszego malucha.
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Bakterie salmonelli wykryto na skorupkach jajek w jednej partii produktu w Biedronce. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie ostrzeżenie. Jak przypomina, spożycie skażonych jajek, zwłaszcza na surowo, może być niebezpieczne dla zdrowia.
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?
Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?
Motywuje, edukuje, dopinguje - Anna Lewandowska to chyba jedna z najbardziej "fit" polskich gwiazd. Od jakiegoś czasu trenerka prowadzi w mediach społecznościowych akcję, w której zachęca do podejmowania małych kroków w drodze ku dużej zmianie i zdrowszemu stylowi życia. Wiele osób z chęcią stosuje się do jej rad i widzi efekty - czy podobnie będzie w przypadku jedzenia jajek na śniadanie?
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.
Wielu z nas skorupki od jaj wyrzuca po prostu do kosza. To duży błąd. Dlatego, że skorupki stanowią cenne źródło składników odżywczych. Zawierają m.in. sole wapnia, magnez, fosfor czy selen. Warto więc wykorzystać ich właściwości do różnych celów, a ekologowie będą nam wdzięczni. Oto kilka znanych patentów.
Malowanie jajek do święconki to już tradycja. Jedni korzystają z gotowych barwników, a drudzy stawiają na naturalne sposoby i na przykład farbują jajka w łupinach cebuli. Natomiast Dorota Pacanowska od 15 lat wykonuje ażurowe wydmuszki techniką perforacji. Na czym ona polega?
Jajko jest symbolem życia, odrodzenia i sił witalnych. To także nieodłączny element każdych świąt Wielkiej Nocy. Malowanie i ozdabianie pisanek to nie tylko świetna zabawa, ale również ludowa tradycja. Magdalena Rutkowska zdradziła nam sposoby na wykonanie pięknej ozdoby świątecznej.
Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!
W każdą sobotę o godzinie 17:25 na antenie TVN emitowany będzie program "MadrzeJEMY". W pierwszym odcinku zostanie poruszony temat jajek. Kasia Bosacka, prowadząca nowy program opowiedziała o ich niezwykłych właściwościach.
Nie od dziś wiadomo, że jajka są bogaty źródłem witamin i składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. w formie jajecznicy czy jajek w koszulkach. A co z piciem surowych jajek? Jak eksperci zapatrują się na spożywanie ich bez obróbki termicznej?
Pianki to nieodłączna część Świąt Wielkanocnych. Jak zatem sprytnie udekorować jajka, aby wyglądały pięknie i niepowtarzalnie? Oto trzy sposoby, które zadowolą osoby lubiące styl rustykalny i glamour. Jest też coś dla tych, którzy przepadają za żywymi kolorami.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska obaliła mity na temat jajek. Do tej pory jaja cieszyły się raczej złą sławą ze względu na zawarty w nich cholesterol. Jak jest naprawdę? Ile jajek powinno się znaleźć w naszej diecie? Okazuje się, że jajka dostarczają nam przede wszystkim pełnowartościowego białka i choliny, która jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Dlaczego? Inną substancją zawartą w jajku, która pozytywnie wpływie na zdrowie jest lecytyna. Hamuje ona przyswajanie cholesterolu z pożywienia oraz obniża jego poziom we krwi.
W Wielką Sobotę - od wczesnych godzin porannych - katolicy święcą pokarm, który następnie znajdzie się na wielkanocnym stole. Dzień Dobry TVN również przygotowało swój własny koszyk. Włożyliśmy do niego m.in. jaja, które zniosła nasza adoptowana kura Kurosawa. Zobaczcie, jak pięknie je pomalowaliśmy.
Hyen Pham i Marcin Nguyen przeprowadzają eksperymenty i nagrywają instruktażowe filmiki, które publikują w internecie. Robią to po to, by wytłumaczyć skomplikowane, naukowe zjawiska w przystępny sposób. Hyen i Marcin zaprezentowali w Dzień Dobry TVN kilka doświadczeń. Czy wiecie dlaczego zimą jest zimno lub, jak chodzić po surowych jajach, by te nie pękły? Czym jest płyn nienewtonowski i jak go zrobić?
W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.
Sok z buraków, łupiny cebuli, kurkuma, a może kapusta? W studiu Dzień Dobry TVN fizyk dr Tomasz Rożek, razem ze swoimi małymi asystentami, przygotowuje wielkanocne pisanki. Jak przyrządzić miksturę, która nada jajku intensywny kolor? Jakie jajka nadają się do malowania? Dlaczego jajo barwione naturalnie jest zdrowsze? I co się stanie z jakiem, jeżeli zostawimy je na noc w occie?
W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?