Tort szwarcwaldzki – przepis, który warto wypróbować

Tort szwarcwaldzki
Tort
Źródło: Marie Wurm/Getty Images
Tort szwarcwaldzki to jeden z najpopularniejszych deserów świata. Wywodzi się z Niemiec, gdzie był serwowany już w XIX wieku, choć w nieco innej formie. Dziś to klasyka cukierniczych wyborów. Pierwszy oryginalny przepis na tort szwarcwaldzki pochodzi od Josefa Kellera, który stworzył go w latach 20. XX wieku. Niemniej jednak za wynalazcę ciasta uznaje się Erwina Hildenbranda.

Biszkopt łączy się z wiśniami, bitą śmietaną i mascarpone. Przepis na tort szwarcwaldzki w większości przypadków zawiera w swoim składzie wódkę wiśniową, niemniej jednak istnieją receptury bez alkoholu. Deser coraz częściej serwuje się na weselach, przyjęciach urodzinowych i wszelakich uroczystościach wymagających połączenia wykwintnego wyglądu z wybitnym smakiem tortu. Pomimo sporej liczby składników, możemy przygotować go także samodzielnie w domu.

Tort szwarcwaldzki – jak przygotować biszkopt?

Proporcje składników należy dopasować do wielkości tortownicy, którą dysponujemy. Poniższy przepis na tort szwarcwaldzki odnosi się do tortownicy o średnicy 24 cm. Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy 8 jajek, 200 gram cukru, 50 gram czekolady deserowej, 100 gram masła o temperaturze pokojowej, szczyptę soli, 120 gram mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 20 gram kakao. Na początek oddzielamy białka od żółtek. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie, przy pomocy miksera, ubijamy na sztywno wszystkie 8 białek, dosypując stopniowo cukier. Ubijanie zaczynamy na wolnych obrotach, zwiększając je co jakiś czas. Masa musi być zupełnie gęsta. Najprawdziwszy tort szwarcwaldzki ma w swoim składzie czekoladę bardzo dobrej jakości, zrezygnujmy więc z produktów czekoladopodobnych lub niskiej jakości czekolad. Przepisy zalecają, aby w osobnej misce połączyć mikserem masło i roztopioną czekoladę, dodając odrobinę soli. Następnie do masy dorzucamy 8 żółtek i delikatnie mieszamy. Całość łączymy z ubitymi białkami i przesianą przez sito mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Nie używamy robota kuchennego, tylko kuchennej szpatułki, która pozwoli zachować masie lekkość i puszystość. Następnie przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 190 stopni Celsjusza. Biszkopt na tort szwarcwaldzki piecze się około 35 minut. Po upływie zalecanego czasu wyjmujemy do przestudzenia, a następnie kroimy na 3 płaskie blaty.

Tort szwarcwaldzki – przepis na nadzienie

Wykonanie nadzienia składa się z trzech elementów. Po pierwsze, należy przygotować krem śmietankowy, po drugie - wiśniową frużelinę, a po trzecie polewę. Zaczynamy od kremu. Potrzebujemy litra śmietany kremówki 30- lub 36-procentowej. Ważne, aby była dobrze schłodzona, co ułatwi ubijanie. Tort szwarcwaldzki serwuje się z mascarpone , także zaopatrzmy się w 600 gram serka. Następnie cukier puder – około 4 łyżek. Procedura jest bardzo prosta – wszystkie składniki łączymy ze sobą i ubijamy za pomocą miksera, do uzyskania gęstej masy. Jeśli chcemy, możemy podzielić ją na trzy części, aby łatwiej było nam rozsmarowywać ją na biszkopcie. W takim przypadku jedna część powinna być większa, gdyż posłuży do dekoracji całego tortu.

Tort szwarcwaldzki kojarzy się na ogół z wiśniami i nic w tym dziwnego, gdyż stanowią one jeden z najważniejszych elementów deseru. Do przygotowania frużeliny potrzebujemy 600 gram wiśni ze słoika, ważne – nie wylewamy soku. Owoc może być również mrożony lub świeży. W drugim przypadku musimy jednak pamiętać o wydrylowaniu pestek. Wiśnie gotujemy na małym ogniu, dodając 2 łyżki cukru i 80 ml wody (w przypadku świeżych lub mrożonych owoców) lub 80 ml soku ze słoika. Owoce powinny puścić sporo soku – regularnie je mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Kilka łyżek soku odlewamy i łączymy z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Tort szwarcwaldzki zostanie udekorowany wiśniami, frużelina znajdzie się także pomiędzy poszczególnymi blatami. Przed połączeniem mąki z owocami odlewamy większość soku, który zgromadził się w garnku. Posłuży on do nasączenia biszkoptu. Łączymy składniki, nie zdejmując ich z palnika. Po zgęstnieniu, zabieramy garnek z ognia. Kolejnym krokiem będzie dodanie żelatyny, musimy jednak poczekać, aż wiśnie nieco przestygną. Po upływie kilkunastu minut wlewamy żelatynę (2 łyżeczki proszku połączone z 3 łyżkami wody). Całość mieszamy, zostawiamy do przestudzenia, a następnie umieszczamy frużelinę w lodówce.

Pozostały sok łączymy z 6-7 łyżkami wiśniówki. Oczywiście jeśli nasz tort szwarcwaldzki ma być bez alkoholu, pomijamy dodanie trunku. Każdy blat biszkoptu nasączamy – wystarczy około 7 łyżek na warstwę. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę przygotowanej frużeliny, a na niej krem śmietanowy. Ostatni blat również nasączamy, dekorując boki i wierzch tortu ostatnią, największą porcją kremu. Tort szwarcwaldzki jest już prawie gotowy. Oryginalny przepis wspomina jeszcze o polewie. 150 ml kremówki gotujemy, dodając do niej 150 gram gorzkiej czekolady. Gdy masa będzie jednolita, po lekkim przestudzeniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Przed udekorowaniem polewą tort szwarcwaldzki powinniśmy trzymać przez kilka godzin w lodówce.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Dziś dzień ciasta lodowego

Dziś dzień ciasta lodowego
Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Marie Wurm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości