Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami według Darii Ładochy

Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami
Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Świeży kalafior i młode ziemniaczki to idealne połączenie na obiad w upalny dzień. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała swój przepis na lekkie wiosenne dania. Sprawdź, jak przygotować zupę kalafiorową z młodymi ziemniakami według jej przepisu.

Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kalafior,
    • pęczek koperku,
      • 1 cebula,
        • 2 marchewki,
          • młoda włoszczyzna,
            • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe,
              • 500 g młodych ziemniaków,
                • pęczek zielonej pietruszki,
                  • 1 żółta papryka,
                    • 100 ml słodkiej śmietanki,
                      • 100 ml kwaśnej śmietany,
                        • 1 ser kozi w roladzie,
                          • 50 g pestek słonecznika,
                            • 3 łyżki sosu sojowego,
                              • sok z cytryny.

                                Przepisy Darii Ładochy

                                Źródło: Dzień Dobry TVN
                                Daria Ładocha z córkami
                                Daria Ładocha z córkami
                                Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                                Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                                Sposób przygotowania zupy kalafiorowej z młodymi ziemniakami

                                1. Zagotuj 2 l wody i dodaj ziele angielskie, liście laurowe i warzywa z młodej włoszczyzny.
                                  1. Gotuj wywar z sosem sojowym przez 45 minut.
                                    1. Odcedź warzywa.
                                      1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek i dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz żółtą paprykę.
                                        1. Chwilę podsmażaj i przerzuć do garnka.
                                          1. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na różyczki.
                                            1. Gotuj 12 minut aż warzywa będą miękkie.
                                              1. Następnie dodaj obie śmietany, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny.
                                                1. Na koniec dodaj posiekane zioła, a na talerzu udekoruj kozim serem i pestkami słonecznika. 

                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości