Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Źródło:
- Grzegorz Zawierucha
Kuchnia francuska pełna jest wyjątkowych smaków. W Dzień Dobry TVN przepisy na pyszne dania przygotował Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem? Sprawdź prosty przepis.
Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 200 g ugotowanych krewetek koktajlowych
- 8 średnich ugotowanych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 50 g startego sera gruyere
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - sposób przygotowania
- 1Krewetki myjemy i dobrze osuszamy.
- 2W małym rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.
- 3Następnie wlewamy powoli mleko. Mieszamy, aż uzyskamy ładny gęsty sos beszamelowy.
- 4Następnie do sosu dodajemy ser gruyere, krewetki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy.
- 5Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 6Ciasto francuskie przycinany tak, aby pasowało do foremki. Sos przelewamy do naczyń, na wierzchu układamy jedną ugotowaną i obraną krewetkę.
- 7Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości