Shepherd’s pie, czyli angielska zapiekanka pasterska z przepisu Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa

Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Prosty i szybki pomysł na obiad? Najlepsza będzie zapiekanka! Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN na angielską zapiekankę pasterską czyli shepherd's pie i ciesz się pysznym posiłkiem.

Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g wołowiny mielonej 
    • 2 cebule białe obrane 
      • 4 ząbki czosnku 
        • 2 duże ładne marchewki 
          • 4 łodygi selera naciowego 
            • 500 ml pasaty pomidorowej 
              • 200 g tartego sera cheddar
                • 3 łyżki sosu Worcestershire 
                  • 500 ml bulionu wołowego 
                    • 1 kg ziemniaków
                      • 100 g masła 
                        • 100 ml mleka 
                          • pęczek tymianku 
                            • pęczek rozmarynu 
                              • masło klarowane
                                • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
                                  • sól i pieprz 

                                    Sposób przygotowania sheperd's pie

                                    1. Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno posiekaną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę oraz cienkie plasterki selera naciowego. Następnie smaż przez około 10 minut.
                                      1. Na drugiej patelni usmaż mięso mielone do chwili, aż cała woda wyparuje. Dodaj do warzyw razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
                                        1. Dodaj zioła, przyprawy pasatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.
                                          1. Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez prasę. Dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwizdka.
                                            1. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż warstwę ze startego sera żółtego. Na wierzch wyszprycuj ziemniaki.
                                              1. Piecz w piekarniki w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości