Jak zrobić bigos wigilijny? Tradycyjny przepis na święta Bożego Narodzenia

Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.

Tradycyjny bigos wigilijny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
    • 400 g karkówki
      • 2 cebule
        • 1 ząbek czosnku
          • 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
            • 1 garść suszonych śliwek
              • 1 kg kapusty kiszonej
                • 500-700 g kapusty białej
                  • 1 szkl. czerwonego wina
                    • 3 liście laurowe
                      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
                        • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
                          • 1/2 łyżeczki jagód jałowca
                            • 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
                              • 200 g dobrej kiełbasy
                                • 1 łyżeczka majeranku
                                  • 1 łyżka miodu

                                    Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN

                                    Źródło: Dzień Dobry TVN Online
                                    Jak składać serwetki na wigilijny stół?
                                    Jak składać serwetki na wigilijny stół?
                                    Pasztety idealne na święta
                                    Pasztety idealne na święta
                                    Wigilijne potrawy Polana
                                    Wigilijne potrawy Polana
                                    Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
                                    Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
                                    Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
                                    Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
                                    Nietypowe dania wigilijne
                                    Nietypowe dania wigilijne
                                    Wigilijna zupa z suszu i grzybów
                                    Wigilijna zupa z suszu i grzybów
                                    Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                    Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                    Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                    Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
                                    Pomysły na świąteczne dania
                                    Pomysły na świąteczne dania
                                    Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
                                    Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
                                    Świąteczne dania z maślaną nutą
                                    Świąteczne dania z maślaną nutą
                                    Kuchnia. Święta tuż-tuż
                                    Kuchnia. Święta tuż-tuż
                                    Karp nie tylko od święta
                                    Karp nie tylko od święta

                                    Tradycyjny bigos wigilijny - sposób przygotowania

                                    1. Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
                                      1. Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę.
                                        1. Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek.
                                          1. Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa.
                                            1. Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną.
                                              1. Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek.
                                                1. Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę.
                                                  1. Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł).
                                                    1. Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                      Tradycyjna kapusta wigilijna - przepis krok po kroku

                                                      Składniki:

                                                      • 1 garść suszonych prawdziwków,
                                                        • 5 łyżek oleju,
                                                          • 1 duża cebula,
                                                            • 3 liście laurowe,
                                                              • 6 ziaren ziela angielskiego,
                                                                • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
                                                                  • 1 gwiazdka anyżu,
                                                                    • 1/2 łyżeczki kminku,
                                                                      • 4 goździki,
                                                                        • 4-5 łyżek sosu sojowego,
                                                                          • 1 kg kiszonej kapusty,
                                                                            • 1 łyżeczka majeranku.

                                                                              Tradycyjna kapusta wigilijna - sposób przygotowania:

                                                                              1. Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
                                                                                1. Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki.
                                                                                  1. Kiedy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny.
                                                                                    1. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem
                                                                                      Zobacz film: Gotujemy bigos na Wigilię.

                                                                                      Idealny tradycyjny bigos wigilijny - porady i wskazówki:

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Fot. East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości