Kawowa owsianka z kremem dalgona na mleku owsianym
Składniki na 2 porcje:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka napoju owsianego Vemondo
- szczypta soli
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 3-4 śliwki suszone Alesto
Składniki na krem dalgona:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Bellaroma
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Płatki uprażyć w garnku, a następnie zalać napojem i dodać olej kokosowy, syrop klonowy, pokrojone w paseczki śliwki, szczyptę soli oraz masło orzechowe. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
Sposób przygotowania kremu dalgona:
- Wszystkie składniki (kawa rozpuszczalna, cukier trzcinowy, ciepła woda) należy zmiksować, aż powstanie gęsta, kawowa piana.
- Do pucharków lub misek wykładać owsiankę z wierzchu dekorując ją dalgona coffee
Sabih - kanapka z falafelem w chlebie pita z hummusem i sosem tahini - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 4 chlebki pita
- hummus bio
- falafele Vemondo
Składniki na smażonego bakłażana:
- bakłażan
- oliwa
- sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na sos tahini:
- 4 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
składniki na sałatkę:
- ogórek
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- sól
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Falafele podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Bakłażana pokroić 1 cm plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oliwę na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z ognia i przełożyć na ręcznik papierowy. Oprószyć solą.
- Wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Przygotować sałatkę. Ogórka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę wraz pomidorami. Cebulę pokroić w piórka i zalać zimną wodą na 5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku. Po tym czasie dodać ją do warzyw.
- Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, dodać kolendrę i posolić. Wymieszać składniki.
- Pity podpiec na suchej patelni. Przekroić, aby powstała kieszeń na składniki. Od wewnątrz posmarować humusem, wyłożyć bakłażana, sałatkę oraz falafele. Całość skropić sosem tahini.
Burgery w wegańskim kremowym szpinakowym sosie z wykorzystaniem kremu owsianego
Składniki na 4 porcje:
- 4 Wegańskie "chicken" burgery Vemondo
- 300 g szpinaku bio
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml kremu owsianego Vemondo
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- łyżka wegańskiego pesto Vemondo
- dodatkowo: kiełki brokułu
Sposób przygotowania:
- Na głęboką patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną szalotkę, a następnie wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i mieszać chwilę, aż zwiędnie. Całość podlać kremem owsianym, doprawić gałką, solą i pierzem oraz pesto. Gotować, aż płyn nieco zgęstnieje.
- Na drugiej patelni podsmażyć wegańskie "chicken" burgery na złoty kolor. Na talerze wyłożyć kremowy sos szpinakowy, a następnie podsmażone wegańskie "chicken" burgery. Udekorować kiełkami.
Wegańskie fishburgery z puree ziemniaczanym z chrzanem i masowanym jarmużem - przepis krok po kroku
Składniki na 2 porcje:
- 2 Wegańskie panierowane kotleciki Vemondo
- oliwa z oliwek
- limonka
Składniki na puree:
- 6 ziemniaków
- 100 ml kremu owsianego wegańskiego Vemondo
- sól
- łyżka startego chrzanu
- świeży koperek
Składniki na masowany jarmuż:
- 300 g jarmużu
- oliwa - 3 łyżki
- sok z cytryny
- szczypta soli
- 100 g borówki amerykańskiej
- awokado
Sposób przygotowania:
- Kotleciki smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor, skrapiamy sokiem z limonki.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić dodać krem owsiany oraz chrzan i drobno posiekany koperek. Zrobić puree.
- Do dużej miski wkładamy umyty, osuszony jarmuż pozbawiony grubszych części, porwany na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Marynatą nacieramy liście jarmużu. Jarmuż powinien zmniejszyć o połowę swoją objętość. Do sałatki dodajemy borówkę oraz pokrojone w kosteczkę awokado. Całość mieszamy.
Zobacz także:
- Dietetyczne desery Kingi Paruzel
- Basia Ritz, Kinga Paruzel i ich wariacje na temat cukinii
- Hot dogi z marchewką, chipsy z jarmużu, a może ciasteczka owsiane? Sprawdź przepisy idealne do szkoły
Źródło: Kinga Paruzel
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
Materiał promocyjny
podziel się: