Przepisy kulinarne

Jak zrobić bigos wigilijny? Tradycyjny przepis na święta Bożego Narodzenia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.

Tradycyjny bigos wigilijny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g karkówki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500-700 g kapusty białej
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki jagód jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu

Tradycyjny bigos wigilijny - sposób przygotowania

  1. 1Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
  2. 2Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę.
  3. 3Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek.
  4. 4Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa.
  5. 5Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną.
  6. 6Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek.
  7. 7Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę.
  8. 8Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł).
  9. 9Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świątDzień Dobry TVN
wideo 2/7

Tradycyjna kapusta wigilijna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 goździki
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku

Tradycyjna kapusta wigilijna - sposób przygotowania:

  1. 1Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
  2. 2Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki.
  3. 3Kiedy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny.
  4. 4Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem

Idealny tradycyjny bigos wigilijny - porady i wskazówki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Fot. East News

Pozostałe wiadomości