Zupa marchewkowa z kurkumą. Idealna na jesienne dni

Krem z marchwi i kurkumy
Krem z marchwi i kurkumy
Źródło: Cris Cantón/Getty Images
Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?

Krem z marchewki i kurkumy - właściwości odżywcze

Krem z marchwi i kurkumy to zdrowe danie, które dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych. Marchew zawiera korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze czy witaminę A, która wspomaga wzrok. Wykazuje działanie przeciwwolnorodnikowe, zawiera między innymi witaminy C, B6, E i K oraz wiele minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. Kurkuma z kolei ma właściwości przeciwzapalne, reguluje proces trawienia i jest źródłem wielu witamin - między innymi B6, K i E.

Zupa z dodatkiem tych składników nie tylko rozgrzewa, ale i dostarcza niezbędnych wartości odżywczych, których jesienią tak bardzo nam potrzeba. To szybkie danie idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych, które lubią gotować dania na kilka dni. Odgrzany krem smakuje niemal równie dobrze, co świeżo ugotowany. Aby nadać mu dodatkowej świeżości, kolejnego dnia wystarczy usmażyć grzanki lub przygotować chrupkie pieczywo.

Zobacz video: Świderki, piórka i nitki, czyli makaron na obiad

Świderki, pióra i nitki, czyli makaron na obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN

Krem z marchwi i kurkumy - przepis krok po kroku

Krem z marchwi i kurkumy - składniki:

  • pół litra bulionu warzywnego
    • 8 marchewek
      • masło (około 75 g)
        • 2 średnie ziemniaki
          • cebula
            • świeże pieczywo
              • zioła prowansalskie
                • imbir w proszku
                  • kurkuma
                    • pestki słonecznika lub dyni
                      • bazylia
                        • sól
                          • pieprz (koniecznie - bez niego kurkuma prawie nie wchłania się w organizm)

                            Sposób przygotowania:

                            1. Zagotuj pół litra bulionu warzywnego.
                              1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
                                1. W tym czasie obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Obierz i pokrój też cebulę.
                                  1. Marchew i cebulę duś w maśle na patelni pod przykryciem, przez około 10 minut. W połowie duszenia dodaj ugotowane ziemniaki i duś razem z resztą warzyw.
                                    1. Miękkie warzywa zblenduj i dodaj do bulionu. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i ziołami.
                                      1. Krem podawaj ze świeżym pieczywem, posypany pestkami i udekorowany bazylią. Do dekoracji można też zastosować kleks ze śmietany.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Sylwia Wołoch

                                        Źródło zdjęcia głównego: Cris Cantón/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości