Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Kuchnia francuska pełna jest wyjątkowych smaków. W Dzień Dobry TVN przepisy na pyszne dania przygotował Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem? Sprawdź prosty przepis.
Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g ugotowanych krewetek koktajlowych
  • 8 średnich ugotowanych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 50 g startego sera gruyere
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
Vol-au-vent z krewetkami i beszamelem - sposób przygotowania
  1. Krewetki myjemy i dobrze osuszamy.
  2. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.
  3. Następnie wlewamy powoli mleko. Mieszamy, aż uzyskamy ładny gęsty sos beszamelowy.
  4. Następnie do sosu dodajemy ser gruyere, krewetki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Ciasto francuskie przycinany tak, aby pasowało do foremki. Sos przelewamy do naczyń, na wierzchu układamy jedną ugotowaną i obraną krewetkę.
  7. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości