Podczas Bożego Narodzenia wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego karpia - w końcu to jedna z obowiązkowych potraw. Czy w takim razie można go zastąpić? W naszym programie propozycje łatwo dostępnych ryb, które wniosą smaczny element do świątecznego menu, przedstawiła dietetyk Anna Radowicka.
W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.
Mandarynki szczyt swojego sezonu przeżywają zimą, szczególnie w okresie świątecznym. Oprócz zajadania się mandarynkami samymi w sobie, z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania ciasta. Nigella Lawson podzieliła się swoją wersją przepisu na pyszne ciasto mandarynkowe. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.
Zakalec to zmora każdej osoby piekącej ciasta. Czasem pojawia się, choć jesteśmy przekonani, że wszystko zrobiliśmy zgodnie z przepisem. Co należy robić, aby ciasto zawsze wychodziło bez zakalca?
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.
Dżemy i konfitury podawane do potraw idealnie przełamują ich smak i dodają odrobiny słodyczy. Domową konfiturę z żurawin można podawać do dań świątecznych, mięs lub serów. Sprawdź, jak łatwo ją zrobić z prostego przepisu i cieszyć się jej smakiem.
Likier piernikowy domowej roboty to jeden z prostszych przepisów na pyszny, zimowy, rozgrzewający napój. Potrzeba tylko kilku składników, aby cieszyć się nim przez całą zimę. Sprawdź, jak łatwo go zrobisz!
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Przepis na piernik i pierniczki świąteczne nie musi być trudny. Ten rodzaj słodkości to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a dekorowanie wypieków przyniesie wiele radości również dzieciom. Przygotuj świąteczne słodkości według sprawdzonych przepisów.
Odrywaniec to pyszne ciasto o oryginalnym wyglądzie i proponowanym sposobie częstowania się nim. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale jednocześnie łatwe. Sprawdź przepis na cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania krok po kroku.
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Pyszne kapuśniaczki z kapustą grzybową są idealnym dodatkiem do zup lub przekąską samą w sobie. Zazwyczaj robi się je na święta i podaje z czerwonym barszczem. Sprawdź nasze proste przepisy na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego i kruchego.
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
Egg Nog, to słodki napój, który często podawany jest z alkoholem w formie ponczu. Może być przygotowany na ciepło lub na zimno. To idealny napój na zimowe wieczory. Sprawdź, jak go zrobić.
Pyszne ciasto, które jest kremowe i puszyste, a jednocześnie z pysznym chrupiącym wnętrzem. To idealne ciasto przede wszystkim na jesienne wieczory, ale sprawdzi się również na święta. Zaskocz swoich bliskich pysznym deserem i sprawdź, jak to ciasto przygotować!
Piwo kremowe to słynny przysmak z serii o Harrym Potterze. W Polsce można się go napić w kilku miejscach i podawane jest przede wszystkim w formie bezalkoholowej, chociaż w fabule książki było one tylko dla osób powyżej 16. roku życia, a zatem miało procenty. Przedstawiamy dwa proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe. Sprawdź je!
Kukurydza to warzywo małe i niepozorne, ale niezwykle przydatne. Można ją dodać do świątecznej pieczeni, przyrządzić z niej sałatki, a nawet upiec ciasto. Zobacz, jak w naszej kuchni robi to Grzegorz Zawierucha.
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Boże Narodzenie bez makowca? Mało kto wyobraża sobie święta bez tego wypieku. A jak przygotować go w domowym zaciszu? Poznaj przepis Ani Starmach na idealny makowiec!
Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.
Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.
Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Ryba to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Skorzystaj z pomysłów Cristiny Catese na dania z tuńczykiem. Przygotuj go po grecku, z sałatką warzywną lub wykorzystaj jako nadzienie do ravioli.
Pieczona szynka świąteczna, steki Tomahawk z sosem cebulowym i roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów. Takie pyszne, mięsne dania przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Zobacz, jak to robi.
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by zaplanować świąteczne menu. Jeżeli tak jak my, w święta najbardziej kochasz słodkości, mamy dla Ciebie przepis, w którym rozsmakują się Twoi bliscy.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował domowe wędliny. Będzie smacznie i zdrowo!