Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska - przepis krok po kroku
Składniki:
- 800 g wołowiny mielonej
- 2 cebule białe obrane
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże ładne marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 ml pasaty pomidorowej
- 200 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- pęczek tymianku
- pęczek rozmarynu
- masło klarowane
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania sheperd's pie
- Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno posiekaną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę oraz cienkie plasterki selera naciowego. Następnie smaż przez około 10 minut.
- Na drugiej patelni usmaż mięso mielone do chwili, aż cała woda wyparuje. Dodaj do warzyw razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
- Dodaj zioła, przyprawy pasatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.
- Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez prasę. Dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwizdka.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż warstwę ze startego sera żółtego. Na wierzch wyszprycuj ziemniaki.
- Piecz w piekarniki w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
Zobacz także:
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: