Jaja kurze drożeją, a przez to coraz więcej osób szuka sposobów, jak można zaoszczędzić. Mrożenie jajek chociaż możliwe, to nie jest takie proste. Aby zrobić to właściwie i się nie zatruć, trzeba przestrzegać kilku zasad.
W trakcie zakupu jajek w ulubionym supermarkecie warto przyjrzeć się zachowaniu sprzedawcy. Większość kasjerów i kasjerek sprawdza zawartość leżących na taśmie tekturowych wytłaczanek.
Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne naleśniki. Sprawdź jego przepis na to danie z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim.
Z okazji Wielkanocy w domach pojawiają się ozdoby - kolorowe figurki, zawieszki i dekoracyjne kompozycje z jajkami, królikami czy kurczakami. Dużą popularnością cieszą się również stroiki. Taki w wazonie przygotujesz na dosłownie na ostatnią chwilę przed świętami.
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Zbliżająca się Wielkanoc sprzyja kupowaniu słodyczy dla dzieci. Czekoladowe jajka od kilku dni już kuszą ze sklepowych półek. Zanim jednak po nie sięgniemy, należy zastanowić się, czy na pewno są bezpieczne dla naszego malucha.
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Jajka to nieodzowny element śniadań. Jednak obranie ugotowanego na twardo nieraz wymaga od nas cierpliwości i czasu, a jak wiadomo - rano nie mamy go zbyt dużo. Natomiast dzięki trikowi z TikToka obierzecie jajko w kilka sekund i to bez wysiłku.
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Bakterie salmonelli wykryto na skorupkach jajek w jednej partii produktu w Biedronce. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie ostrzeżenie. Jak przypomina, spożycie skażonych jajek, zwłaszcza na surowo, może być niebezpieczne dla zdrowia.
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?
Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?