Savoir-vivre podczas świąt
O jakich zasadach warto pamiętać, udając się na wigilię? Jak tłumaczy trenerka etykiety Aleksandra Pakuła, nie zawsze warto brać sobie do serca stwierdzenie gospodarzy, by "czuć się jak u siebie w domu". Dobry gość chwali, nigdy nie krytykuje i nie wchodzi w buty organizatorów. - Jest za to szczodry w komplementowaniu - chwali wystrój domu, nakrycie stołu czy smak posiłków, a także chętnie dołącza do rozmowy - zaznacza ekspertka od savoir-vivre'u.
Święta
Jak zachować się, gdy przygotowane przez gospodarza potrawy nie zachwycają kubków smakowych, choinka nie wygląda jak te pojawiające się w amerykańskich filmach, a prezent nie przypadł nam do gustu? Aleksandra Pakuła zaznacza, że nie wypada tego mówić głośno.
- Doceńmy gest i to za niego podziękujmy. Polskie święta w dużej części składają się z biesiadowania, dlatego zachowywanie, choć podstawowych zasad elegancji przy stole jest pożądane - radzi trenerka.
Zadbajmy także o odpowiedni ubiór, niezależnie czy Wigilię spędzamy w małym, czy dużym gronie. - Zachęcam do rezygnacji z dresu czy dżinsów i zastąpienia ich elegancką sukienką i garniturem. Odświętny strój sprawi, że łatwiej będzie o elegancką atmosferę. Warto pamiętać o butach - elegancki strój sporo traci, gdy na nogach mamy same skarpetki - wyjaśnia.
Świąteczny savoir-vivre - zasady
Gdy zasiądziemy do stołu, a gospodarz rozpocznie wystawianie potraw, warto zaproponować swoją pomoc. Jeśli odmówi, to z pewnością doceni nasze starania. Pamiętajmy również o drobnym upominku. - Czym innym jest prezent dla gospodarzy, a czym innym dodatek na stół - można np. przynieść dwie butelki wina, z których jedna będzie prezentem, a jedna właśnie do wspólnego skosztowania - radzi Aleksandra Pakuła.
Kolejną ważną zasadą podczas spożywania posiłku jest odpowiednie ułożenie sztućców. Ekspertka podkreśla, że raz oderwane od stołu, nie powinny go ponownie dotknąć, nawet podczas przerwy w jedzeniu. - Gdy robimy przerwę, odkładamy sztućce w taki sposób, by wskazywały godzinę 16:40. Gdy kończymy posiłek, sztućce powinny wskazywać 16:20 - tłumaczy.
Jak zachowywać się przy wigilijnym stole?
Co robić z serwetką? Według Aleksandry Pakuły powinna być ona z tkaniny, ponieważ jest bardziej elegancka niż ta papierowa. Układamy ją na kolanach na początku posiłku i tam powinna zostać aż do końca trwania biesiady. - Może zostać odłożona na stół dopiero wtedy, gdy wszyscy od niego odchodzą. Jeżeli wstajemy tylko na chwilę, serwetkę kładziemy na krześle - wyjaśnia.
Czy należy spróbować wszystkich wigilijnych potraw przygotowanych przez gospodarza? - Nie jest to konieczne, wypada jednak coś zjeść. Gość, który zasiada do stołu i ogłasza, że nic nie spróbuje, może wpędzać w zakłopotanie tych, którzy przygotowali posiłki - wyjaśnia ekspertka. Wyjątkiem mogą być kwestie zdrowotne np. alergie czy nietolerancje, ale dobry gospodarz powinien przed kolacją zapytać o nie zaproszone osoby.
- Bez względu na wszystko nie należy nalegać, by inni jedli - jeśli mimo propozycji gość odmawia, trzeba uszanować jego wolę - podsumowuje trenerka etykiety Aleksandra Pakuła.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak oczyścić żywą choinkę? Uważaj na owady, które możesz przynieść do domu
- Rośliny akwariowe, czyli ogród w akwarium. Tajniki pielęgnacji roślin akwariowych
- Jak zachęcić dziecko do jedzenia wigilijnych potraw? Dietetyczka podaje sprawdzone triki
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Vgajic