Jak prezentuje się ten efekt? Komu najbardziej pasuje?
Halloween to święto, które obchodzone jest w wielu miejscach na świecie, ale najhuczniej celebruje się je w Stanach Zjednoczonych. Ile w tym roku Amerykanie na nie wydadzą? Za kogo najchętniej przebierają się dorośli, a za kogo dzieci? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Zapytaliśmy o to weterynarza.
Poszukujecie idealnego przepisu na Halloween? Znajdziecie go bez wątpienia na antenie Food Network. Kanał szykuje weekend pełen wyjątkowych programów i wręcz przerażająco smacznych przepisów.
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić puree, dżem, a także dodać ją do wypieków. Z dyni można także przygotować frytki, które w smaku będą nieco podobne do tych zrobionych z batata. Sprawdź, jak łatwo je przyrządzić!
Zobacz, jak zrobić wazon z dyni.
Dynia to warzywo, którego produkcja w naszym kraju rośnie z roku na rok. Jest bowiem coraz częściej kupowana przez polskich konsumentów. Największy popyt jest na nią w okolicach Halloween, czyli właśnie teraz. Chętnie robimy z niej dekoracyjne lampiony zapominając, że dynie to przede wszystkim jedzenie. Co można zrobić, żeby go nie marnować? Jak ograniczyć degradację środowiska? Jaką dynię wybrać?
Przed nami Halloween, straszne przebrania, przerażające wypieki i jesienne ozdoby. Już za kilka dni zabierzemy się za dyniowe lampiony. Co zrobić z pozostałościami po warzywie? Z pewnością ich nie wyrzucamy. Miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka z nich.
Dynia to duże warzywo, które tak naprawdę jest owocem. Często można ją kupić w kawałkach, jednak co jeśli mamy całą dynię? Co można z niej zrobić? Między innymi przepyszne ciasto dyniowe z kremem cynamonowym w formie biszkoptu lub tarty. Sprawdź nasz prosty przepis!
Dynie olbrzymie to wyjątkowe okazy warzyw, które mogą osiągać wagę zbliżoną do samochodów osobowych. Unikatowy egzemplarz wyhodowany przez Mateusza Dąbrowskiego z Zarzecza waży blisko 850 kilogramów i zapewnił plantatorowi zwycięstwo w zawodach organizowanych na Opolszczyźnie.
Idealnie wilgotne, delikatne i z nutką wyrazistej cytryny. Takie są dyniowe babeczki. Przedstawiamy prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na Halloween. Sprawdź również nasz sposób na to, jak efektownie można je ozdobić.
Rosół, choć uwielbiają go niemal wszyscy, smakuje zupełnie inaczej w każdym domu. Na jego aromat wpływa wiele czynników (chociażby czas gotowania) i składników. Ten, którego dodanie wam proponujemy, jest dość zaskakujący, ale dynia wkomponuje się w tę klasyczną zupę idealnie.
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.
Zupa krem z dyni i pomidorów z dodatkiem pieczonej gruszki, według przepisu Magdy Gessler, to doskonała propozycja na jesienny, rozgrzewający posiłek. Najpyszniejsza będzie właśnie o tej porze roku, w której dyni pod dostatkiem. Sprawdź przepis na zupę krem dyniowo - pomidorowy Magdy Gessler.
Dynia może być wykorzystywana nie tylko do wypieków i słonych potraw. Puree nada się również do zrobienia pysznego dyniowego irish creamu, czyli likieru na bazie whisky i śmietany. Sprawdź nasz prosty przepis na jesiennego drinka.
Jesień to sezon na dynie i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli mamy przydomowy ogródek i sami je hodujemy, warto wiedzieć gdzie i jak długo można je trzymać, aby nie straciła swoich walorów smakowych. Sprawdź nasze sposoby na przechowywanie dyni.
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.
Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.
Lekko cierpka i kwaskowata pigwa w połączeniu z łagodną i delikatną dynią to idealna fuzja smaków. Kombinacja dość nieoczywista, która zaspokoi nasze kubki smakowe i odżywi cały organizm. Poznaj nasz przepis na pyszny dżem z pigwy i dyni.
Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.
Dynia makaronowa wciąż nie jest popularną odmianą. Jest podłużna i jasnożółta lub jasnozielona - wyglądem przypomina kabaczka. Odmiana ta jest niezwykle delikatna w smaku, a jej miąższ rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające nitki makaronu. Poznaj naszą propozycję podania tej dyni!
Do rozpoczęcia sezonu jesiennego zostało jeszcze kilka tygodni, jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wiatr, deszcz i szaruga. Takie dni warto urozmaicić sobie ciepłymi pysznościami. My polecamy wam przepis na deserową kawę dyniową.
Patison posiada wiele odmian, które różnią się pomiędzy sobą zarówno kształtem, jak i kolorem i smakiem. Najpopularniejszymi rodzajami są Disco, Polo F1 Eden oraz Gagat. Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o patisonie.
Jaglanka z jagodami, gorzką czekoladą i miętą, gazpacho pomidorowe z oliwkami i chipsami razowymi oraz pieczona dynia piżmowa z pure owocowym, suszonym jarmużem i dressingiem ziołowym. W naszej kuchni szefuje dziś Sebastian Olma. Sprawdź, jakie niezwykłe przepisy przygotował.
Sezon na dynie trwa w najlepsze. W zaciszach domowych przygotowujemy krem z dyni, a nawet frytki z dyni. Jest także świetnym materiałem na wykonanie dekoracji. O tym, jak połączyć kwiaty z dynią, zdradziła w naszym programie florystka Anna Wojtala.
Sezon skoków narciarskich skończył się w tym roku wcześniej, niż zakładano. Maciej Kot wykorzystał czas wolny i nauczył się gotować. Swoimi kulinarnymi dokonaniami dzieli się w mediach społecznościowych. Jego talent dostrzegł sam Michel Moran. Ekipa "Dzień Dobry TVN" sprawdziła, czy skoczek poradzi sobie, gotując pod okiem mistrza.
Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.
Przyszła jesień, czas na dynię. Skorzystaj z przepisów na dynię na słodko i na wytrawnie. Przygotuj owsiankę, kremowy makaron lub zapiekankę z dynią.