Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 200 g ugotowanych krewetek koktajlowych
- 8 średnich ugotowanych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 50 g startego sera gruyere
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- Krewetki myjemy i dobrze osuszamy.
- W małym rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.
- Następnie wlewamy powoli mleko. Mieszamy, aż uzyskamy ładny gęsty sos beszamelowy.
- Następnie do sosu dodajemy ser gruyere, krewetki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie przycinany tak, aby pasowało do foremki. Sos przelewamy do naczyń, na wierzchu układamy jedną ugotowaną i obraną krewetkę.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
- Czy można zmieniać tradycyjne przepisy kuchni francuskiej i włoskiej? "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego"
- Kuchnie z całego świata. Czas na francuskie smaki
- Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: