Jak przygotować boczniaki, żeby były chrupiące? Sprawdź przepis Tomasza Jakubiaka

Boczniaki
Boczniaki
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak, juror MasterChef Junior, przygotował swoje pyszne dania z wykorzystaniem grzybów. Sprawdź, jak przygotować smażone chrupiące boczniaki z sosem sriracha i ciesz się kuchnią inspirowaną smakami Azji.

Smażone chrupiące boczniaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 ładnych boczniaków
  • japońska mieszanka przypraw z ostrym pieprzem i sezamem
  • 2 jajka eko
  • bułka tarta lub panko
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka sirachy
  • sok z jednej limonki
  • szczypta soli
  • świeża kolendra
  • olej do smażenia, najlepiej kokosowy

Sposób przygotowania smażonych boczniaków

  1. Grzyby lekko oprusz solą i odstaw na 15min.
  2. Jajka rozbij w misce i lekko dodaj szczyptę soli
  3. W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą z japońską przyprawą.
  4. Boczniaki teraz wytaplaj w jajku, a następnie w bułce i smaż na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumienią i będą chrupiące.
  5. Majonez wymieszaj z pozostałymi składnikami i podawaj obok boczniaków, a całość posyp kolendrą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości