Szybki zamiennik pierniczków. Jak przygotować świąteczne ciastka z okienkiem?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne ciasteczka z okienkiem
Świąteczne ciasteczka z okienkiem
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Święta kojarzą się nam z zapachem pierniczków i innych korzennych, aromatycznych ciast. Dorym pomysłem będzie upieczenie również kruchych ciastek z okienkiem, które będą nadziane słodką konfiturą i podane z cukrem pudrem lub lukrem. Cukiernik Bartek Boratyn pokazał w Dzień Dobry TVN, jak je przyrządzić.

Ciastka z okienkiem - przepis

Nieodłącznym, słodkim elementem świąt są pierniki. Ale są wśród nas tacy, którzy za nim nie przepadają. Z łatwością można je zastąpić kruchymi ciasteczkami z dziurką, które wywodzą się z Austrii.

- To stary przepis, jak tarta Linzer Torte, czyli kruche ciasto z mąką migdałową, przekładane konfiturami. Możemy zrobić je w małej wersji, czyli kruche ciasteczka, na które nakładamy konfiturę np. malinową. Możemy też użyć morelowej i na wierzch nakładamy okienko. Jest to klasyczne ciasto kruche z dodatkiem mąki migdałowej. Możemy dosypać też odrobinę cynamonu, żeby nam ładniej pachniały - powiedział Bartek Boratyn.

Składniki:

  • 170 g zimnego masła,
    • 1 szklanka cukru pudru,
      • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania),
        • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
          • 2 łyżeczki cynamonu,
            • pół łyżeczki soli,
              • 3 żółtka,
                • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów),
                  • Dodatkowo: dżem malinowy lub morelowy do przełożenia, cukier puder do oprószenia.

                    Sposób wykonania:

                    1. Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
                      1. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, mocno podsypując mąką.
                        1. Wykrawać ciasteczka całe i z okienkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt.
                          1. Piec około 12-15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.
                            1. Górne części ciasteczek oprószyć pudrem przed przełożeniem.
                              1. Przełożyć dżemem malinowym lub morelowym.

                                Co ważne, świąteczne ciasteczka należy przechowywać wyłącznie w zamkniętych pojemnikach.

                                Lukier na ciasteczka - jak go wykonać?

                                Bartek Boratyn doradził też, jak w prosty sposób stworzyć pyszny lukier, którym można ozdobić ciasteczka.

                                - Sekretem błyszczącego lukru nie jest woda ani sok z cytryny, ale białko jajka kurzego. Takie jajko należy wcześniej sparzyć, a następnie dodać około 150 g cukru pudru. Ubijamy, najlepiej robić to w robocie kuchennym z końcówką typu "k". Lukier jest błyszczący, gęsty i nie będzie się rozlewać - podkreślił cukiernik.

                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                Zobacz także:

                                Autor: Justyna Piąsta

                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości