Materiał promocyjny

Hot dogi z marchewką, chipsy z jarmużu, a może ciasteczka owsiane? Sprawdź przepisy idealne do szkoły

Szkolny lunch to nie tylko kanapki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel zaprezentowała swoje przepisy na niezwykłe dania: hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem, kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi, półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami, chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się zdrowymi przekąskami. 

Hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 półbagietki wieloziarniste
    • 4 łyżki prażonej cebulki
      • serek śmietankowy Pilos
        • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
          • ogórki konserwowe
            • popcorn
              • musztarda

                Składniki na marchewkę a'la hot dog:

                • 4 marchewki
                  • 1/2 szklanki sosu sojowego
                    • 1/2 szklanka wody
                      • 2 łyżki octu jabłkowego
                        • łyżka syropu klonowego
                          • 1/2 łyżki papryki wędzonej
                            • łyżeczka czosnku w proszku

                              Sposób przygotowania:

                              1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą w rondelku. Umieść w marynacie obrane marchewki i odstaw na 30 minut.
                                1. Po tym czasie doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 15 do 20 minut, aż marchewki będą miękkie, ale nadal jędrne. Po tym czasie podsmaż je na odrobinie oliwy na patelni grillowej.
                                  1. Przygotowanie hot dogów: serek śmietankowy wymieszaj z kwaśną śmietaną. Ogórki pokrój w talarki.
                                    1. Bagietki natnij wzdłuż. Wyłóż do środka marchewki, następnie puszysty serek, (opcjonalnie musztarda), prażoną cebulkę, plastry ogórka. Na koniec posyp popcornem.
                                      Hot dog
                                      Hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem
                                      Hot dog
                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                      Kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • chleb żytni bez drożdży
                                        • masło
                                          • kiełki rzodkiewki i słonecznika
                                            • szynka drobiowa Pure Pikok
                                              • zielony ogórek
                                                • pieczone buraki
                                                  • chipsy z jarmużu lub chipsy ziemniaczane

                                                    Składniki na zielony majonez:

                                                    • ser sałatkowy z bukowca
                                                      • 2 garście szpinaku
                                                        • 3 łyżki jogurtu
                                                          • sól i pieprz

                                                            Składniki na chipsy z jarmużu:

                                                            • 2 garście jarmużu
                                                              • oliwa
                                                                • sól

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Wszystkie składniki majonezu zmiksuj.
                                                                    1. Chleb pokrój w kromki. Połowę kromek posmaruj masłem, a drugą przygotowanym majonezem.
                                                                      1. Następnie na kanapkę z zielonym majonezem wyłóż kiełki, plastry buraka, plastry szynki, ogórka i chipsy z jarmużu lub ziemniaczane.
                                                                        1. Jarmuż skrop oliwą, oprósz solą - całość wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w 100 st. C przez 20 minut.
                                                                          Kanapki
                                                                          Kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi
                                                                          Kanapki
                                                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                          Półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami - przepis krok po kroku

                                                                          Składniki:

                                                                          • 2 półbagietki
                                                                            • zielony ogórek
                                                                              • czerwona papryka
                                                                                • żółta papryka
                                                                                  • sałata rzymska

                                                                                    Składniki na pastę jajeczną:

                                                                                    • 6 jajek ugotowanych na twardo
                                                                                      • awokado XXL (lub 2 małe)
                                                                                        • 2 łyżki jogurtu greckiego
                                                                                          • łyżka soku z cytryny
                                                                                            • łyżeczka musztardy
                                                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                                                • szczypiorek

                                                                                                  Sposób przygotowania

                                                                                                  1. Bagietki przekrój w pół i z każdej wydrąż środek. Warzywa pokrój w cienkie paseczki.
                                                                                                    1. Przygotuj pastę jajeczną. W miseczce wymieszaj miąższ z awokado wraz z jogurtem, sokiem z cytryny, i musztardą. Dodaj jajka pokrojone w kosteczkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
                                                                                                      1. Do wydrążonych bagietek włóż warzywa oraz wypełnij pastą jajeczną.
                                                                                                        Pasta jajeczna
                                                                                                        Półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami
                                                                                                        Pasta jajeczna
                                                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                        Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto - przepis krok po kroku

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • szklanka miękkiego masła
                                                                                                          • szklanka gładkiego masła orzechowego
                                                                                                            • szklanka ksylitolu
                                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                                • 1,5 szklanki (180g) mąki pszennej razowej
                                                                                                                  • 1,5 szklanki płatków owsianych instant
                                                                                                                    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                                                                      • 1/2 łyżeczki soli
                                                                                                                        • 1/2 szklanki suszonego mango
                                                                                                                          • 1/2 szklanki mixu orzechów

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia pergaminem.
                                                                                                                              1. W dużej misce połącz masło, masło orzechowe, ksylitol. Ubijaj, aż całość będzie puszysta. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól.
                                                                                                                                1. Orzechy pokrój drobno i wraz z żurawiną wmieszaj do masy. Wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto.
                                                                                                                                  1. Nałóż na blachę do pieczenia w odstępach kulki wielkości śliwki.
                                                                                                                                    1. Piecz przez 12 do 15 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach.
                                                                                                                                      1. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
                                                                                                                                        Ciasteczka w misce
                                                                                                                                        Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto
                                                                                                                                        Ciasteczka w misce
                                                                                                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Kinga Paruzel

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/East News

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości