Anna Lewandowska zadbała, by jej fani mieli zdrowe i smaczne święta. Przepis na makowiec w wykonaniu trenerki z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nawet przy stole wigilijnym planują liczyć kalorie. Ciasto zrobimy w kilku prostych krokach.
Tort piernikowy to świetny pomysł na deser na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzi się też jako tort urodzinowy dla wszystkich fanów smaku prawdziwego piernika staropolskiego. Można go robić z dżemem pomarańczowym, lukrem mandarynkowym i przekładany cynamonowym kremem. Sprawdź przepis na idealny tort piernikowy!
Jabłko nadziewane marcepanem pieczone w sosie waniliowym to świetna przekąska na zimowe i jesienne wieczory. Doprawione korzennymi przyprawami wspaniale wpasuje się w świąteczne desery. Sprawdź, jak przygotować marcepanowe jabłko.
Makiełki znane są niemal w całej Polsce, jednak pod wieloma nazwami. To danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak prosto przygotować makiełki na święta Bożego Narodzenia.
Barszcz, rybna czy grzybowa – co najmniej jednej z nich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W naszej kuchni przygotujemy tradycyjne zupy na nadchodzące święta, a także tę mniej popularną, czyli jagodową. Poznaj sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego.
Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.
Pieczeń – to brzmi świątecznie. I słusznie, bo w pierwszy czy drugi dzień Bożego Narodzenia to właśnie ona najczęściej pojawia się na naszych stołach. Ale nie tylko wtedy jest wygodnym daniem, bo może zaspokoić obiadowe potrzeby na kilka dni, a to przydatne zwłaszcza teraz, gdy cała energię skupiamy na świątecznych przygotowaniach. Zobacz, jak pieczeń przygotowuje Szymon Czerwiński, finalista MasterChef. Sprawdź przepisy na pieczoną kaczkę z żurawiną, schab pieczony w rękawie oraz rostbef pieczony, z którego można także zrobić kanapki.
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!
Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.
Która potrawa wigilijna jest najważniejsza? Większość Polaków pewnie powie, że smażony karp, część – że pierogi, zaś inni najbardziej kochają barszcz z uszkami. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć makaronu z makiem – swojsko określanego jako „domowe kluski z makiem”.
Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.
Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Grzegorz Zawierucha. Pokazał, jak przygotować świąteczne przysmaki: kolorowe laseczki, choinkowe brownie, a także ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Piotr Kucharski nie przestaje nas zaskakiwać. Tym razem zaproponował przepisy na świąteczne wypieki z twarogiem w roli głównej. Zobacz, jak przygotować drożdżową gwiazdę, piernikowy sernik i kulebiak.
Podczas Bożego Narodzenia wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego karpia - w końcu to jedna z obowiązkowych potraw. Czy w takim razie można go zastąpić? W naszym programie propozycje łatwo dostępnych ryb, które wniosą smaczny element do świątecznego menu, przedstawiła dietetyk Anna Radowicka.
W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.
Mandarynki szczyt swojego sezonu przeżywają zimą, szczególnie w okresie świątecznym. Oprócz zajadania się mandarynkami samymi w sobie, z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania ciasta. Nigella Lawson podzieliła się swoją wersją przepisu na pyszne ciasto mandarynkowe. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.
Zakalec to zmora każdej osoby piekącej ciasta. Czasem pojawia się, choć jesteśmy przekonani, że wszystko zrobiliśmy zgodnie z przepisem. Co należy robić, aby ciasto zawsze wychodziło bez zakalca?
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.
Dżemy i konfitury podawane do potraw idealnie przełamują ich smak i dodają odrobiny słodyczy. Domową konfiturę z żurawin można podawać do dań świątecznych, mięs lub serów. Sprawdź, jak łatwo ją zrobić z prostego przepisu i cieszyć się jej smakiem.
Likier piernikowy domowej roboty to jeden z prostszych przepisów na pyszny, zimowy, rozgrzewający napój. Potrzeba tylko kilku składników, aby cieszyć się nim przez całą zimę. Sprawdź, jak łatwo go zrobisz!
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Przepis na piernik i pierniczki świąteczne nie musi być trudny. Ten rodzaj słodkości to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a dekorowanie wypieków przyniesie wiele radości również dzieciom. Przygotuj świąteczne słodkości według sprawdzonych przepisów.
Odrywaniec to pyszne ciasto o oryginalnym wyglądzie i proponowanym sposobie częstowania się nim. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale jednocześnie łatwe. Sprawdź przepis na cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania krok po kroku.
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Pyszne kapuśniaczki z kapustą grzybową są idealnym dodatkiem do zup lub przekąską samą w sobie. Zazwyczaj robi się je na święta i podaje z czerwonym barszczem. Sprawdź nasze proste przepisy na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego i kruchego.
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
Egg Nog, to słodki napój, który często podawany jest z alkoholem w formie ponczu. Może być przygotowany na ciepło lub na zimno. To idealny napój na zimowe wieczory. Sprawdź, jak go zrobić.