Dziewczyna od pierników
„Dziewczyna od pierników” zamieszkała nad dawną fabryką pierników w Toruniu. Jak twierdzi, był to czysty przypadek.
Ukochane mieszkanie na poddaszu. Zamieszkaliśmy tu w pierwszy dzień wiosny w ubiegłym roku. Zakochałam się absolutnie w tym miejscu
– opowiada Iga Sarzyńska.
Już pierwszego dnia, podczas przechadzki po mieście zauważyła, że w okolicy nie ma idealnego sklepu z piernikami. Z miłości do wypieków postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce. Zanim jednak zaczęła na poważnie zajmować się piernikami, pracowała u rodziców w najsłynniejszej piekarni w Kazimierzu Dolnym. Tradycja sięgająca stu lat dała się we znaki. Chciała ją kontynuować, jako przedstawicielka czwartego pokolenia.
To właśnie w tej piekarni tato nauczył mnie pracy, konsekwencji w działaniu. Spał cztery godziny dziennie. Wstawał codziennie o czwartej bez budzika, kładł się po północy, ale zawsze o siódmej przynosił nam bułki i pachnące chałki na śniadanie
– wspomina nasza bohaterka.
Miłość do pierników
Iga przyznała, że piernik stał się najbliższy jej sercu, nie tylko ze względu na zapach i smak, ale również magię i pozytywne emocje, jakie wywołuje u ludzi. Wszystko dzięki temu, że łączy to, co jest nam bliskie, czyli mąkę i miód z bardzo odległymi przyprawami.
W przypadku Igi pierniki połączyły też miłość. Maciej Komorowski stał się partnerem nie tylko w życiu prywatnym, ale i biznesowym.
Kiedyś w Toruniu było ponad 70 różnych zakładów piernikarskich, to dawało wielki koloryt. Każdy z zakładów miał swoje rodzaje piernika przekazywane z pokolenia na pokolenie
– zdradził partner Igi.
Jak wykonać pierniczki?
Do pięknie pachnących słodyczy nie wystarczy tylko mąka i miód. Cała magia tkwi w przyprawach, jakie są dodawane podczas przygotowania. Do ciasta Iga wykorzystuje kilkanaście rodzajów ziół, m.in. cynamon, anyż, gałkę muszkatołową imbir, kardamon i kolendrę.
>>> Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie player.pl.
Zobacz też:
- Noworoczna regeneracja. Zdrowe przepisy na cały rok
- Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!
- Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya
Autor: Nastazja Bloch