Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Kuchnia francuska pełna jest wyjątkowych smaków. W Dzień Dobry TVN przepisy na pyszne dania przygotował Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem? Sprawdź prosty przepis.
Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    • 200 g ugotowanych krewetek koktajlowych
      • 8 średnich ugotowanych krewetek
        • 2 ząbki czosnku
          • 50 g mąki
            • 500 ml mleka
              • 3 łyżki masła
                • 50 g startego sera gruyere
                  • posiekana pietruszka
                    • sól i pieprz do smaku
                      Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - sposób przygotowania
                      1. Krewetki myjemy i dobrze osuszamy.
                        1. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.
                          1. Następnie wlewamy powoli mleko. Mieszamy, aż uzyskamy ładny gęsty sos beszamelowy.
                            1. Następnie do sosu dodajemy ser gruyere, krewetki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy.
                              1. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                                1. Ciasto francuskie przycinany tak, aby pasowało do foremki. Sos przelewamy do naczyń, na wierzchu układamy jedną ugotowaną i obraną krewetkę.
                                  1. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                    Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości