Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym - przepis Grzegorza Zawieruchy

_UDO0544
_UDO0544
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić sałatkę z kuskusem i dressingiem z kolendry? Sprawdź przepis.

Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym

Składniki:

  • 100 g kuskus,
    • 1 pęczek młodej marchewki,
      • 150 g świeżego groszku (jeśli nie mamy – mrożonego),
        • 2 lub 3 cukinie,
          • 1/2 pęczka rzodkiewek,
            • 1/2 pęczka świeżej mięty,
              • garść morwy białej,
                • sól i pieprz do smaku.

                  Olej kolendrowy:

                  • Pęczek kolendry,
                    • 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

                      Dressing kolendrowy:

                      • 3 łyżki musztardy dijon,
                        • 1/2 soku z cytryny,
                          • 3/4 szklanki dressingu kolendrowego.

                            Sałatka z kuskusem i dressingiem kolendrowym - sposób przygotowania

                            1. Świeżo obrany groszek gotujemy około 30 minut lub mrożony według instrukcji na opakowaniu.
                              1. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki.
                                1. Dorzucamy warzywa do gotującej się wody około 10 minut przed zakończeniem gotowania groszku.
                                  1. Kuskus przygotowujemy według instrukcji.
                                    1. Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy pokrojony pęczek kolendry. Chwilę podgrzewamy tak, aby temperatura nie przekroczyła 70 stopni.
                                      1. Następnie przelewamy do blendera i mielimy około minutę. Powstałą masę przecedzamy przez ściereczkę.
                                        1. W osobnej miseczce mieszamy musztardę, cytrynę i powstały olej kolendrowy. W dużej misce mieszamy razem kuskus z ugotowanymi warzywami.
                                          1. Dodajemy posiekaną miętę oraz morwę białą i zalewamy dressingiem kolendrowym. Na końcu układamy pokrojone rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                            Zobacz także:

                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości