Materiał promocyjny

Jaka kawa do ekspresu, a jaka do kawiarki? Najlepsza kawa do Twojej kuchni

Ziarna kawy
Ziarna kawy
Źródło: Mat. prasowe
Wybór właściwego ziarna do porannego czy popołudniowego rytuału picia kawy to dla wielu z nas dość istotna decyzja. Sposobów na przygotowanie kawy jest przecież wiele - aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, korzystamy z pomocy z rozmaitych akcesoriów. Najczęściej jednak decydujemy się na użycie ekspresu bądź kawiarki. 

Kawa to sztuka wyboru 

Kluczowy w wyborze odpowiedniej kawy do stworzenia intensywnego, pobudzającego i aromatycznego naparu jest sposób, w jaki zamierzamy go przygotować. Najpopularniejszymi rozwiązaniami w kuchni wciąż pozostają ekspresy oraz kawiarki, które różnią się znacząco w sposobie sporządzania napoju. Decydując się na ekspres, musimy wiedzieć, że nie wszystkie mieszkanki mogą się sprawdzić. Podobnie z kawiarkami – tam o właściwym przygotowaniu również mogą decydować niuanse. Warto jednak poznać różnice pomiędzy działaniem tych urządzeń, aby wybrać dla siebie najlepszą kawę, odpowiadającą nam smakiem i aromatem, ale również stopniem intensywności. 

Kawiarka – wszystko w Twoich rękach 

Choć pozornie może się wydawać, że wybór kawy jest zadaniem prostym, nic bardziej mylnego. Aby cieszyć się w pełni bogactwem naparu z kawiarki, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. Najwłaściwszą kawę do kawiarek powinno cechować średnie lub ciemne wypalenie. Ta właściwość wpływa na nasze doznania zmysłowe – ziarna średnio palone oznaczają bardziej zbalansowany smak i aromat, podczas gdy ciemno palone ziarna to już głęboki smak o większej intensywności, w dodatku z pewną zawartą w nim nutą czekolady. Zdarza się również, że decydujemy się na ziarna bardzo mocno palone, wówczas wśród doznań smakowych może pojawić się charakterystyczny gorzkawy posmak.  

Istotnym kryterium jest również rodzaj mielenia. Zgodnie z zasadą do kawiarek najlepszym rozwiązaniem będzie drobne mielenie, jednak raczej wypośrodkowane – na pewno musimy unikać mielenia tzw. pudrowego, które stosujemy do przygotowania espresso. Zbyt drobne zmielenie może nawet doprowadzić do zatkania kawiarki. Z drugiej strony – zbyt grube mielenie może sprawić, że woda przemknie zbyt szybko po zmielonych ziarnach. I wreszcie – wybór mieszanki. Tutaj najważniejszą rolę odegrają nasze preferencje, choć najpopularniejsze rodzaje kaw do przygotowania w kawiarkach to wynik połączenia ziaren arabiki oraz robusty. To w dużej mierze połączenie dwóch żywiołów – arabika odpowiada za subtelność doznań smakowych z dostrzegalnymi nutami owocowymi, podczas gdy robusta sprawuje pieczę nad mocą i intensywnością. Kawy o różnorodnym stopniu palenia i stworzone z najlepszych ziaren, tworzących interesujące mieszanki, znajdziemy w ofercie InPost Fresh

Kawa do ekspresu – czas na własne pomysły 

Nieco inaczej niż w przypadku kawiarek musimy rozkładać akcenty w przygotowaniu kawy w ekspresie. Tutaj kluczowe role oczywiście odgrywa również stopień palenia oraz rodzaj mielenia, nie mówiąc już o wyborze najwłaściwszej mieszanki. W przypadku ekspresów mamy jednak o wiele większe pole do popisu. Przede wszystkim ze względu na obfitość rozwiązań wśród urządzeń i akcesoriów pomocnych w przygotowaniu ulubionego napoju. Najłatwiej z zadania wywiążemy się, używając ekspresu kapsułkowego bądź klasycznego ekspresu automatycznego, gdzie jednym dotknięciem przycisku decydujemy się na konkretny napar. Specjaliści zalecają, by do automatycznych rozwiązań decydować się na kawę średnio paloną, ze zbilansowanym połączeniem robusty i arabiki. Gdy jednak potrzebujemy w kuchni nieco więcej przestrzeni na własne pomysły i aktywności kawowe, możemy skorzystać np. z ekspresu kolbowego. W tym przypadku najlepszym rodzajem mieszanki będzie ziarno ciemno palone, z przewagą robusty, dzięki niej uzyskamy zdecydowanie gęstszą cremę. Inaczej sporządzimy kawę w ekspresie przelewowym. Tutaj doskonałym rozwiązaniem będzie kawa jasno palona, o delikatnym smaku. Nic dziwnego, że do przelewu najlepiej użyć wyłącznie arabikę, która zagwarantuje pełną subtelność smakową. Spośród ekspresów, które używamy na co dzień, specjalnie miejsce zajmuje ekspres ciśnieniowy. Ten rodzaj urządzeń pozwala na przygotowanie o bardzo bogatym aromacie, w którym dostrzeżemy wszystkie subtelności zawarte w ziarnach. Mieszankami preferowanymi do ekspresów ciśnieniowych są zwłaszcza te z przewagą arabiki, podkreślającej delikatność smaku, uzupełnionej ziarnami robusty, odpowiadającej za intensywność. Wszystkie niezbędne mieszanki kaw do przygotowania ulubionych naparów można znaleźć na: https://inpostfresh.pl/kategoria/kawa-9386.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości