Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką – przepis Martyny Chomackiej

Martyna Chomacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Jesienne przepisy Martyny Chomackiej
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest pysznych inspiracji na jesienne obiady. Jedną z nich jest szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką z przepisu Martyny Chomackiej. Sprawdź, jak go zrobić.

Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - przepis

  • 6 udek z kurczaka bez kości
    • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki pasty miso
        • szalotka
          • 2 ząbki czosnku
            • chałka
              • 1 kostka bulionowa
                • 2 czerwone cebule
                  • ocet jabłkowy - około 100 ml
                    • kilka łyżek majonezu
                      • łyżka musztardy
                        • kilka łyżek cukru
                          • sól/ pieprz
                            • 2 liście laurowe
                              • łyżeczka ziaren kolendry
                                • świeża kolendra do dekoracji

                                  Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - sposób przygotowania

                                  1. Udka z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy w całości na patelni z obu stron na głęboki, złoty kolor. Po kilku minutach ściągamy je z patelni i na chwile odkładamy na bok.
                                    1. Na tym samym tłuszczu podsmażam szalotkę i czosnek. Po minucie dodajemy miód a następnie kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml wody.
                                      1. W wywarze rozpuszczamy też miso.
                                        1. Kurczaka wkładamy do brytfanki, zalewamy go naszym miso wywarem, przykrywamy folią i pieczemy 2,5 godziny w 130 stopniach w piekarniku.
                                          1. W tym czasie robimy pikle. Cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy 200 ml wody, 100 ml octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, ziarna kolendry i liść laurowy. Całość doprowadzamy do wrzenia.
                                            1. Cebulkę przekładamy do słoika i zalewamy do pełna naszą zaprawą octową. Po godzinie piklowana cebulka jest gotowa do jedzenia.
                                              1. Chałkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni z masłem.
                                                1. Następnie robimy szyki sos majonezowy. Łączymy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu, sok z 1/4 cytryny oraz sól i pieprz.
                                                  1. Tak przygotowanym sosem smarujemy obficie chałkę. Na nią wykładamy naszego szarpanego kurczaka. Całość dekorujemy piórkami piklowanej cebulki i świeżą kolendrą.

                                                    Zobacz także:

                                                    Źródło: Martyna Chomacka

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości