Przepisy kulinarne

Basia Ritz, Kinga Paruzel i ich wariacje na temat cukinii

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej kuchni Kinga Paruzel, uczestniczka pierwszej edycji "MasterChefa" oraz Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa" i wariacje na temat cukinii. Wyobraźcie sobie deser z cukinii... To możliwe! Kinga i Basia przygotowały coś na słodko, czyli brownie z cukinią, frostingiem i owocami. Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie internetowej! Co program "MasteChef" zmienił w ich życiu?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Placuszki z cukinii z ziołami

500 g cukinii

4 łyżki mąki

2 jajka

pietruszka, mięta, bazylia

olej do smażenia

twarożek delikatny, zmielony

szczypiorek, koperek

czosnek

łosoś wędzony

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Posolić, odstawić na 20 min. aż puści soki. Odcisnąć. Wymieszać z resztą składników. Formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone placuszki odtłuścić na papierowym ręczniku. Twarożek wymieszać ze szczypiorkiem, koperkiem i posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na usmażonych placuszkach nałożyć trochę twarożku i plaster wędzonego łososia.

Cukinia Rolls

2-3 małe cukinie

100 g twarożku z koziego mleka

6 plastrów szynki serrano

2 papryczki chili

garść rukoli

pęczek mięty

szczypiorek

oliwa

sok z cytryny

sól i czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Chili pokroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Łodyżki szczypiorku zblanszować. Szynkę pokroić wzdłuż. Plastry cukinii posmarować pędzlem z jednej strony oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować kozim serkiem. Na każdym plastrze położyć pasek szynki. Z jednej strony plastra cukinii umieścić kilka listków mięty, rukoli i chili, a następnie delikatnie zwinąć w rulonik. Związać zblanszowanym szczypiorkiem. Ustawić na talerzu, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokropić oliwą.

Tagliatelle z cukinii i marchewki

1cukinia

2 marchewki

kiełki (rzodkiewki, sojowe, buraka itp.)

Dressing

3 łyżki świeżego soku z pomarańczy

1 łyżeczka białego octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu (płynnego)

2 łyżki dobrej oliwki

1 mała czerwona chili, drobno posiekana

1 łyżka pokrojonej w kostkę pomarańczy

2-3 listki bazylii, pokrojone w drobne paseczki

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę umyć i pokroić wzdłuż dłuższego boku, najlepiej obieraczką do warzyw. Paski warzyw wykładać fantazyjnie na talerz, polać dressingiem (w celu jego przygotowania wymieszaj wszystkie składniki razem), posypać kiełkami.

Brownie z cukinią, frostingiem i owocami

2 szklanki startej surowej cukinii

0,25 szklanki oleju roślinnego

0,5 szklanki jogurtu greckiego

1,25 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki

0,5 szklanki ciemnego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

owoce: maliny, truskawki, jagody

Frosting

400 g serka do smarowania

100 g cukru pudru

cytryna

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię wymieszać z olejem, jogurtem, cukrem i wanilią . Odłożyć na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodać mokre składniki do suchych składników i mieszać, aż dokładnie się połączą. Wlać ciasto do formy i piec przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek do smarowania wymieszać z cukrem pudrem i cytryną. Wykończyć ciasto frostingiem i udekorować owocami.

Zapiekane łódeczki z cukinii z mięsem, fetą i serem pecorino

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 opakowanie serka feta

8-10 pomidorków koktajlowych

świeża kolendra

czosnek

szalotka

sól pieprz

oliwa z oliwek

kapary

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kapary, kolendrę, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojony w kostkę serek feta. Tak przygotowanym farszem wypełnić wydrążone, przecięte wzdłuż cukinie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem pecorino i zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser się stopi i zezłoci.

Wejdź także na: www.kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości