Rekonstrukcja strojów historycznych w Przemyślu
Członkowie przemyskiego stowarzyszenia "Damy i Huzary" mogą pochwalić się niezwykłą pasją, łączącą zamiłowanie do mody z elementami wiedzy historycznej. Projektowane przez nich stroje wzorowane są na szykownych ubiorach, które noszono u schyłku XIX wieku.
- Naszym założeniem było, żeby pokazać piękno mody z tamtych lat - przyznał Andrzej Kawecki, jednocześnie podkreślając, że działalność grupy nie ogranicza się wyłącznie do odtwarzania konkretnych stylizacji.
Porady stylistki
- Nie tylko się ubieramy, nie tylko szyjemy, ale też uwieczniamy nasze postacie na pięknych zdjęciach. Chodzę do archiwów, do muzeów, gdzie są te zdjęcia i dobieram kolorystykę z tamtej epoki. My nie robimy selfie, nie robimy dziubków. Wzorujemy się na gestach i układach ciał z tamtego czasu - wyjaśnił prezes stowarzyszenia "Damy i Huzary".
Co wyróżnia modę z dawnych lat?
Kostiumy inspirowane modą sprzed lat wykonywane są z dbałością o każdy detal. Długie, koronkowe suknie, strojne kapelusze, szydełkowe parasolki i eleganckie rękawiczki to zaledwie część elementów garderoby, po które z przyjemnością sięgają członkinie przemyskiego stowarzyszenia. Panowie zwracają uwagę gustownymi surdutami i akcesoriami, między innymi kieszonkowymi zegarkami i ozdobnymi laskami.
- Krawiectwo jest moją największą pasją od 40 lat. Kilkanaście lat spędziłam w Londynie, pracując u różnych projektantów. Szyłyśmy dla bardzo znanych osób ze świata filmu, polityków i również dla członków rodziny królewskiej - wspominała Krystyna Cynkar, która z imponującym zapałem angażuje się w realizację niecodziennego projektu.
- Moda u schyłku XIX wieku jest już taka bardziej funkcjonalna i nie jest tak bardzo bogato zdobiona, tylko w sposób dyskretny - podsumowała krawcowa z wieloletnim stażem, jako podstawowe wyznaczniki stylu tamtej epoki wskazując między innymi szykowne kołnierzyki, ozdobne broszki, delikatne wzory i pastelowe kolory.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Dwunastolatka wicemistrzynią świata w balecie solo. "Zaczęłam tańczyć, kiedy miałam 3 lata"
- "Sama to ogarniesz": Jak wykonać miarkę wzrostu w stylu skandynawskim?
- Auguste Escoffier był mistrzem kuchni francuskiej. "Przeniósł doświadczenie wojskowe do współczesnych restauracji"
Autor: Magdalena Brzezińska
Reporter: Izolda Sanetra
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN