Słodkości bez cukru: ciasto, bajaderka i praliny

Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.

Ciasto bananowe z makiem

Składniki:

3 dojrzałe banany

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki owsianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki orzechów włoskich

Sok z połowy cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1 kopiasta łyżka maku

Szczypta soli

100 ml oleju z pestek winogron

2 kostki czekolady gorzkiej

Ok. 1/2 szklanki ksylitolu

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, mak, proszek, soda, ksylitol).

Olej mieszamy z bananem oraz sokiem z cytryny.

Łączymy mąki oraz składniki mokre.

Dodajemy do ciasta pokruszone orzechy. Zostawiamy kilka do posypania na wierzchu.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 30 cm), posypujemy orzechami i startą czekoladą.

Pieczemy przez ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Praliny, czyli kulki mocy

Składniki: Garść daktyli suszonych Garść fig suszonych Garść moreli suszonych 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki karobu Garść mieszanki orzechów Wiórki kokosowe

Przygotowanie: Miksujemy na sucho orzechy ,dodajemy do tego karob i miksujemy ponownie z wcześniej namoczonymi figami, daktylami i miodem, dorzucając dodatkowo suszone morele. Końcowy etap obejmuje formowanie kuleczek i obtaczanie w wiórkach kokosowych.

Bajaderka z ciecierzycy

Składniki:

2 puszki ugotowanej ciecierzycy

3 łyżki kakao

1 łyżka masła orzechowego

Kilka kropel ekstraktu waniliowego

1 łyżka Amaretto (można odrobinę więcej)

Syrop daktylowy

Polewa

Czekolada gorzka (bez cukru)

3 łyżki mleka roślinnego

Syrop daktylowy

Przygotowanie: Ciecierzycę traktujemy blenderem ręcznym. W przypadku kiedy używamy ciecierzycy zapuszkowanej, pamiętajmy by ją dobrze wypłukać i dobrze osuszyć, by zminimalizować ilość płynów. Dodajemy do cieciorki pozostałe składniki, i ponownie miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki. Gotowe kulki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem roślinnym i posypujemy orzechami (użyłem nerkowców). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Ciastka z fasoli

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 kopiaste łyżki mąki ryżowej 4 łyżki mleka ryżowego 10 łyżek syropu z agawy (można oczywiście użyć ksylitolu) 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego lnu 2 łyżki kakao 3 łyżki karobu 2 garście suszonej żurawiny 4 łyżki oleju Czekolada gorzka bez cukru Migdały

Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz czekolady, żurawiny i migdałów) mieszamy ze sobą w mikserze, malakserze lub innym urządzeniem, które połączy wszystkie składniki. Do powstałej masy dorzucamy żurawinę i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, rozpłaszczamy i okrężnymi ruchami tworzymy ciastka. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy ciastka startą czekoladą oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Po wyciągnięciu z pieca ciastka będą miękkie, dlatego polecam wrzucić je na kratkę by odparowały i nabrały odpowiedniej twardości.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości