Sernik Migliaccio, czyli karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego

Nie tylko faworki dobre na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował swoje karnawałowe specjały. Sprawdź jego przepis na sernik Migliaccio.

Sernik Migliaccio - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g ricotty,
    • 200 g kaszki z semoliny,
      • 100 g cukru,
        • 50 g masła,
          • 500 ml mleka,
            • 500 ml wody,
              • opakowanie cukru z wanilią,
                • cytryna,
                  • 4 jajka,
                    • szczypta soli.

                      Sposób przygotowania

                      1. W garnku gotuję mleko z wodą, masłem, szczyptą soli i skórką otartą z cytryny. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, dodaję stopniowo kaszkę i energicznie mieszam.
                        1. Całość gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie odstawiam do ostygnięcia.
                          1. W tym czasie miksuję jajka z cukrem na puszysta masę. Dodaje stopniowo ser i miksuję na jednolitą konsystencję.
                            1. Gdy kaszka wystygnie, dodaję po łyżce cały czas miksując, aż dodam całość i uzyskam jednolitą konsystencję.
                              1. Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę około 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
                                1. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości