Domowy serek wiejski - przepis
Dzień serka wiejskiego, obchodzony 30 grudnia, to świetna okazja aby podzielić się przepisem na jego samodzielne wykonanie.
Składniki:
- 1 l świeżego mleka (nie UHT!)
- 30 ml octu spirytusowego
- 30 ml wody
- sól
- opcjonalnie śmietanka lub kwaśna śmietana
Jak zrobić serek wiejski?
- Mleko podgrzać w garnku, monitorując jego temperaturę. Nie należy go zagotować!
- Przygotować roztwór octu i wody.
- Kiedy mleko będzie miało 80 stopni, zdjąć garnek z ognia i wlać roztwór octu z wodą.
- Natychmiast zacznie oddzielać się serwatka od twarogu.
- Całość odstawić na chwilę, aby przestygła.
- Przygotować sitko wyłożone płótnem.
- Przelać do niego wystudzony ser z serwatką i odcisnąć tak, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
- Otrzymany serek wiejski można już tak pozostawić lub wymieszać ze śmietanką (jeśli lubimy taki bardziej wodnisty) i ulubionymi dodatkami.
Przepisy z użyciem serka wiejskiego
- Wiejski serek z owocami w przyprawach - przepis Piotra Kucharskiego
- Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
- Śniadania przed szkołą na bazie nabiału – przepisy Sebastiana Olmy
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: elenaleonova/Getty Images
podziel się: