Jak przygotować boczniaki, żeby były chrupiące? Sprawdź przepis Tomasza Jakubiaka

Boczniaki
Boczniaki
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak, juror MasterChef Junior, przygotował swoje pyszne dania z wykorzystaniem grzybów. Sprawdź, jak przygotować smażone chrupiące boczniaki z sosem sriracha i ciesz się kuchnią inspirowaną smakami Azji.

Smażone chrupiące boczniaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 ładnych boczniaków
    • japońska mieszanka przypraw z ostrym pieprzem i sezamem
      • 2 jajka eko
        • bułka tarta lub panko
          • 4 łyżki majonezu
            • łyżka sirachy
              • sok z jednej limonki
                • szczypta soli
                  • świeża kolendra
                    • olej do smażenia, najlepiej kokosowy

                      Sposób przygotowania smażonych boczniaków

                      1. Grzyby lekko oprusz solą i odstaw na 15min.
                        1. Jajka rozbij w misce i lekko dodaj szczyptę soli
                          1. W kolejnej misce wymieszaj bułkę tartą z japońską przyprawą.
                            1. Boczniaki teraz wytaplaj w jajku, a następnie w bułce i smaż na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumienią i będą chrupiące.
                              1. Majonez wymieszaj z pozostałymi składnikami i podawaj obok boczniaków, a całość posyp kolendrą.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Tomasz Jakubiak

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości