IMBIROWO – PAPRYKOWA ZUPA Z SOCZEWICĄ, czyli DAL PO POLSKU
Składniki:
2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterski
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki cynamonu
4 pomidory obrane ze skórki
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Szczypta kurkumy
Garść posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka czarnuszki
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oleju
1,5 l wywaru z jarzyn
1 łyżka miodu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir.
Dodaj czosnek oraz cebulę.
Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę.
Wymieszaj całość.
Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem.
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Gotuj około 12 minut.
Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną.
Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką i czarnuszką.
KORZENNY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
Składniki:
1 kg buraków
6 goździków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 czerwone cebule
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 główka czosnku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
100 ml jogurtu greckiego
50 g koziego sera
2 łyżki maku
2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
50 g suszonej żurawiny
1 gałązka rozmarynu
Sok z 2 cytryn
1 l wywaru z jarzyn
1 szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Buraki wyszoruj, przekrój na połówki i nakłuj widelcem.
Wysyp je na blachę, dodaj czerwone cebule pokrojone w piórka.
Dodaj ząbki czosnku obrane ze skórki.
W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, goździki, cynamon, imbir, kardamon, sól, pieprz, miód, dodaj rozmaryn i około godzinę aż buraki i reszta warzyw będą miękkie.
Następnie obierz buraki i wraz z warzywami oraz powstałym sosem przełóż wszystko do garnka, dodaj wywar, wino, suszoną żurawinę i zagotuj.
Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku jeśli to konieczne.
Podawaj udekorowaną makiem, kozim serem, mini kleksem jogurtu oraz płatkami migdałowymi.
ROZGRZEWAJĄCY BULION Z MAKARONEM RYŻOWYM I SEZAMEM
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 szponderki wołowe
2 cebule pokrojone w piórka
Główka czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
2 gwiazdki anyżu
5 ziarenek kardamonu
1 laska cynamonu
6 goździków
3 trawy cytrynowe
6 liści limonki Kaffir
1 por
100 ml sosu sojowego
Sok z 3 limonek
3 litry wody
2 marchewki
2 kłącza selera naciowego
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
2 cm imbiru
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka prażonego sezamu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju rzepakowego
2 papryczki chili
1 kapusta pak-choy
Pół pęczka kolendry
Sól do smaku
Makaron ryżowy namoczony w zimnej wodzie przez minimum 40 minut
Kilka łyżek soku rybnego
Przygotowanie:
Udka z kurczaka oraz szponder dokładnie umyj.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i piecz mięso bez przykrycia wraz z główką czosnku około 45 minut.
Upieczone mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj trawę cytrynową liście limety, anyż, kardamon, goździki, cynamon, 50 ml sosu sojowego.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj warzywa korzeniowe oraz seler naciowy i groszek cukrowy, chili i gotuj jeszcze 50 minut.
W tym czasie przygotuj miseczki do podania zupy i do każdej z nich włóż garstkę makaronu, świeżą kolendrę oraz kapustę pak choi pokrojoną na mniejsze kawałki.
Gdy już zupa będzie gotowa dopraw ją jeszcze sokiem z limonki, solą i pieprzem jeśli to konieczne.
Następnie możesz wyłowić mięso, posiekać je i połączyć z resztą soku z limonki, sosem rybnym i sojowym oraz papryczką chilli.
Układaj sałatkę mięsną na makaronie i zalej gorącym bulionem.
http://natemat.pl/219329,nic-gorszego-dzis-nie-zobaczysz-ekspert-tvp-o-demonstracjach-kobiet-stalem-i-myslalem-kto-to-rucha
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN