Tabule - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka kuskus
- 2 pomidory
- 2 szalotki
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- zielony ogórek
- cytryna
- sól i pieprz
- oliwa
Tabule - sposób przygotowania
- Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Obierz zielonego ogórka i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę.
- Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki i również usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
- Szalotkę posiekaj.
- Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj.
- W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny.
- Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, otrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
Zobacz także:
- Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski
- Wałówka na drogę: spring rolls'y i babeczki marchewkowe
- Proste przepisy na studenckie obiady, które można włożyć do słoików. Sprawdź jak je zawekować!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: