Nowalijki - jeść czy nie?
Nowalijki to pierwsze warzywa, jakie pojawiają się w danym sezonie. To dzięki nim na targach robi się znacznie bardziej kolorowo, a oferta lokalnych bazarków pozwala nam wreszcie zróżnicować codzienną dietę po zimie. Niestety, dochodzą do nas też i głosy przestrzegające przed spożywaniem nowalijek. Czy rzeczywiście młode warzywa mogą okazać się bardziej szkodliwe niż zdrowe?
- Trzeba znaleźć w tym wszystkim złoty środek - uspokaja dr Wanda Baltaza. - Jak zwykle trochę straszą - zaznacza w odniesieniu do zniechęcających do nowalijek głosów krytyki. Przypomina też, że teorie zawsze dzielą się na te "za" i "przeciw". W przypadku tych drugich, argumentem "przetargowym" jest obawa przed pestycydami, azotanami i innymi szkodliwymi substancjami. - Niestety, żyjemy w takich czasach, że w praktycznie każdym produkcie spożywczym one będą - przypomina dietetyk i od razu zaznacza, że na szczęście istnieją normy regulujące i określające stężenie pestycydów, by dany produkt był wskazany do spożycia.
Jakie nowalijki wybierać?
- Na pewno musimy pamiętać, że wszystkie warzywa korzeniowe będą dużo wchłaniać z gleby - precyzuje dr Wanda Baltaza i za przykład podaje marchewkę zaznaczając, że jest w niej dużo metali ciężkich. - Nie ma w tej chwili produktów spożywczych, które byłyby tak do końca zdrowe - zauważa. Zamiast skupiać się na poszukiwaniu tego, co "idealnie dobre", warto zacząć od kondycji swojego własnego ciała. - Trzeba zadbać o wydolność i zdolność regeneracyjną naszego organizmu - zdaniem naszej rozmówczyni to podstawa. Klucz? Zdrowa wątroba.
Jak poznać nowalijkę? - Wszystko zależy od uprawy. Niestety, nie jesteśmy w stanie powiedzieć "o to jest nowalijka, a to niekoniecznie" - tłumaczy obrazowo dr Baltaza. - To bardzo ciężkie do odróżnienia. Mamy teraz produkcję żywności na masową skalę i w różnych krajach różne gatunki są uprawiane przez cały rok.
Dlaczego warto jeść nowalijki?
Nowalijki są niezwykle pożywne i warto je jeść. - To warzywa, więc przede wszystkim dostarczamy witamin, głównie witaminy C, składników mineralnych, antyoksydantów - wylicza dr Wanda Baltaza i za przykład takiego "nowalijkowego dobrodziejstwa" podaje beta-karoten. To nie wszystko. - Mają również dużo błonnika rozpuszczalnego, który dobrze będzie pobudzał nasze jelita do pracy, co wpływa na oczyszczanie - mówi, odnosząc się do wspomnianego wcześniej samodzielnego regenerowania się organizmu.
- Co więcej, część nowalijek możemy uprawiać sami - zaznacza dietetyk. To dobra rada dla tych, którzy mają wątpliwości co do warzyw dostępnych w sklepach czy na targach. - Można zrobić balkonowe uprawy, pomidorków koktajlowych, szczypiorku, młodej cebulki - zachęca. Jeść zielono? Właśnie o to chodzi.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Muffiny z rzodkiewką - przepis Darii Ładochy
- Mikołaj Rey na plantacji nowalijek: "Chrupiące, smaczne, ekologiczne"
Autor: Ola Lipecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN