Materiał promocyjny

Czym się kierować przy wyborze kawy? Poznaj porady eksperta

Tajniki świata kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy i Uśmiechu w naszym studiu gościła Anna Oleksak, sędzia kawowych mistrzostw świata. Jako ekspertka Costa Coffee podpowiedziała, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Jak wybrać naprawdę dobrą kawę?

Która kawa jest najlepsza?

Kawa to jeden z najbardziej lubianych napojów. Pije się ją niemal w każdym zakątku. Która jest najlepsza? W ocenie Anny Oleksak, sędzi kawowych mistrzostw świata oraz eksperta Costa Coffee, kawę trzeba dobrać do swojego stylu życia. - Jeśli mamy ekspres z młynkiem, warto kupić kawę ziarnistą. Osoby, które nie mają takiego sprzętu lub wolą kawę przelewową, mogą sięgnąć po kawę już zmieloną. Natomiast jeśli pijemy sporadycznie, dobrym rozwiązaniem będzie kawa w kapsułkach. Każda porcja jest pakowana osobo i mamy pewność, że kawa zawsze będzie świeża - tłumaczyła specjalistka.

W rozmowie z nasza reporterką Katarzyną Jaroszyńską przyznała, że najbardziej lubi kawy owocowe, kwiatowe. - Swoją ulubioną kawę przygotowuję z pomocą urządzenia clever dripper. Zawsze odmierzam 33 gramy kawy grubiej mielonej. Kawę zalewam wodą (ok. 400-500 mililitrów) o temperaturze 93 stopni i parzę przez cztery minuty - opowiadała ekspertka Costa Coffee.

Jak rozpoznać, że kawa jest dobrej jakości?

- Szukajmy kaw w jakości premium i patrzmy na to, co jest napisane na opakowaniu. Kawy lepszej jakości będą miały więcej aromatu i będą bardziej złożone, tym samym mogą mieć tylko lekko orzechy, ale także kwiatowy posmak. Czasem wyczujemy w nich przyprawy - wyjaśniała Anna Oleksak.

Podczas zakupów warto także sprawdzić, w jaki sposób kawa została pozyskana. - To znaczy czy pochodzi ze zrównoważonych uprawa oraz czy powstała z poszanowaniem praw pracowniczych - zaznaczyła. Producenci kawy, którzy dbają o środowisko i szanują swoich pracowników, otrzymują specjalny certyfikat, np. Rainforest Alliance. Jego symbolem jest zielona żabka, którą można znaleźć na opakowaniu. - Takie oznaczenie mają kawy Costa Coffee do domu. Nasze kawy są dostępne także sieciach handlowych, jak i w internecie - dodała.

Zobacz zapis czatu z ekspertem

Czat zakończony Czat odbył się 1 października 2021, godz. 09:30

kawa z którego kraju lub regionu świata jest najlepsza? które mieszanki pani poleca?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Zależy to od tego jakie aromaty lubimy w kawie. Jeśli wolimy orzechowe, czekoladowe, to polecam kawę z Brazylii i ogólnie Ameryki Płd. Bardziej pikantne, intensywne w smaku znajdziemy w Indiach, a owocowe w Afryce (Kenia, Etiopia).

jaka woda jest najlepsza do parzenia kawy?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Nie zalewamy kawy wrzątkiem. Woda (w zależności od metody parzenia) powinna mieć od 88 do 94 stopni Celsjusza.

do której godziny najlepiej pić kawę?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Polecam rano cappuccino, po południu espresso, a na wieczór kawę bezkofeinową.

Fakt czy mit: Arabiki można pić więcej ?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Arabika zawiera mniej kofeiny, więc faktycznie można wypić jej więcej, niż robusty, która zawiera dwa razy więcej kofeiny.

Pani Aniu która odmiana Costa Coffee będzie najlepsza do alternatywnych metod parzenia kawy jak Chemex, Drip, Aeropress czy syfon?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Do alternatywnych metod polecam kawy bardziej owocowe, z mniejszą goryczką, jak np. The Bright Blend.

czy sędzia kawowy pije kawę z mlekiem?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Oczywiście, na mistrzostwach baristów zawsze degustujemy kawę z mlekiem, a prywatnie również lubię kawę mleczną, na przykład zamiast deseru.

Uwielbiam piankę na cappuccino, co jest podstawą przygotowania perfekcyjnego cappuccino w warunkach domowych?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Wbrew pozorom jest to dosyć łatwe. Mleko musi mieć odpowiednią ilość białka (najlepiej 3 gr na 100 ml), wtedy łatwiej się spieni.

Pani Aniu, czy w domu da się przyrządzić kawę równie dobrą, co w kawiarni?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Jeśli mamy wysokiej jakości ziarna, sprzęt i odrobinę zapału, na pewno przygotujemy pyszną kawę niczym z kawiarni.

Dzień dobry :) Co ma wspólnego kawa z optymizmem? To tylko takie hasło, czy faktycznie poprawia nam nastrój?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Pyszna kawa zawsze dodaje energii, pewności siebie, uwalnia endorfiny, dzięki czemu z większym optymizmem patrzymy na świat.

Cześć! Nie raz słyszałem, że jedyna słuszna kawa to ta w ziarnach. Czy rzeczywiście mielona jest gorsza jakościowo?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Polecam, żeby dobrać kawę do swojego stylu życia. Najważniejsze jest dobre przechowywanie (zabezpieczenie przed światłem, powietrzem i wilgocią), wówczas zachowamy świeżość także kawy mielonej.

Dzień dobry, czy kawę powinno trzymać się w lodówce? Czy faktycznie wpływa to na jej jakość?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Nie polecam przechowywać kawy w zwykłej lodówce w domu, ponieważ chłonie wilgoć i zapachy innych produktów spożywczych.

Pani Aniu, która mieszanka COSTA COFFEE jest Pani ulubioną i dlaczego?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Najczęściej sięgam po The Bright Blend, ponieważ lubię kawy owocowe i parzone metodami alternatywnymi.

Pani Aniu, gratuluję certyfikatów! Proszę opowiedzieć o nich więcej, co to znaczy certyfikat Q Arabica oraz Q Robusta Grader?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Są to certyfikaty upoważniające do oceny ziaren kawy i ich klasyfikacji jakościowej. Ja mam uprawniania do klasyfikowania kawy zarówno z ziaren arabika, jak i robusta.

Od początku pandemii pracuję zdalnie i nie mam ekspresu tak dobrego jak w pracy. Kupiłem kawiarkę, ale ta kawa… jest trochę bez smaku, mimo że kupuję moją ulubioną. Czy są jakieś sposoby, żeby kawa z kawiarki smakowała lepiej?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Kawiarka nie jest łatwym urządzeniem. Polecam poeksperymentować z temperaturą wody, można np. wlać do kawiarki już lekko zagotowaną wodę lub chłodniejszą. Proszę sprawdzić różne grubości mielenia.

Pani Aniu, a co oznacza moc kawy, że jest bardziej gorzka?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Kawy z większą goryczką wydają nam się bardziej intensywne, mocne w smaku. Jeśli wolimy delikatne w smaku kawy, wybierzmy te jaśniej palone i raczej gatunku arabica.

Pani Aniu, jak parzyć kawę, aby miała jak najwięcej kofeiny?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Im dłużej kawa ma kontakt z wodą, tym więcej uwolni się kofeiny, dlatego raczej french press niż espresso.

Czy kawa bezkofeinowo to kawa groszego sortu?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Nie. Wszystko zależy od jakości ziaren, które zostały użyte do mieszanki.

Piję kawę rozpuszczalną, jednak pomyślałam o zamienieniu jej na kawę mielona, która kawa Costa jest najłagodniejsza?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Polecam Signature Blend, średnio paloną.

jaką kawę Pani poleca do ekspresu?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe W ekspresie ciśnieniowym sprawdzają się kawy gęstsze i mniej kwaskowe. Polecam np. Signature Blend średnio paloną lub ciemno paloną, jeśli wolimy bardziej intensywny smak.

Witam, jaka kawa będzie idealna do zrobienia domowego latte w ekspresie przelewowym? Pozdrawiam Dominika

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Pani Dominiko, polecam Colombian Roast. W połączeniu z mlekiem ujawni pyszne karmelowe nuty.

Czy mogłabym prosić o poradę jak spienić mleko bez ekspresu? Czy rodzaj mleka i temperatura ma znaczenie?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Możemy spienić mleko zarówno na zimno, jak i na ciepło, ważne żeby miało odpowiednią ilość białka (3 gr na 100 ml). Mleko z powodzeniem spienimy nawet we french press.

Witam, zakupiłam ekspres do kawy Krups, szukam kawy która będzie dobra jako czarna kawa przypominająca parzona fusiasta, bo jak na razie wychodzi bardzo kwaśna, mimo ustawień grubości mielenia i innych, ale tez będzie super smakować w wersji cappuccino?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe W takim razie polecam kawę ciemniej paloną z domieszką robusty, jak nasza Signature Blend Dark, wówczas kawa będzie mniej kwaskowa, a z wyrazistą goryczką.

Kawa po śniadaniu czy przed? Kiedy przyniesie nam lepsze działanie?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Bardzo ważny jest własny rytuał. Ja na przykład piję kawę do śniadania, ale zostawiam sobie pół filiżanki, żeby delektować się nią przeglądając poranne newsy.

Czy może się Pani podzielić swoim ulubionym przepisem na kawę? Ale taką w domowych warunkach?

Anna Oleksak, ekspert Costa Coffe Najbardziej lubię kawę z urządzenia Clever Dripper. 33 gr grubo mielonej kawy zalewam wodą o temperaturze 93 st. Celsjusza i parzę przez trzy minuty.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

Reporter: Katarzyna Jaroszyńska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości