Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska - przepis krok po kroku
Składniki:
- 800 g wołowiny mielonej
 - 2 cebule białe obrane
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 duże ładne marchewki
 - 4 łodygi selera naciowego
 - 500 ml pasaty pomidorowej
 - 200 g tartego sera cheddar
 - 3 łyżki sosu Worcestershire
 - 500 ml bulionu wołowego
 - 1 kg ziemniaków
 - 100 g masła
 - 100 ml mleka
 - pęczek tymianku
 - pęczek rozmarynu
 - masło klarowane
 - 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania sheperd's pie
- Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno posiekaną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę oraz cienkie plasterki selera naciowego. Następnie smaż przez około 10 minut.
 - Na drugiej patelni usmaż mięso mielone do chwili, aż cała woda wyparuje. Dodaj do warzyw razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
 - Dodaj zioła, przyprawy pasatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.
 - Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez prasę. Dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwizdka.
 - Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż warstwę ze startego sera żółtego. Na wierzch wyszprycuj ziemniaki.
 - Piecz w piekarniki w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
 
Zobacz także:
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
 - Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
 - Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: