Ogórecznik lekarski – nasiona, ziele, olej. Jak stosować?

ogórecznik lekarski
Lisa Bahnmuller/Getty Images
Źródło: Westend61
Ogórecznik lekarski można spotkać w wielu przydomowych ogródkach. Przepięknie pachnie, przyciąga wiele owadów zapładniających, a przy tym jego niebieskie kwiaty są po prostu niezwykle urokliwe. To jednak nie estetyczne wrażenia odpowiadają za ogromną popularność ogórecznika lekarskiego, lecz jego lecznicze zastosowanie.

Ogórecznik lekarski, a dokładniej sok z niego, kiedyś dodawany był do wina wojowników. Wierzono, że dodaje im mocy. Dziś już wiemy, że nasiona ogórecznika lekarskiego niekoniecznie wzmacniają naszą siłę, natomiast wątpliwości nie ulega różnorodność jego leczniczego wykorzystania.

Ogórecznik lekarski – co to jest?

Ogórecznik lekarski ( Borago officinalis ) to jednoroczna roślina, która kwitnie niebieskimi kwiatami. Ich słodki zapach jest bardzo charakterystyczny. Liście i łodygi charakteryzują się kwaskowatym smakiem i aromatem ogórka. Szerokie właściwości ogórecznika lekarskiego sprawiły, że znalazł on swoje zastosowanie w kuchni, w medycynie i kosmetyce.

Ogórecznik lekarski – właściwości

Właściwości lecznicze ogórecznika lekarskiego kryją się między innymi w zielu ogórecznika lekarskiego. Zawiera ono:

  • flawonoidy,
  • śluzy,
  • garbniki,
  • żywice,
  • kwasy organiczne;
  • sole mineralne (krzem, potas, magnez, żelazo, cynk),
  • karoten,
  • witaminę C.

Ogórecznik lekarski – nasiona

Za lecznicze wykorzystanie rośliny odpowiadają jednak przede wszystkim nasiona ogórecznika lekarskiego, które zawierają boragoglandynę. To olej o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i gamma-linolenowego GMA). Boragoglandyna jest uznawana za skuteczny lek wzmacniający odporność, stosowany na całym świecie. Ogórecznik lekarski w kapsułkach to bardzo często 100% wyciąg z boragoglandyny.

Ogórecznik lekarski – zastosowanie

Zarówno olej ogórecznika lekarskiego, jak i jego nasiona, znajdują bogate zastosowanie w lecznictwie. Badania wykazują znaczący wpływ rośliny na następujące dolegliwości:

  • choroby związane z układem krążenia – ogórecznik lekarski obniża poziom złego cholesterolu LDL, normalizuje poziom dobrego cholesterolu HDL,
  • choroba wieńcowa – ogórecznik lekarski ma działanie antyagregacyjne, przez co poprawia przepływ krwi i uszczelnia naczynia krwionośne, a także obniża ciśnienie tętnicze,
  • problemy skórne – ogórecznik leczy zarówno przewlekłe stany zapalne (enzymy, łuszczyca itp.), jak również okazuje się bardzo skuteczny w walce z pajączkami cery naczynkowej, ponieważ jego lecznicze właściwości wzmacniają naczynka i zmniejszają zaczerwienienia, do tego działa regenerująco na skórę,
  • dolegliwości okołomiesiączkowe oraz towarzyszące menopauzie – olej i zawarte w ogóreczniku kwasy tłuszczowe wpływają na gospodarkę hormonalną, dzięki czemu przeciwdziałają wahaniom nastroju, drażliwości, a przede wszystkim zmniejszają bóle miesiączkowe, a przy menopauzie również uderzenia gorąca,
  • uszkodzenia błon śluzowych, czyli wszelkiego rodzaju problemy z chrypką, kaszlem – bardzo korzystnie nie tylko na stan śluzówki jamy ustnej, ale także żołądka i jelit wpływa ogórecznik lekarski. Tabletki zaś stosowane są jako wspomaganie przeciwzapalne i wykrztuśne.

Ogórecznik lekarski – właściwości lecznicze :

  • działa wspomagająco w stanach depresji,
  • pomaga zwalczać zapalenia nerek i układu moczowego, zwiększa ilość wydalanego moczu,
  • usprawnia pracę mózgu,
  • posiada właściwości oczyszczające organizm,
  • posiada działanie napotne,
  • działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.

Ogórecznik lekarski – preparaty kosmetyczne

Ogórecznik lekarski jest wykorzystywany przede wszystkim do produkcji kosmetyków regenerujących skórę. Olej z nasion tej rośliny przyspiesza odnowę skóry, zwiększa jej elastyczność. Olej ma ponadto właściwości nawilżające. Właściwości regeneracyjne ogórecznika sprawiają, że jest on ważnym składnikiem produktów dedykowanych skórze trądzikowej, naczynkowej i tej z łuszczycą.

W domu również można wykorzystywać ogórecznik lekarski. Przepisy na domowe maseczki często zawierają świeżo zmielone ziele lub sok z ogórecznika.

Ogórecznik w kuchni

Ogórecznik lekarski od dawna był wykorzystywany do aromatyzowania win, nalewek, syropów i likierów. W przemyśle spożywczym dodaje się go przy produkcji słodyczy.

Na co dzień świeży ogórecznik można wykorzystać jako dodatek do sałaty. Co ważne, siekany ogórecznik wykazuje podobne właściwości jak napar z tej rośliny. Niektórzy traktują go jak szpinak, inni wykorzystują jako ciekawy dodatek do masła ziołowego.

Ogórecznik lekarski może być również wykorzystywany jako przyprawa do zup, sosów, duszonych mięs i warzyw - nadaje im charakterystycznego posmaku.

Ogórecznik – jak uprawiać?

Ogórecznik lekarski: działanie, właściwości lecznicze i oryginalny smak sprawiają, że każdy chciałby mieć do pod ręką. I nic nie stoi na przeszkodzie. Ogórecznik można bowiem uprawiać w doniczce lub skrzynce na balkonie.

Do celów leczniczych pozyskuje się ziele ogórecznika. Zebrane w okresie zakwitania suszy się w zacienionym miejscu. Świeże kwiaty natomiast można od razu zamrozić w kostkach lodu.

Zobacz też:

Kalendarz i mapa dla alergików. Co i kiedy pyli?

Zioła wieloletnie w ogrodzie i w domu – jak uprawiać?

Jak stworzyć ziołowy ogródek? Wystarczy przestrzegać prostych zasad

Zobacz video: Jak sadzić zioła na działce?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości