Wszystkie twarze schabowego. Szymon Czerwiński prezentuje króla polskich stołów w różnych wariantach

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskich stołów. Uwielbiają go niemal wszyscy, bez względu na wiek. Jednak nie musi on być podawany zawsze w ten sam, tradycyjny sposób. Szymon Czerwiński udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że to pyszne danie ma nieskończenie wiele oblicz. Warto poznać każde z nich.

Wypróbuj przepisy na pizzę ze schabowym, schabowego ala Cezar, sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym oraz wege schabowego z maślanym puree i carpaccio z ogórka.

Pizza ze schabowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki Tipo '00',
  • łyżeczka soli,
  • 300 ml wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • oliwa z oliwek.

Dodatki:

  • 2 kotlety schabowe,
  • 4 kulki mozzarelli świeżej,
  • 200 g ziemniaków młodych,
  • pęczek koperku,
  • 5 ogórków kiszonych.

Panierka:

  • bułka tarta,
  • masło klarowane do smażenia.

Marynata do schabowego:

  • jajko "0",
  • 2 łyżki majonezu,
  • garść siekanego kopru,
  • garść siekanej natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz.

Składniki na biały sos do pizzy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • biała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka śmietanki kremowej 30%,
  • sól i pieprz,
  • łyżka ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbij przy pomocy tłuczka. Składniki marynaty połącz ze sobą w miseczce. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na noc. Tak przygotowane mięso panieruj razem z marynatą w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym.

Przygotuj zaczyn: Do miseczki przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe miejsce do chwili, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesyp do dzieży miksera z końcówka hak. Dodaj sól oraz powstały zaczyn. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodawaj stopniowo wodę, która pozostała. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto posmaruj oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Sos do pizzy:

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj poszatkowaną cebulkę oraz czosnek. Później dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz zredukuj. Na koniec dopraw ziołami.

Ziemniaki:

Ziemniaki pokrój na ćwiartki i obgotuj, a następnie ułóż na blaszce, dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posmarowaną oliwą blaszkę. Następnie dodaj sos śmietanowy oraz mozzarellę. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Następnie na tak przygotowaną bazę wyłóż pokrojone na kawałki kotlety, upieczone ziemniaki, świeży siekany koper oraz cienko pokrojone ogórki kiszone.

Schabowy ala Cezar

Składniki:

  • duży kotlet schabowy z kością,
  • 4 jajka "0",
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka panierki Panko,
  • sól i pieprz,
  • sól w płatkach,
  • smalec do smażenia.

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 300 ml maślanki,
  • świeża cebula w plastrach,
  • liście laurowe,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • pieprz i sól.

Składniki na sałatkę:

  • 2 główki sałaty rzymskiej,
  • 2 świeże papryczki Pandron,
  • 2 łodygi selera naciowego.

Składniki na sos:

  • 3 fileciki anchois,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 2 ząbki czosnku,
  • żółtko jajka "0",
  • łyżka kaparów,
  • łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • drobny szczypior,
  • parmezan do tarcia (do wykończenia).

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. Połącz ze sobą składniki i wymieszaj. Potem kotlety rozbij i włóż do marynaty. Pozostaw na noc do przegryzienia. Następnego dnia panieruj kotlety w jajku, mące oraz bułce tartej wymieszanej z Panko. Smaż na rozgrzanym smalcu. Następnie wstaw do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.

Sos: Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki oprócz oliwy. Zacznij blendować. Następnie dodawaj małym strumieniem oliwę. Powstanie gęsty sos.

Sałatę rzymską poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną papryczkę Pradon oraz łodygi selera naciowego. Później dodaj zrobiony wcześniej sos i razem wymieszaj. Na usmażonego schabowego wyłóż sałatę, całość oprósz świeżo szatkowanym koprem i polej oliwą z oliwek.

Sznycel wiedeński z sałatką kartoflaną i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 4 kotlety z cielęciny (udziec cielęcy),
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 jajka "0" (na sadzone),
  • olej do smażenia.

Składniki na sałatkę kartoflaną:

  • 500 g ziemniaków sałatkowych,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • czerwona cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Dodatki:

  • cząstki cytryny,
  • drobny szczypior.

Przygotowanie:

Cielęcinę delikatnie rozbij na cienkie kotlety. Następnie dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i ostudź. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, razem z czerwoną cebulą. Majonez wymieszaj ze śmietaną, posiekanym koperkiem i pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp drobnym szczypiorem. Podawaj z jajkiem sadzonym.

Wege schabowy, maślane puree i carpaccio z ogórka 

Składniki:

  • 4 kanie/boczniaki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • pieprz,
  • masło klarowane,
  • sól.

Składniki na puree:

  • kilogram ziemniaków,
  • 150 g masła,
  • 10 ml śmietanki 30%,
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • Dodatkowo: duży rękaw cukierniczy.

Składniki na carpaccio z ogórka:

  • zielony ogórek,
  • szalotka,
  • łyżeczka białego sezamu,
  • łyżeczka czarnego sezamu,
  • papryczna chilli,
  • ząbek czosnku,
  • 200 ml octu ryżowego,
  • 200 ml sosu ponzu,
  • łyżka cukru.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj masło oraz śmietankę. Mieszaj do chwili, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

Kanie oczyść i osusz, a następnie dosyć intensywnie oprósz solą, zwłaszcza pomiędzy blaszkami. Zostaw na 2-3 godziny, aby puściły wodę. Następnie pozbądź się wody. Później panieruj grzyby w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Ogórki za pomocą obieraczki pokrój wzdłuż. Szalotkę, papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Następnie połącz ze sobą ponzu, ocet i cukier. Podgrzej, tylko do chwili, aż cukier się rozpuści. Ostudź marynatę, a następnie przełóż do niej ogórka. Dodaj pozostałe składniki i marynuj.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości