Przepisy kulinarne

Zielony koktajl, batat w pomidorach i budyń z kaszy jaglanej, czyli zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek

Przepisy kulinarne

Smaczna i zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek

Aktorka Magda Kumorek stawia na zdrową kuchnię, pełną warzyw i owoców. W naszym programie przyrządza zielony koktajl, bataty w pomidorach z czarną soczewicą i chlebkami chapati oraz budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym. Poznaj proste, sprawdzone przepisy gwiazdy.

Zielony koktajl - przepis krok po kroku

Składniki na zielony koktajl (2 porcje)

  • natka pietruszki
  • garść liści szpinaku baby
  • pół dojrzałego awokado lub 2 miękkie kiwi
  • 2 słodkie dojrzałe banany eko najchętniej
  • sok z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • syrop z agawy lub płynny miód akacjowy-opcjonalnie do smaku
  • woda

Jak przyrządzić zielony koktajl

Blendujemy natką pietruszki i liście szpinaku z niewielką ilością cytryny i wody. Dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy. Dosładzamy do smaku.

Batat w pomidorach z czarną soczewicą + chlebki chapati - przepis

Składniki na batat w pomidorach:

  •  duży batat
  • średniej wielkości korzeń marchwi
  • pół szklanki czarnej soczewicy
  • tofu wędzone
  • duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pasata pomidorowa-2 kartony lub w butelce
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do smażenia lub masło sklarowane
  • papryka wędzona
  • cynamon cejloński w proszku
  • kurkuma w proszku
  • sól
  • natka kolendry do posypania

Jak przyrządzić batat w pomidorach

Na oleju podsmażamy czerwoną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Dodajemy batat i marchew pokrojone w kawałki. Następnie dodajemy soczewicę (można ja wcześniej podgotować w osobnym garnku). Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy. Przykrywamy, dusimy 15 minut. Gdy warzywa będą miekkie, dolewamy pasatę pomidorową, doprawiamy do smaku.

Chlebki chapati - przepis

Składniki na chlebki chapati:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (np typ 850) + mąką do podsypywania (alternatywnie może być pszenna, ale orkiszowa jest znacznie zdrowsza
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda

Jak przyrządzić chlebki chapati:

Do mąki dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, dolewamy letnią wodę, zagniatamy ciasto, żeby się zrobiło elastyczne. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki węgierki, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Opiekamy na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się czarne bąbelki.

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym wg przepisu Marty Dymek

Składniki na budyń czekoladowy z kaszy jaglanej:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 i 1/3 szklanki napoju roślinnego - migdałowego albo ryżowego
  • 15 niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek
  • tabliczka gorzkiej czekolady (byle nie 90% kakao)
  • szczypta różowej soli himalajskiej/morskiej
  • łyżka sklarowanego masła/nierafinowanego oleju kokosowego
  • mrożone maliny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • kilka listków mięty do ozdobienia

Jak przyrządzić budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Kaszę prażymy w suchym garnku, przelewamy na sicie wrzątkiem, wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy mleko, łyżkę masła lub oleju, szczyptę soli i cynamon. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy czekoladę, gdy się rozpuści całość blendujemy, przelewamy do miseczek.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Doby TVN

Pozostałe wiadomości